Részletes keresés

Frida Kahlo eddig ismeretlen oldalát láthatjuk a róla készült legújabb dokumentumfilmben

A film Frida Kahlo hátrahagyott írásaiból merítve tárja elénk a művésznő életútját.

A Frida című dokumentumfilm Frida Kahlo mexikói festő életét és művészetét tárja elénk. A film sajátos perspektívát nyújt Kahlo munkásságáról, kiemelve a valóság őszinte ábrázolására való törekvését. A művésznő festményei nem csupán lenyűgözőek, de mélyen személyesek is, feltárják érzéseit, hangulatait és az élethez fűződő komplex viszonyát.

Kahlo számos szimbólumokban gazdag festményt hagyott hátra, amelyeket személyes megpróbáltatásai ihlettek. A "Fridamánia" néven ismert globális jelenség során- amelyben a festőt könyvekben és filmekben különböző módon halhatatlanná tették - a művésznő saját hangja nem mutatkozott meg autentikus formában.

 

 

Frida Kahlo
Forrás: Artnet

A 2024-es Sundance Filmfesztiválon debütáló Frida arra tesz kísérletet, hogy Kahlo személyisége bekerüljön saját történetébe. Carla Gutiérrez rendező innovatív módon tárja fel Kahlo személyiségét, összefűzve a művésznő hátrahagyott írásos emlékeit - naplóit, leveleit, esszéit és interjúit - a dédunokahúgával és Diego Rivera unokájával folytatott beszélgetésekkel.

 A narrációt Fernanda Echevarría del Rivero szinkronszínésznő tolmácsolja Frida Kahlo anyanyelvén, spanyolul. A művésznőt ábrázoló archív fotók és felvételek, valamint Victor Hernandez Stumpfhauser filmzenéje egészítik ki az elbeszélést. A film összhatása nyers és intim.

 A film Kahlo gyermekkorát mutatja be Coyoacánban, ahol orvosi tanulmányok reményében nőtt fel. Ám egy tragikus buszbaleset örökre megváltoztatta az életét. Hónapokig ágyhoz volt kötve, súlyos, életre szóló sérülésekkel. A lábadozás során talált rá a festészetre, és önarcképeket készítve fejezte ki érzéseit. Ezeket megmutatta Diego Riverának, a híres festőművésznek, akivel ekkoriban ismerkedett meg, mikor a férfi iskolájában freskót festett. Kahlo "varangynak", míg Rivera "galambnak" becézte őt.  1933-ban házasodtak össze, és a nő vele utazott, amikor a férfi megbízásokat vállalt szerte az Egyesült Államokban. 

 

Részlet a Diego on my Mind (1943) képből.
Forrás: Artnet

Ezek az életrajzi témák már jól ismertek, de a dokumentumfilm újdonságként felszínre hozza Kahlo összetett belső világát. Az Egyesült Államokban töltött idő alatt mélységes honvágyat érzett, és megvetette a férjét éltető New York-i elitet. Gutiérrez továbbá rávilágított arra a nehéz döntésre, amelyet Kahlo kénytelen volt meghozni, amikor Detroitban megszakította terhességét, mert attól tartott, hogy ez veszélyezteti amúgy is bizonytalan egészségi állapotát.

Kahlot éles nyelv és szókimondó természet jellemezte. Míg az amerikai mecénások rosszul bántak vele, a legnagyobb megvetéssel a francia szürrealisták felé volt, akik már korán pártfogolták munkásságát (André Breton úgy jellemezte Kahlo művészetét, mint "egy szalagot egy bomba körül"). Műveiket "a burzsoá művészet dekadens megnyilvánulásának" nevezte. Igyekezett elhatárolódni a hozzájuk hasonlóktól és ragaszkodott ahhoz, hogy az álmok helyett a valóságot fesse meg. 

 

Frida Kahlo (1952)
Forrás: Artnet

Frida Kahlo életének részleteit már sok szempontból tanulmányozták. Ezek az aspektusok ismertek korábbról, ennek ellenére meglepő megismerni mélyebb világképét és szemléletét, amire a Frida című dokumentumfilm fókuszál. 

 

Forrás: Artnet

Címlapkép: Részlet Frida Kahlo Diego on my Mind (1943) című képéből

Címlapkép forrása: Artnet

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.