Részletes keresés

Kiállításra kerül Jamie Reid angol művész utolsó Sex Pistols alkotása

A kiállításon más alkotások és fotók is láthatóak lesznek, amelyekkel a néhai, 2023. augusztusában elhunyt művészről emlékeznek meg.

A legendás punkrock banda, a Sex Pistols 1970-es évekbeli designjaitól világhírűvé vált Jamie Reid legutolsó műve ebben a hónapban debütál a brightoni Enter Galleryben. A „Jamie Reid, A Lifetime of Radical Gestures” című kiállítás április 25-én nyílik, és Reid életművét ünnepli. A tárlat az 1972 és 2021 között készült „Rogue Materials” sorozatából válogat műveket. Emellett Reid életét bemutató fotók is megtekinthetőek lesznek a kiállításon.

Reid 1947-ben született, és "megrögzött szocialista" háztartásban nőtt fel. A Sex Pistols menedzserével, Malcolm McLarennel akkor találkozott, amikor mindketten a Croydon Művészeti Főiskolán tanultak. McLaren mutatta be őt a zenekarnak, amellyel Reid örökre összekapcsolódott.

Reid tervei az 1970-es évek punk szellemiségének jelképei, leginkább a Sex Pistol 1977-es "God Save the Queen" című kislemezének borítójához készített ikonikus kollázs munkája, amely annyira botrányos volt, hogy még a nyomdai dolgozókat is megbotránkoztatta. Az intézményellenes kezdetek ellenére Reid műveit kereskedelmi galériák és divatmárkák is nagyon keresik, és ma már magas összegeket érnek el árveréseken. A "God Save the Queen" promóciós plakátja, amely korábban Sid Vicious, a Sex Pistol basszusgitárosának tulajdonában volt, 2022-ben 49 796 dollárért kelt el a Sotheby's londoni árverésén. Reid munkáinak gyűjtői közé tartozott és tartozik a 2022 decemberében szintén elhunyt Vivienne Westwood, illetve Madonna és Angelina Jolie. Munkái a New York-i Museum of Modern Art, valamint a londoni Victoria és Albert Múzeum és a Nemzeti Portré Galéria gyűjteményében egyaránt megtalálhatóak.

Jamie Reid "God Save the Queen" című gépi nyomata 2022-ben, a Sotheby's londoni árverése előtt
Forrás: Daniel Leal / AFP via Getty Images.

"A radikális ötleteket mindig kisajátítja a mainstream... Ezért kell folyamatosan új dolgok felé haladnod" - mondta a művész egy 2018-as interjúban a Another Man -nek.

Reid utolsó alkotása, amely a Sex Pistol "Anarchy in the U.K." című kislemezének borítója előtt tiszteleg, egy széttépett Union Jack zászlót ábrázol, amelyet biztosítótűk tartanak össze. A nyomatot Reid és alapítványa, az Arcova Trust engedélyeztette a művész 2023-ban bekövetkezett halála előtt. Az "Anarchy in the UK (2024)" két új szitanyomatos kiadásban jelenik meg, az egyik 67 x 100 cm-es nagyságú, 200 példányszámban, a másik 100 x 150 cm-es 76 példányszámban - utalva a Sex Pistols lemezének megjelenési évére.

Jamie Reid, Anarchy in the UK (2024)
Forrás: The Arcova Trust & Enter Gallery

Az "A Lifetime of Radical Gestures" társkurátora, John Marchant galériás és irattáros volt, Reid barátja és képviselője, aki egy Instagram-posztban számolt be a művész elhunytáról.

"Nagyon örülök, hogy együttműködünk az Enter Gallery-vel Jamie Reid hírhedt "Anarchy In the U.K." zászlajának exkluzív, számozott kiadásának a bemutatásában, hiszen hosszú múltra tekintünk vissza a közös munka terén, amellyel eljuttathatjuk Jamie világhírű művészetét és üzeneteit a gyűjtőkhöz" - mondta. "Jamie-vel tavaly nyáron kezdtünk el dolgozni ezen a kiadáson, és bár Jamie már nincs közöttünk, örülök, hogy ez a klasszikus alkotás végre elérhető, hogy tisztelegjünk hihetetlen öröksége előtt."

Helen Hiett, az Enter Gallery beszerzési vezetője elmondta: "Az Enter Galériának volt szerencséje több évtizeden keresztül szorosan együttműködni Jamie Reiddel. Igazi látnok volt, aki mindig az egyenlőségért és az igazságosságért küzdött izgalmas, lázadó és kockázatos, reakciót kiváltó művein keresztül. Ezzel a retrospektív kiállítással tisztelgünk lenyűgöző élete és kreativitása előtt...".

"Jamie Reid, A Lifetime of Radical Gestures" című tárlat április 25-től május 2-ig között lesz megtekinthető a brightoni Enter Galériában.

Forrás: Artnet

Címlapkép: Jamie Reid, Anarchy in the UK (2024-es kiadás)

Címlapkép forrása: The Arcova Trust & Enter Gallery

További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.