Részletes keresés

Kiállításra kerül Jamie Reid angol művész utolsó Sex Pistols alkotása

A kiállításon más alkotások és fotók is láthatóak lesznek, amelyekkel a néhai, 2023. augusztusában elhunyt művészről emlékeznek meg.

A legendás punkrock banda, a Sex Pistols 1970-es évekbeli designjaitól világhírűvé vált Jamie Reid legutolsó műve ebben a hónapban debütál a brightoni Enter Galleryben. A „Jamie Reid, A Lifetime of Radical Gestures” című kiállítás április 25-én nyílik, és Reid életművét ünnepli. A tárlat az 1972 és 2021 között készült „Rogue Materials” sorozatából válogat műveket. Emellett Reid életét bemutató fotók is megtekinthetőek lesznek a kiállításon.

Reid 1947-ben született, és "megrögzött szocialista" háztartásban nőtt fel. A Sex Pistols menedzserével, Malcolm McLarennel akkor találkozott, amikor mindketten a Croydon Művészeti Főiskolán tanultak. McLaren mutatta be őt a zenekarnak, amellyel Reid örökre összekapcsolódott.

Reid tervei az 1970-es évek punk szellemiségének jelképei, leginkább a Sex Pistol 1977-es "God Save the Queen" című kislemezének borítójához készített ikonikus kollázs munkája, amely annyira botrányos volt, hogy még a nyomdai dolgozókat is megbotránkoztatta. Az intézményellenes kezdetek ellenére Reid műveit kereskedelmi galériák és divatmárkák is nagyon keresik, és ma már magas összegeket érnek el árveréseken. A "God Save the Queen" promóciós plakátja, amely korábban Sid Vicious, a Sex Pistol basszusgitárosának tulajdonában volt, 2022-ben 49 796 dollárért kelt el a Sotheby's londoni árverésén. Reid munkáinak gyűjtői közé tartozott és tartozik a 2022 decemberében szintén elhunyt Vivienne Westwood, illetve Madonna és Angelina Jolie. Munkái a New York-i Museum of Modern Art, valamint a londoni Victoria és Albert Múzeum és a Nemzeti Portré Galéria gyűjteményében egyaránt megtalálhatóak.

Jamie Reid "God Save the Queen" című gépi nyomata 2022-ben, a Sotheby's londoni árverése előtt
Forrás: Daniel Leal / AFP via Getty Images.

"A radikális ötleteket mindig kisajátítja a mainstream... Ezért kell folyamatosan új dolgok felé haladnod" - mondta a művész egy 2018-as interjúban a Another Man -nek.

Reid utolsó alkotása, amely a Sex Pistol "Anarchy in the U.K." című kislemezének borítója előtt tiszteleg, egy széttépett Union Jack zászlót ábrázol, amelyet biztosítótűk tartanak össze. A nyomatot Reid és alapítványa, az Arcova Trust engedélyeztette a művész 2023-ban bekövetkezett halála előtt. Az "Anarchy in the UK (2024)" két új szitanyomatos kiadásban jelenik meg, az egyik 67 x 100 cm-es nagyságú, 200 példányszámban, a másik 100 x 150 cm-es 76 példányszámban - utalva a Sex Pistols lemezének megjelenési évére.

Jamie Reid, Anarchy in the UK (2024)
Forrás: The Arcova Trust & Enter Gallery

Az "A Lifetime of Radical Gestures" társkurátora, John Marchant galériás és irattáros volt, Reid barátja és képviselője, aki egy Instagram-posztban számolt be a művész elhunytáról.

"Nagyon örülök, hogy együttműködünk az Enter Gallery-vel Jamie Reid hírhedt "Anarchy In the U.K." zászlajának exkluzív, számozott kiadásának a bemutatásában, hiszen hosszú múltra tekintünk vissza a közös munka terén, amellyel eljuttathatjuk Jamie világhírű művészetét és üzeneteit a gyűjtőkhöz" - mondta. "Jamie-vel tavaly nyáron kezdtünk el dolgozni ezen a kiadáson, és bár Jamie már nincs közöttünk, örülök, hogy ez a klasszikus alkotás végre elérhető, hogy tisztelegjünk hihetetlen öröksége előtt."

