Részletes keresés

Kiderült, mitől féltik leginkább a gyűjtők a műtárgyaikat

A műgyűjtők a hamisítást és a provenienciával kapcsolatos problémákat tartják a gyűjteményeiket érintő legfőbb kockázatoknak, megelőzve az olyan egyéb problémákat, mint a szállítás közbeni sérülések, az állapotromlás és a környezeti katasztrófák - derül ki a Chubb biztosítótársaság nemrégiben közzétett elemzéséből.

A kutatásban 800 észak-amerikai gyűjtőt kérdeztek kollekciójukról, illetve arról, hogy mi aggasztja őket a leginkább. A válaszadók többsége azt nyilatkozta, hogy képzőművészeti alkotásokat, ékszereket, autókat, borokat és más értéktárgyakat gyűjt, amelyek iránt szenvedélyesen rajong. A résztvevők több mint egyharmada (mintegy 38 százalék) mondta, hogy ezeket a tárgyakat befektetési céllal gyűjti.

A befektetések értékének megőrzésével vagy növelésével kapcsolatos aggodalmak leginkább a műtárgyhamisításokból fakadnak (a megkérdezettek gyűjtők 87 százalékát nyugtalanítják), míg második helyen a szállítás során bekövetkező károk állnak (a válaszadók 86 százaléka fejezte ki kételyeit ennek ügyében).

A gyűjtőket a következő tényezők aggasztják a leginkább:


Forrás: Chubb  - The wealth report

A közelmúltban a nagy feltűnést keltő műkincshamisítások, lopások példái közé tartozik a Cleveland Museum of Art-ban tavaly szeptemberben lefoglalt, Marcus Aurelius fej nélküli, egészalakos bronzszobrának ügye; a New York-i Metropolitan Múzeum illegálisan eltulajdonított 16 ősi műkincsének visszaszolgáltatása Thaiföldnek és Kambodzsának; a British Múzeumból 2000 eltűnt műtárgy utáni kutatás, valamint az Anishinaabe művésznek, Norval Morrisseau-nak hamisan tulajdonított több mint 1000 alkotás lefoglalása.

Bár a Chubb biztosítási kötvényei fizethetnek a kapcsolódó jogi költségekért és a jogcím védelméért, a kötvények nem nyújtanak védelmet magára a csalásra. Ha egy műről kiderül, hogy hamisítvány vagy lopott, a veszteség kizárólag a műgyűjtők felelőssége.

Ennek figyelemre méltó esete az a Jean-Michel Basquiatnak tulajdonított 25 mű, amelyeket az FBI 2022 júniusában foglalt le, miközben az Orlando Museum of Art-ban voltak kiállítva, miután többéves vizsgálatot folytattak a hitelességükre vonatkozóan. A festmények tulajdonosai és a múzeum akkori vezérigazgatója, Aaron De Groft ragaszkodtak ahhoz, hogy a művek Basquiat eredeti festményei, azonban egy korábbi árverezőjük tavaly bűnösnek vallotta magát a hamis művek elkészítésében és értékesítésében.



Installációs kép a "Heroes & Monsters: Jean-Michel Basquiat, The Thaddeus Mumford, Jr. Venice Collection" című kiállításról, Orlando Museum of Art, 2022.
Forrás: Artnet

A múzeum 2022 augusztusában pert is indított Groft  - aki nem sokkal az FBI közbelépése után lemondott  - és a tulajdonosok csoportja ellen, azt állítva, hogy "jelentős anyagi és hírnévbeli kárt" okoztak a kiállítás megrendezése miatt. A múzeum perköltségei elérhetik a 600 000 dollárt, a tárgyalást pedig 2025 augusztusára tervezik.

A csalásból eredő befektetési veszteségek megelőzése érdekében a gyűjtőknek fontos arra figyelniük, hogy mindig jó hírű forrásból vásároljanak, kérjenek a proveniencia vonatkozó dokumentációt, és forduljanak harmadik féltől származó szakértőkhöz.

A műtárgyak károsodása gyakran azok szállítása során, a múzeumoknak történő kölcsönzésük vagy az aukciósházakba, galériákba történő szállításuk során történik, mindez biztosítási kárigényt eredményez. Ana Robic, a Chubb észak-amerikai személyi kockázati szolgáltatásokért felelős divíziójának elnöke szerint a hétköznapi incidensek - mint például egy pohár vörösbor kiömlése, illetve egy kés vagy villa okozta baleset egy koktélpartin - gyakori okai a restaurálási és javítási igényeknek.


A hamis Rothko festmény, amelyet 2017-ben a Winterthur Múzeumban állítottak ki
Forrás: ArtNews

A helytelenül felakasztott, súlyos és törékeny műalkotások szintén "jelentős nehézségeket" okozhatnak, amennyiben a falakat nem erősítik meg rendesen, vagy nem követik jól a művészek utasításait. A Chubb-elemzés azt ajánlotta az ügyfeleknek, hogy körülbelül 10 évente vegyenek igénybe egy professzionális műtárgyszakértőt aki ellenőrzi az installációs felszereléseket. "Megdöbbentő, hogy még mindig milyen sokan nem tartják be megfelelően ezeket a tanácsokat" - mondta Robic.

A Chubb teljes elemzése a következő linken keresztül érhető el.

Forrás: ArtNews

Címlapkép: Inherited art collections

Címlapkép forrása: Chubb


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

2024-04-30

A műtárgy.com idén május 23-25. között nyolcadik alkalommal rendezi meg nagyszabású művészeti programsorozatát: a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 70 fővárosi helyszínen, 100-nál is több programmal várja az 

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.