Részletes keresés

Hűtőszekrény a galériában?

A műtárgy.com eheti ajánlója olyan különleges műalkotásokat mutat be, melyek minden szempontból határátlépőnek számítanak. A műalkotások és a háztartási gépek közötti határvonalat lépik át, mégpedig egy egészen különleges módon, úgy, hogy a létrejövő tárgyak egyszerre használati tárgyak és műalkotások: a két funkció összefonódik, és végül egyik sem válik dominánssá.

A Kossuth-díjas Harasztÿ István, illetve Barabás Márton és Matzon Ákos (mindketten Munkácsy-díjas művészek) a Validart projekt keretében vállalkoztak arra, hogy a maguk eszközeivel és művészi látásmódjukkal keressék a magas művészet és a mindennapok tárgyilagosságának érvényes metszetét.

Az újszerű kísérlet nem minden előzmény nélküli, a művészet korábban is kacérkodott a gépekkel, több olyan művészeti irányzat is létezett, amely így vagy úgy az iparral való viszonya alapján határozta meg magát. Az 1880-as években kialakult és a 20. század elejéig virágzó angol Arts and Crafts mozgalom az ipari technológiák elutasítására helyezte a hangsúlyt. A William Morris és John Ruskin fémjelezte irányzat a 19. század ipari forradalmaira és a tömegtermelésére adott ellenmozgás volt, amely a kézműves termeléshez való visszanyúlásra törekedett. Úgy érezték, hogy az ipari termelés megszünteti az ember és a tárgyak között létező egyensúlyt; ezért egyszerre szerettek volna művészeti és társadalmi változásokat is elérni.

Az 1920-as években a szovjet produktivista mozgalom egy egészen más utat választott. A produktivisták, akiket sokszor a konstruktivizmus egyik mellékágaként azonosítanak, úgy gondolták, hogy a művész szerepe a mérnökéhez és a munkáséhoz hasonló, akiknek a feladata a megváltozott mindennapi élethez megfelelő tárgyak tervezése. A világhírű Alekszandr Rodcsenko vezette mozgalom úgy képzelte az új idők tárgyait, hogy azok nem egy ipari és elidegenedett, hanem egy új, bensőséges viszonyt tudnak kialakítani a használóikkal. Ennek elérésére a művészeti tevékenységet áthelyezték a gyárak és a mindennapi termelés szintjére, miközben ki is terjesztették azt új területekre, mint a tipográfia vagy a divattervezés.

A gépek a kortárs művészetben is fontos szerepet kapnak. A svájci Jean Tinguely élete során számos komplex, mozgó gépezetet készített, melyek közül a leghíresebb az 1960-as Homage to New York című gépszobra, mely működése közben sikeresen teljesítette célját: megsemmisítette önmagát.

A gépek és a műalkotások találkozásának Közép-Európában is nagy múltja van. A legtöbb művészettörténész a cseh Zdenek Pesaneket tartja számon a világ első kinetikus szobrászaként, aki az 1920-évektől kezdve alkotott mozgást, fényt és elektromosságot kombináló szobrokat.

A hazai művészetben Harasztÿ István az, aki az 1960-as évek óta hoz létre gépi alapon nyugvó mobil szobrokat, mint a zenegép alapra épült Vurslitzer (1973), vagy a páncélszekrényből készült Acélmosoly (1972).

 

Az itt bemutatott műalkotások nem az elhasznált gépek (művészeti) alapanyagként való újraértelmezései, és nem is a műalkotás gépesítésére törekednek, hanem két egymástól távol eső terület közelítésére. Hogyan kerül a konyhába, a nappaliba vagy a tárgyalóba egy szobor? Mit keres a kiállítóteremben egy hűtőgép? A projekt ötletgazdái és a közreműködő művészek szerint van érvényes válasz ezekre a kérdésekre.

A következőkben három olyan műalkotást mutatunk be, amelyek az eddigi tendenciákhoz képest egészen új módon kombinálják a háztartási gépek és a szobrok funkcióit, úgy, hogy a létrejövő tárgyaknak mind a két képessége megmarad. A bemutatott műtárgyak mindegyike elérhető a műtárgy.com kínálatában.

 

1. A Léhűtő című szobor egy Liebherr T1710 típusú hűtőszekrényre épült. A megmunkálás során nem történt olyan beavatkozás, mely a gép eredeti funkcióját befolyásolná. Az elkészült műalkotás továbbra is tökéletesen működik hűtőszekrényként is. A mű az 1972-es Acélmosoly újragondolása. A 2012-es verzió mosolya - ha lehet - még keményebb, de a két mű keletkezése között eltelt negyven év, és az új szobor funkcionális elkötelezettsége okán mindenképpen hűvösebb.

1._haraszthy_400

Harasztÿ István: Léhűtő (2012), 85×56×72 cm. Ár: 800.000 Ft

 

2. A Hanghűtő című szobor szintén egy Liebherr hűtőszekrényre épült. Az elkészült műalkotás továbbra is tökéletesen működik hűtőszekrényként is. A művész jelen alkotói szakaszában előszeretettel használt zongora-tematikába illeszkedő megfogalmazás avatja műtárggyá a gépet. A dallam csodás íve és a szögletes, nehéz praktikum kontrasztja több síkon is dinamikus kölcsönhatásba lép egymással. A zene tűzbe hozó futamai és a mindennapi használati tárgy hűvös valósága: a líra és az epika. Egymásba fonódásuk feszültségekkel teli körforgásként teremt megbonthatatlan harmóniát. A Hanghűtő is egyedi, egyszeri megfogalmazás: hasonló műtárgy nem készül több Barabás Márton műtermében.

