Részletes keresés

Kiemelkedő sikert hozott a BÁV jubileumi művészeti aukciója

Kiemelkedő sikert hozott a BÁV jubileumi művészeti aukciója

 

Budapest, 2012. május 25.  Nagyszámú közönség mellett rendkívül élénk vásárlási kedv jellemezte a BÁV 60. művészeti aukcióját. A jubileumra nagy gonddal összeállított, változatos kínálat legnagyobb része mindhárom napon elkelt, sok közülük a kikiáltásinál jóval magasabb áron. Számos alkotásért hosszú licitharc folyt, különösen a ritkaságnak számító, egyedi ékszerek, az eddig lappangó festmények, valamint az értékes műtárgyak voltak népszerűek.

Már az árverés anyagát előzetesen bemutató kiállítást is a szokottnál élénkebb érdeklődés kísérte, a sok száz látogató szétkapkodta a korábbiakhoz képest új formában megjelenő, kivitelében rendkívül igényes katalógust. Az aukció első napján most is a gyönyörű ékszerek és márkás órák gazdag kínálata várta a nagyszámú közönséget. A mértéktartó kikiáltási áraknak köszönhetően, többnyire hosszabb-rövidebb licitharcot követően a 300 darabos választék négyötöde vevőre talált. Ahogy arra számítani lehetett, jelentős kereslet mutatkozott a befektetők figyelmét mindig felkeltő, gyémántokkal és briliánsokkal díszített, értékes ékszerek iránt. Ebben a kategóriában gyakori volt a millió feletti leütési ár, az árverés egyik sztárjának számító fülbevaló párért négymillió forintnál is többet fizetett a licitharc győztese. Több millió forintért kelt el egy másik ritkaság, a 3,5 karátos briliánssal ékített szoliter gyűrű is. Ugyancsak keresettek voltak a 19. században készült művészi kivitelezésű, különböző drágakövekkel díszített arany ékszerek. Az igazi gyűjtői csemegének számító, Tarján-Huber Oszkár által készített különleges szecessziós függő hosszú licitharc nyomán közel háromszoros áron talált gazdára. A gazdag  órakínálatból ezúttal elsősorban a nagy értékű példányok vonzották a vásárlókat: gyorsan elkelt a millió feletti árról induló Patek Philippe férfi karóra, de kelendőek voltak a Breitling és a Corum órák is. Szintén népszerűnek bizonyultak a külön gyűjtői kört vonzó ezüst és arany szelencék.

 

Zsúfolásig megtelt teremben zajlott a második napon a festmények árverése. A művek jelentős része elkelt, jó néhány közülük meglepően heves licitharcot és komoly áremelkedést követően. Az előzetes várakozásnak megfelelően az aukció slágere és egyben legmagasabb leütési árat elért tétele az eddig lappangó, ritkaságnak számító, kitűnő Barcsay-kép lett. Élénk küzdelem folyt Hatvany Ferenc 1915-ben festett Műteremsarok akttal című festményéért, amely végül több millió forintért talált vevőre, de igen magas árakat fizettek Kádár Béla, Pekáry István, Iványi Grünwald Béla, Karlovszky Bertalan, ifj. Markó Károly képeiért is. Pekáry Virágok Bokályban című alkotását a kikiáltási ár ötszörösén ütötték le. A gazdag kortársanyagból kiemelkedően jó áron kelt el Bak Imre, Bukta Imre egy-egy alkotása, Nádler István 1969-ben festett Feszítés című művéhez pedig több mint 2,5 millió forintért jutott hozzá új tulajdonosa.

Mérsékeltebb, de kitartó figyelem kísérte az aukció bútorkínálatát: a többségében a XIX. század bútoriparának kiváló darabjait felvonultató választék 90 százaléka gazdára talált.  A nap befejezéseként árverésre bocsájtott keleti szőnyegek eladási arányában érződött, hogy az utóbbi években mind a gyűjtők, mind pedig a befektetők részéről csökkent az érdeklődés irántuk.