Helen Hiett, az Enter Gallery beszerzési vezetője elmondta: "Az Enter Galériának volt szerencséje több évtizeden keresztül szorosan együttműködni Jamie Reiddel. Igazi látnok volt, aki mindig az egyenlőségért és az igazságosságért küzdött izgalmas, lázadó és kockázatos, reakciót kiváltó művein keresztül. Ezzel a retrospektív kiállítással tisztelgünk lenyűgöző élete és kreativitása előtt...".

"Jamie Reid, A Lifetime of Radical Gestures" című tárlat április 25-től május 2-ig között lesz megtekinthető a brightoni Enter Galériában.

Forrás: Artnet

Címlapkép: Jamie Reid, Anarchy in the UK (2024-es kiadás)

Címlapkép forrása: The Arcova Trust & Enter Gallery

További cikkek
Mittersisters – Táskakészítés és képzőművészet kollaborációja a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

Mittersisters – Táskakészítés és képzőművészet kollaborációja a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

2024-05-23

A Mittersisters üzlete egy kreatív műhely, ahol bárki megtervezheti és elkészítheti álmai táskáját. A márka 9 évvel ezelőtt lakásstúdióként indult, de gyorsan kinőtte magát: három évvel ezelőtt, a tulajdonos Mitter Anna Róza vezetésével már a belvárosba költözhetett. A cég jelenlegi stúdiója igazi ékszerdoboz: a VI. kerületi, Dob utcában található üzlethelységbe lépve egy jól felszerelt, letisztult belső tér fogadja a látogatókat. Mindemellett több falnyi mini táska várja, hogy felfedezzék és megvásárolják őket.

Festménynyomozás, a műkereskedelem legjei, hogyan készül a műtárgy?

Festménynyomozás, a műkereskedelem legjei, hogyan készül a műtárgy?

2024-05-17

2024-ben nyolcadik alkalommal rendezi meg a műtárgy.com vezető műkereskedelmi információs portál a Műtárgyak Éjszakája Fesztivált rekordszámú, 113 művészeti programmal. Tavalyhoz képest 22 új, összesen 71 helyszínen várják a műtárgyak szerelmeseit.  Az idei év központi tematikája a műtárgyak titokzatos történetére, provenienciájára fókuszál, ezért a restaurátor programok kiemelt szerepet kapnak. Ezeken a műtárgy „lecsupaszodik”, a restaurátorok előtt megelevenedik a műtárgy legféltettebb története: múltja, sérülései, hiányossága vagy éppen az alkotó személyisége is.

Fény derül a Fabergé-tojások titkaira

Fény derül a Fabergé-tojások titkaira

2024-05-15

Ritkaságuk, történelmi jelentőségük, és persze az értékes anyagok felhasználása miatt kelhetnek el akár rekordmagas áron az aukciókon a Fabergé-tojások. Az utolsó tojás, amely árverésre került, a Rothschild család számára készült, és 2007-ben 8,9 millió fontért (18,5 millió dollárért) értékesítették a Christie's New York-i árverésén.  Azonban 2014-ben előkerült egy újabb elveszett darab: a harmadik császári tojás megvásárlója akaratlanul 14 000 dollárt fizetett a 18 karátos tömör aranyból készült műtárgyért egy középnyugati antikváriumban. Ez a tojás az eredetivé nyilvánítása után egyes beszámolók szerint később 33 millió dollárért kelt el.

Új kiállítás nyílt Vasarely és Fajó művészetét bemutatva

Új kiállítás nyílt Vasarely és Fajó művészetét bemutatva

2024-05-15

A bolygó meghódítása címmel nyílt új időszaki kiállítás az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával létrejött Hungarian Art & Business (HAB) művészeti központban. A tárlat Victor Vasarely, az op-art kiemelkedő képviselőjének, valamint az őt példaképnek tekintő Fajó János, a geometrikus absztrakció alkotójának közös munkáján kíséri végig a látogatókat egy művészet- és kultúrtörténeti feldolgozás keretében. A Fajó Alapítvány támogatásával és Rieder Gábor kurátor közreműködésével megvalósuló kiállítás egészen szeptember 18-ig tekinthető meg. 

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit

2024-05-11

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit a restaurálásnak köszönhetően. A nyolc réteg lakk idővel elnyomta az ikonikus festmény színeit, mivel a bevonat az oxidációtól megsárgult.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.