2._barabs_400

Barabás Márton: Hanghűtő (2013), 170×110×72 cm. Ár: 1.200.000 Ft

 

3. A Kötelezett olvasmányok című alkotás egy Whirlpool ARZ005 típusú beépíthető hűtőszekrényre épült, az elkészült műalkotás továbbra is tökéletesen működik hűtőszekrényként is. A Matzon Ákos könyv-tematikába tartozó műveinél megismert hasábok uralják a műalkotás látványát, finom játékra invitálva a teret, a fényt és a nézőt.

3._matzon_400

Matzon Ákos: Kötelezett olvasmányok (2012), 86×60×60 cm. Ár: 700.000 Ft

További cikkek
Műtárgy: milyen kép illik egy közlekedőbe?

Műtárgy: milyen kép illik egy közlekedőbe?

2019-09-13

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

PÁRBESZÉD AZ ÜVEGGEL - Lukácsi László, a világszínvonalon alkotó „titkos favorit”

PÁRBESZÉD AZ ÜVEGGEL - Lukácsi László, a világszínvonalon alkotó „titkos favorit”

2019-09-12

Lukácsi László a magyar üvegművészet egyik világszerte elismert alkotója. Művei megtalálhatók a legjelentősebb iparművészeti és design múzeumokban, híres magángyűjteményekben. Az elmúlt 30 évben fontos nemzetközi díjakat nyert, rangos galériák több tízezer euróért kínálják tökéletes technikai tudásról és autonóm művészeti gondolkodásmódról árulkodó munkáit. Ám – jellemző módon - hazai ismertségén még mindig van mit emelni… Felesége, Borbás Dorka szintén üvegművész, inkább az építészet és design területén dolgozó tervező, aki később a művészet-menedzsment szakot is elvégezte. Ügyesen tárgyal, pályázatokat ír, aktívan dolgozik nem csupán önmagukért, hanem azért is, hogy a magyar üvegművészek felé egyre több nemzetközi és hazai figyelem irányuljon. Egyikük meditatív és kitartó, másikuk agilis és impulzív. Kiegészítik és támogatják egymást. Azt mondják, egyáltalán nem véletlen, hogy a kortárs üvegművészek közt sok a házaspár. Együtt erősebbek, szakmailag értik és segítik egymás.

Utcáról a nappaliba – mire figyeljenek a street artot gyűjtők

Utcáról a nappaliba – mire figyeljenek a street artot gyűjtők

2019-09-12

Napjaink egyik kedvelt művészeti irányzata az utca, a közterek művészete, a street art. Ez a művészeti ág gyorsan tud reagálni a jelen kérdéseire, gyakran szellemes, merész vagy éppen sokkoló, ráadásul tömegeket képes elérni. Egy-egy alkotó a stílusjegyek, témák alapján felismerhető, habár olykor csak találgatni tudunk, kit takar a jól csengő művésznév. A street art népszerűségét kiaknázva a két legnagyobb aukciósház, a Christie’s és a Sotheby’s is árveréseket tart a legsikeresebb ide kapcsolható művészek munkáiból. Úgy tűnik, az utcát otthonául választó művészet új helye a magángyűjtemények oltalma lesz. Ez sokakban ambivalens érzéseket kelt, és talán itt érdemes felidéznünk az önmagát ledaráló Banksy-kép esetét, amely annyi találgatást indított el. Tavaly októberben történt, hogy miután Banksy Lány léggömbbel című munkája rekordáron, 1,1 millió dollárért elkelt a Sotheby’s New York-i aukcióján, beindult benne egy szerkezet, ami félig ledarálta a képet. Hogy mi lehet az akció jelentése, csak találgatni tudjuk, de ha a művész rendszerkritikus munkásságára gondolunk, levonhatjuk a kézenfekvő következtetéseket. Mindenesetre a street art művészek munkáira egyre nagyobb kereslet mutatkozik, az árverőházak pedig igyekeznek kiszolgálni (és irányítani) az igényeket. A Christie’s összeállított egy iránymutatást is a gyűjtőknek, hogy mire kell figyelniük, ha ilyen darabokkal gyarapítanák a gyűjteményüket. Az alábbiakban ebből merítünk.

Fenntarthatóság a kortárs művészetben

Fenntarthatóság a kortárs művészetben

2019-09-06
Művészeti alkotások, amik a klímaváltozás veszélyeire hívják fel a figyelmet, újrahasznosítható anyagok és aktivisták, akik a környezeti problémákra reflektálnak. Egyre szükségszerűbb a fenntarthatóság és a művésze
Műtárgy: mi illik egy tetőtérbe?

Műtárgy: mi illik egy tetőtérbe?

2019-09-06

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Művészeti igazságok

Művészeti igazságok

2019-09-05
A Pesti Vigadó reprezentatív épületében, egy kamaratárlat keretében mutatják be a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának 2017 és 2018 között díjazott alkotóinak emblematikus alkotásait. A művek mindegyik

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.