Az aukció csúcspontja és legsikeresebb napja a harmadik, a műtárgyak árverése volt.  A BÁV szakemberei olyan igényes és változatos kínálatot állítottak össze, amely valamennyi vásárlói réteg, a gyűjtők és befektetők számára egyaránt vonzónak bizonyult. Már a kezdésre zsúfolásig megtöltötték az érdeklődők a termet, és a jó hangulatban zajló licitálások nyomán a tételek legnagyobb része elkelt. A vásárlási kedvet növelte a jól sikerült árképzés, számos tárgy a kikiáltási érték többszöröséért talált gazdára.

A legmagasabb, egyenként több millió forintos áratBorsos Miklóskét viszonylag nagyméretű, kiemelkedő művészi színvonalú alkotása érte el. Nem volt meglepő a millió feletti leütési ár a rendkívül igényes kivitelezésű art deco ezüst kiöntő-garnitúra és a 12 személyes evőeszközkészlet esetében sem. A katalógus címlapján szereplő gyönyörű augsburgi empire gyertyatartó párnál az elvégzett javításokról a BÁV korrekt tájékoztatást adott, de ez sem riasztotta vissza a vevőt, aki több, mint egymillió forintot fizetett ki érte. A francia üvegtárgyak is kelendőek voltak, Emil Gallé Tájképes vázája szintén millió forint fölötti összegért kelt el. A várakozásoknak megfelelően nagy sikerük volt a Zsolnay-tárgyaknak, és magas árakat értek el a díszórák csakúgy, mint a különleges szépségű antik és modern ezüsttárgyak.

A BÁV következő, 61. művészeti aukciója 2012. november 13-14-15-én lesz.

További cikkek
Műtárgy: más terek, más stílusok

Műtárgy: más terek, más stílusok

2020-03-27

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

5 hashtag, amit érdemes követned a világjárvány idején

5 hashtag, amit érdemes követned a világjárvány idején

2020-03-27

Így, hogy az elmúlt hetekben a művészeti világ is teljes mértékben a social media és az internet adta lehetőségekre kényszerül érdemes nekünk is nyitott szemmel járni, mert egy-egy keresőszó számos tartalom felé vezethet el minket. A hashatagek használata főleg az instagram oldalon nyújt nekünk segítséget így most összeszedtük a 5 legfontosabbat, amelyet manapság érdemes követni (akinek van twitter fiókja természetesen ott is működnek).

Ilyenek a leghíresebb műalkotások emberek nélkül

Ilyenek a leghíresebb műalkotások emberek nélkül

2020-03-26

Az elmúlt hetekben többször is szembejöttek azok a híres műalkotások, ahol a környezeten kívül minden ember eltűnt. Láttuk így Boticelli Vénusz születését és Leonardo da Vinci Az utolsó vacsoráját is. De vajon ki készítette ezeket a látványos és valljuk be manapság igen hatásos képeket?

Frida arcai - online kiállítás több mint 200 művel

Frida arcai - online kiállítás több mint 200 művel

2020-03-23

A járvány miatti önkéntes vagy épp kötelező otthonlét idején egyre több kulturális intézmény próbál segíteni nekünk abban, hogy tartalmasan teljenek szabad perceink, kultúrával, művészettel tölthessük meg a mindennapokat. Mi is írtunk már egy ajánlót az online elérhető tartalmakról, most ismét egy internetes kiállításra szeretnénk felhívni a figyelmet, amelyet a The Art Newspaper ajánlott.

Kedvenc online standjaink az Art Basel Hong Kongon

Kedvenc online standjaink az Art Basel Hong Kongon

2020-03-20

A social distancing világa előtt a művészeti vásárokon való jelenlét mindig egyfajta izgalmat jelentett, melyik galériák, milyen művészekkel készülnek és a networkingnek is remek színtere volt a vásári jelenlét.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.