Részletes keresés

Kerámiacsodákkal az élettel teli otthonért

Egy enteriőr kialakítása, felújítása során általában eljön az a pillanat, amikor már csak valami kiegészítő hiányzik, amely megkoronázza a teret, formálja az adott helyiség hangulatát. A jól megválasztott dekorációs elem az egész szobára hatással van, feldobja, élettel tölti meg azt. A lakberendezési magazinokat, internetes oldalakat nézve láthatjuk, hogy az otthonainkban reneszánszát éli a kerámia. Ezek a sokszor bájos, frappáns műtárgyak vidámságot csempésznek a mindennapokba, jólesik rájuk pillantani. Hogy miért szeretjük a kerámiát? Mert számos funkciót betölthet, emellett pedig sokféle alakban megjelenhet. A különböző mázaktól, vagy éppen a máz hiányától a felülete izgalmas és játékos. A jó kerámiaplasztikák karakteresek, egyediek, jellegzetes stílusukról következtethetünk az alkotójukra. Az alábbiakban ilyen modern kerámiákat mutatunk, valamint megnézzük azt is, hogyan jelenhetnek meg a különböző enteriőrökben. A cikkben bemutatott alkotásokra ráadásul egy közelgő aukción licitálhatunk is.

A modern művészi kerámia kezdetét Gádor István, Gorka Géza és Kovács Margit működésétől szoktuk számítani. Az általuk készített műalkotások máig nagy népszerűségnek örvendenek. Gádor és Gorka munkái napjainkban is teljes jogú díszei lehetnek az otthonunknak, akár a minimalista belső tereknek is. Gorka Géza kerámiáit érdekes, letisztult formavilág és gyakran élénk színű máz jellemzi. Emiatt jól tudnak érvényesülni szinte bármilyen enteriőrben, azonban elsősorban olyan helyiségekbe ajánljuk őket, amelyekbe már csak egy üde színfolt, egy játékos kiegészítő hiányzik. Biztosak vagyunk benne, hogy ez az art deco kosfejes kínáló, amelyet a Gorkára jellemző, almazöld repesztett máz tesz igazán izgalmassá, nem marad észrevétlen az asztalon.

elsokep

Gorka Géza, Art deco kosfejes kínáló, 1932-35 k.

Fehérre fehéret? Miért is ne! A visszafogott, letisztult, ugyanakkor minőségi lakberendezés híveinek figyelmét szeretnénk felhívni erre a madaras falitálra, amelyet Gádor István készített. A keramikusnak elég volt mindössze két szín és néhány vonal ahhoz, hogy egy igazán egyedi és kifejező műtárgyat hozzon létre. A kevesebb néha több elve gyakran az enteriőrök kialakításában is megmutatkozik, gondoljunk itt például a skandináv lakásokra. Azonban ezekben az otthonokban is elfér egy-egy kvalitásos műalkotás, például egy ilyen falitál.

másodikkep

Gádor István, Falitál, 1962-72 között

Amikor a játékos felületet említettük, olyasmire gondoltunk, mint Gádor Imre absztrakt faliképe, amelyet az üvegmázfestés, valamint a réz-díszítmények tesznek még érdekesebbé. Ezt az alkotást érdemes világos helyiségben elhelyezni, hogy a különböző felületi hatások minél inkább érvényesüljenek. Biztosan nem lövünk mellé akkor, ha az adott enteriőrben már van egy-két, a kép színeivel harmonizáló részlet.

harmadikkep

Gádor István, Absztrakt falikép, 1960 k.

 

Ne féljünk az élénk színektől! Amennyiben nem tudjuk elképzelni, hogy egy minimalista otthonban éljünk, érdemes bátran kísérleteznünk a különböző színekkel és stílusokkal. Ebben pedig nagy segítségünkre lehetnek a dísztárgyak, így a kerámiaplasztikák is. Egy intenzív színű falon lévő natúr, azonban nem hagyományos formájú polcrendszeren a legkülönfélébb dolgokat tárolhatunk. A használati tárgyak mellett egy-egy polcot meghagyhatunk a plasztikáknak is.

kekfal

Amennyiben igazán fiatalos és meghökkentő összhatásra törekszünk, válasszunk a fal színétől erőteljesen eltérő árnyalatú alkotást, például ezt a Zsolnay Házaspár-kisplasztikát, amely Török János kis szériás modellje. Török János fontos szerepet játszott a gyár államosítást követő, design-központú, modern arculatának kialakításában. Munkáira frappáns formai megoldások jellemzők.

utolsoelottikep

Zsolnay kisplasztika, Házaspár, Török János modellje, 1970-es évek

A polc másik elemére (vagy a kevésbé merész enteriőröket kedvelőknek az előbbi modell helyére) ajánljuk Gorka Lívia natúr színekben játszó térplasztikáját. Gorka Lívia munkáiban a természeti formák köszönnek vissza, felületük gyakran szándékoltan egyenetlen, rusztikus. Pontosan ettől a látszólagos spontán megformálástól válnak érdekessé. Segítségükkel nemcsak a művészetet, hanem a természetet is be tudjuk csempészni az enteriőrbe.

utolsokep

Gorka Lívia, Térplasztika

A fentiekből levonhatjuk a következtetést: a művészi kerámiának helye van az otthonunkban. Hogy olyat választunk, amely belesimul a környezetébe vagy inkább olyat, amely megváltoztatja azt, csak rajtunk áll.

Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
KÖZELEBB - a kortárs művészethez

KÖZELEBB - a kortárs művészethez

2020-09-23

Új sorozatunkban a vizualitásra, a képek erejére helyezzük a hangsúlyt. Mert egy kép többet ér ezer szónál, de azért mi hozzáfűzünk majd minden esetben egy-két magyarázó mondatot, amik erősítik a hatást és érthetővé

Elmaradó és kitartó őszi vásárok

Elmaradó és kitartó őszi vásárok

2020-09-16

Az Art Paris - Európa első élőben megrendezett vására a vírus berobbanása óta – meglepően pozitív mérleggel zárt. Az idei, módosított időpontban  (szeptember 10-13.) lezajlott vásár a lokális piacra épített, ennek el

Hosszú szünet után végre újraéledhet az aukciós piac

Hosszú szünet után végre újraéledhet az aukciós piac

2020-09-14

Nem teltek persze eseménytelenül az elmúlt hónapok sem, számos árverőház tartott online aukciókat, de, mint ahogy a műtárgy.com előzeteséből kiderül, az idei első nagy élő árverésekre csak most kerülhet sor – feltéve

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.