Részletes keresés

Kerámiacsodákkal az élettel teli otthonért

Egy enteriőr kialakítása, felújítása során általában eljön az a pillanat, amikor már csak valami kiegészítő hiányzik, amely megkoronázza a teret, formálja az adott helyiség hangulatát. A jól megválasztott dekorációs elem az egész szobára hatással van, feldobja, élettel tölti meg azt. A lakberendezési magazinokat, internetes oldalakat nézve láthatjuk, hogy az otthonainkban reneszánszát éli a kerámia. Ezek a sokszor bájos, frappáns műtárgyak vidámságot csempésznek a mindennapokba, jólesik rájuk pillantani. Hogy miért szeretjük a kerámiát? Mert számos funkciót betölthet, emellett pedig sokféle alakban megjelenhet. A különböző mázaktól, vagy éppen a máz hiányától a felülete izgalmas és játékos. A jó kerámiaplasztikák karakteresek, egyediek, jellegzetes stílusukról következtethetünk az alkotójukra. Az alábbiakban ilyen modern kerámiákat mutatunk, valamint megnézzük azt is, hogyan jelenhetnek meg a különböző enteriőrökben. A cikkben bemutatott alkotásokra ráadásul egy közelgő aukción licitálhatunk is.

A modern művészi kerámia kezdetét Gádor István, Gorka Géza és Kovács Margit működésétől szoktuk számítani. Az általuk készített műalkotások máig nagy népszerűségnek örvendenek. Gádor és Gorka munkái napjainkban is teljes jogú díszei lehetnek az otthonunknak, akár a minimalista belső tereknek is. Gorka Géza kerámiáit érdekes, letisztult formavilág és gyakran élénk színű máz jellemzi. Emiatt jól tudnak érvényesülni szinte bármilyen enteriőrben, azonban elsősorban olyan helyiségekbe ajánljuk őket, amelyekbe már csak egy üde színfolt, egy játékos kiegészítő hiányzik. Biztosak vagyunk benne, hogy ez az art deco kosfejes kínáló, amelyet a Gorkára jellemző, almazöld repesztett máz tesz igazán izgalmassá, nem marad észrevétlen az asztalon.

elsokep

Gorka Géza, Art deco kosfejes kínáló, 1932-35 k.

Fehérre fehéret? Miért is ne! A visszafogott, letisztult, ugyanakkor minőségi lakberendezés híveinek figyelmét szeretnénk felhívni erre a madaras falitálra, amelyet Gádor István készített. A keramikusnak elég volt mindössze két szín és néhány vonal ahhoz, hogy egy igazán egyedi és kifejező műtárgyat hozzon létre. A kevesebb néha több elve gyakran az enteriőrök kialakításában is megmutatkozik, gondoljunk itt például a skandináv lakásokra. Azonban ezekben az otthonokban is elfér egy-egy kvalitásos műalkotás, például egy ilyen falitál.

másodikkep

Gádor István, Falitál, 1962-72 között

Amikor a játékos felületet említettük, olyasmire gondoltunk, mint Gádor Imre absztrakt faliképe, amelyet az üvegmázfestés, valamint a réz-díszítmények tesznek még érdekesebbé. Ezt az alkotást érdemes világos helyiségben elhelyezni, hogy a különböző felületi hatások minél inkább érvényesüljenek. Biztosan nem lövünk mellé akkor, ha az adott enteriőrben már van egy-két, a kép színeivel harmonizáló részlet.

harmadikkep

Gádor István, Absztrakt falikép, 1960 k.

