Részletes keresés

Halhatatlanná tett múzsák

Minden művész életében kulcsfontosságú szereppel bír az a személy, aki ihletet ad és erőt biztosít az alkotáshoz, aki a művészélet viharaiban átmenetileg vagy tartósan támaszt tud nyújtani. A múzsa témája kimeríthetetlen, a művész, aki műveiben saját életére is reflektál, hol aprólékosan, hol néhány jellemző mozdulattal, a legkülönbözőbb anyagokkal dolgozva állít emléket szerelmének, ezáltal a halhatatlanságot biztosítva neki. Az alábbiakban öt múzsát, öt kapcsolatot mutatunk be.

 
 

 

Márffy Ödön és Csinszka


Márffy Ödön 1920-ban, Ady halála után másfél évvel vette el Boncza Bertát, ismertebb nevén Csinszkát, a költő özvegyét. Amint 1928-ra felépült közös otthonuk, a Szamóca utcai villa, Márffy képei lecsendesedtek, oldottabbá váltak. Ebben az időszakban, egészen a felesége haláláig, legkedveltebb témája Csinszka és az otthoni környezet volt. Csinszka kék szemei őt is - csakúgy, mint Ady-t - rabul ejtették.

Halhatatlanná tett múzsák

 


Pablo Picasso és Marie-Thérèse Walter


Picasso legalább annyira híres szeretőként, mint művészként. Számtalan társának mindegyike lenyomatot hagyott a műveiben. Kapcsolata Marie-Thérése Walterrel 1927-ben kezdődött, ekkor a lány még csak 17 éves volt, a festő pedig még az első feleségével, Olga Khokhlovával élt. A szerelemből közös gyermekük is született, Maya Widmaier-Picasso.

A Le Réve (Az álom) című, 1932-es portré napsütötte, derűs színekkel ábrázolja a mindentudó mosollyal az arcán alvó nőt.

Halhatatlanná tett múzsák

 


Nan Goldin és Brian


Közel egy évtizeden át Nan Goldin privát életének apró mozzanatait örökítette meg a kamerájával. A New York-i kép egy vetítés (Ballad of Sexual Dependency - A szexuális függőség balladája) része volt, amely több mint 700 képet tartalmazott, a vetítés alatt pedig zene szólt.

A fotó dokumentálja a nő bonyolult, fizikálisan is abúzív kapcsolatát a párjával. A férfi a kamerának háttal ülve dohányzik, míg a nő védekezően összegömbölyödve fekszik az ágyon és próbálja elkapni szeretője tekintetét.

Halhatatlanná tett múzsák

 


Rembrandt van Rijn és Hedrickje Stoffels


Vajon ki lehet ez a folyóba lépő, ruháját egészen comb tövig felhúzó, világos bőrű nő? Valószínűleg Hedrickje Stoffels, Rembrandt élettársa, akivel a festő felesége, Saskia halálát követően egészen a nő haláláig együtt élt. Saskia végrendelete miatt nem házasodhattak össze, azonban két közös gyermekük is született, Cornelia és Titus. A nő Rembrandt kereskedője is lett, fiával egy kis üzletben árulták a festő képeit.

A kép személyes hangvételű, talán tanulmányként vagy saját maga számára készítette a művész. A kép elkészültének évében Hedrickje várandós lett a lányukkal, Corneliával, és a házasságon kívül fogant gyermek miatt számos megaláztatás érte, ám ő mégis élete végéig hűségesen kitartott Rembrandt mellett.

Halhatatlanná tett múzsák

 


Ámos Imre és Anna Margit


Anna Margit még csak 17 éves volt, amikor a rajziskolában megismerte a nála hat évvel idősebb Ámos Imrét. Mindössze pár nap elég volt nekik ahhoz, hogy összeköltözzenek, nem törődve az anyagi nélkülözéssel. 1935-ben házasodtak össze, Anna Margit tanítványa is lett a férfinak. Együtt utaztak Párizsba, ahol megismerkedtek Chagall művészetével, valamint saját munkáikat is megmutatták a francia mesternek.

Ámos Imrét 1940-től többször is elvitték munkaszolgálatra, 1944-ben halt meg Németországban, halálának pontos időpontja nem ismert. Anna Margit barátoknál rejtőzve élte túl a háborút. Kettőjük kapcsolata fennmaradt levelezésük tanúsága szerint is kifejezetten erős és bensőséges volt.

Halhatatlanná tett múzsák

 



Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.