 

Ne féljünk az élénk színektől! Amennyiben nem tudjuk elképzelni, hogy egy minimalista otthonban éljünk, érdemes bátran kísérleteznünk a különböző színekkel és stílusokkal. Ebben pedig nagy segítségünkre lehetnek a dísztárgyak, így a kerámiaplasztikák is. Egy intenzív színű falon lévő natúr, azonban nem hagyományos formájú polcrendszeren a legkülönfélébb dolgokat tárolhatunk. A használati tárgyak mellett egy-egy polcot meghagyhatunk a plasztikáknak is.

kekfal

Amennyiben igazán fiatalos és meghökkentő összhatásra törekszünk, válasszunk a fal színétől erőteljesen eltérő árnyalatú alkotást, például ezt a Zsolnay Házaspár-kisplasztikát, amely Török János kis szériás modellje. Török János fontos szerepet játszott a gyár államosítást követő, design-központú, modern arculatának kialakításában. Munkáira frappáns formai megoldások jellemzők.

utolsoelottikep

Zsolnay kisplasztika, Házaspár, Török János modellje, 1970-es évek

A polc másik elemére (vagy a kevésbé merész enteriőröket kedvelőknek az előbbi modell helyére) ajánljuk Gorka Lívia natúr színekben játszó térplasztikáját. Gorka Lívia munkáiban a természeti formák köszönnek vissza, felületük gyakran szándékoltan egyenetlen, rusztikus. Pontosan ettől a látszólagos spontán megformálástól válnak érdekessé. Segítségükkel nemcsak a művészetet, hanem a természetet is be tudjuk csempészni az enteriőrbe.

utolsokep

Gorka Lívia, Térplasztika

A fentiekből levonhatjuk a következtetést: a művészi kerámiának helye van az otthonunkban. Hogy olyat választunk, amely belesimul a környezetébe vagy inkább olyat, amely megváltoztatja azt, csak rajtunk áll.

Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Castello di Rivoli – Collezione Cerruti, Torino.  A magányos könyvkötő villája

Castello di Rivoli – Collezione Cerruti, Torino. A magányos könyvkötő villája

2019-12-07

Arra a kérdésre, hogy mi jut eszébe a Cerruti névről, az emberek többsége azt válaszolná, hogy egy kozmetikai márka, amelyet Nino Cerruti tett naggyá fél évszázaddal ezelőtt. Most eljött az ideje annak, hogy a műgyűjtők szűk körén túl a szélesebb közvélemény is megismerkedjen egy másik Cerrutival, nevezetesen a műgyűjtő Francesco Federico Cerrutival.

Finisben az aukciós évad

Finisben az aukciós évad

2019-12-06

Bár már nagyon közel az év vége, még mindig számos aukció várja a műgyűjtőket, a befektetőket és az értékes karácsonyi ajándékokat keresőket – derül ki a műtárgy.com összefoglalójának második, a december 9-e ut

300 karátnyi briliáns és kortárs alkotások a BÁV Karácsonyi aukcióján

300 karátnyi briliáns és kortárs alkotások a BÁV Karácsonyi aukcióján

2019-12-05

Történetének legértékesebb ékszerkollekcióját árverezi el december 17-én a BÁV. A szakértők több mint 300 karátnyi tűzijátékkal készültek, olyan ékszercsodákat válogatva össze, amelyek eddig csupán vágyálmainkban éltek. A Karácsonyi aukció második napján a befektetők kedvenceinek számító kortárs festmények és szobrok kerülnek kalapács alá a MOM Kulturális Központban. Többek között a külföldön is sikeres klasszikus modern alkotók: Maurer Dóra, Keserü Ilona, Victor Vasarely alkotásaira, vagy éppen az előző évben rekordot döntő szentendrei művészek: ef Zámbó István, feLugossy László, Deim Pál és Aknay János műveire is licitálhatnak. Az anyagot most először egy jelentős szoborgyűjtemény is színesíti.

Év végi hajrá az aukciós piacon

Év végi hajrá az aukciós piacon

2019-11-29
Míg a nemzetközi aukciós piacon többnyire az első félév az erősebb, nálunk inkább az őszi-téli időszak, ezen belül is a december. Nem lesz ez másként idén sem – derül ki a műtárgy.com összefoglalójának első részé

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.