Részletes keresés

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A bizottság közleménye szerint a festmény a művész fotórealista korszakának kulcsműve - melynek első változata az esseni Folkwang Múzeum tulajdonában van - forradalmi emlékműként értelmezhető: egyszerre utal az 1968-as párizsi diáktüntetésekre, de burkoltan megidézi 1956-os budapesti forradalmat is.Lakner László, Barikád, 1972
Forrás: A mű / fotó: Bíró Dávid

„Az utcakő a minimal art kocka motívumának politikailag elkötelezett változata, új baloldali szellemiséggel, amely a szocialista realizmus toposzára, a 'proletariátus fegyverére' is utal" - áll a közleményben, kiegészítve azzal, hogy Lakner az első művészek között volt, akik újragondolták és újraértelmezték ezt a motívumot, amely több neves magyar művész konceptuális munkájában egyarát visszatér.


Barikád az absztrakt strukturális vázlatok és a társadalmilag érzékeny realizmus szintézise.

 Lakner László a berlini stúdiójában, 2024.
Fotó: Eszterle Gábor

Az 1974 óta Németországban élő Lakner László (1936-) nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi művészeti színtér meghatározó alkotói közé is tartozik. 1974-ben elnyerte a DAAD Berliner Künstlerprogramm (berlini művészeti program) ösztöndíját, majd ugyanebben az évben önálló kiállítása volt az aacheni Neue Galerie – Sammlung Ludwigban, később 1975-ben a berlini Neue Berliner Kunstverein-ban is. Háromszor szerepelt a Velencei Biennálén (1972, 1976, 1990), mindemellett 1977-ben kiállított a kasseli Documentán. 1976-ban a Német Kritikusok Díját, 1981-ben pedig a New York-i PS1 ösztöndíját egyaránt megkapta. 1998-ban Kossuth-díjas, 2022 óta a Nemzet Művésze. Retrospektív kiállításait korábban (2004-2005) a budapesti Ludwig Múzeumban, majd 2022-ben a debreceni Modemben, 2024-ben pedig a Muzeum umění Olomouc-ban rendezték meg.Installációs kép a debreceni Modem - Modern és Kortárs Művészeti Központ Alter Ego című kiállításáról, 2022. máj. 28. - 2022. szept. 25.

Forrás: Modem / fotó Vigh Levente

 

Lakner legfontosabb magyar közgyűjteményei a Szépművészeti Múzeumban - Magyar Nemzeti Galériában, a Ludwig Múzeumban, a Janus Pannonius Múzeumban és a Szent István Király Múzeumban találhatók. Művei számos külföldi közgyűjteményben is megtalálhatók, többek között a berlini Neue Nationalgalerie-ben, a Hamburger Bahnhofban, a Berlinische Galerie-ben, az esseni Folkwang Múzeumban, a rotterdami Museum Boijmans Van Beuningenben, a kölni Museum Ludwigban, az aacheni Ludwig Fórumon für Internationale Kunstban, a firenzei Uffizi Galériában és a tokiói Hara Múzeumban.

Lakner művészetére a változatosság és a kísérletezés jellemző. Alkotásai sokszínűek, gyakran ötvözik a különböző irányzatokat. Egyes munkái a szürnaturalizmushoz, a pop arthoz, a fotórealizmushoz, a konceptualizmushoz vagy a szkripturális informel festészethez kapcsolódnak, míg később egyre hangsúlyosabbá válik a posztkonceptuális szemléletű, geometrikus, betű- és szövegalapú festészete. Lakner műveiben gyakran helyezkedik bele történelmi helyzetekbe, a kultúrtörténet jelentős alakjaival azonosul és ezáltal történeti-társadalmi helyzeteket modellez. A művészről a legújabb életmű katalógust Alter Ego címmel a Modem adta ki.Nádler István: Kék-fekete, 1968, akril, vászon, 133×188 cm
Forrás: Artportal

A Centre Pompidou állandó gyűjteményébe utoljára (2024) Konok Tamás három festménye kerülhetett be. 2019-ben pedig Nádler István Kék – fekete című alkotásával bővült a kollekció. 

Források: MIT, A mű, Modem, Artportál

Címlapkép: Installációs kép a debreceni Modem - Modern és Kortárs Művészeti Központ Alter Ego című kiállításáról, 2022. máj. 28. - 2022. szept. 25.

Címlapkép forrása: Modem / fotó Vigh Levente

További cikkek
Mittersisters – Táskakészítés és képzőművészet kollaborációja a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

Mittersisters – Táskakészítés és képzőművészet kollaborációja a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

2024-05-23

A Mittersisters üzlete egy kreatív műhely, ahol bárki megtervezheti és elkészítheti álmai táskáját. A márka 9 évvel ezelőtt lakásstúdióként indult, de gyorsan kinőtte magát: három évvel ezelőtt, a tulajdonos Mitter Anna Róza vezetésével már a belvárosba költözhetett. A cég jelenlegi stúdiója igazi ékszerdoboz: a VI. kerületi, Dob utcában található üzlethelységbe lépve egy jól felszerelt, letisztult belső tér fogadja a látogatókat. Mindemellett több falnyi mini táska várja, hogy felfedezzék és megvásárolják őket.

Festménynyomozás, a műkereskedelem legjei, hogyan készül a műtárgy?

Festménynyomozás, a műkereskedelem legjei, hogyan készül a műtárgy?

2024-05-17

2024-ben nyolcadik alkalommal rendezi meg a műtárgy.com vezető műkereskedelmi információs portál a Műtárgyak Éjszakája Fesztivált rekordszámú, 113 művészeti programmal. Tavalyhoz képest 22 új, összesen 71 helyszínen várják a műtárgyak szerelmeseit.  Az idei év központi tematikája a műtárgyak titokzatos történetére, provenienciájára fókuszál, ezért a restaurátor programok kiemelt szerepet kapnak. Ezeken a műtárgy „lecsupaszodik”, a restaurátorok előtt megelevenedik a műtárgy legféltettebb története: múltja, sérülései, hiányossága vagy éppen az alkotó személyisége is.

Fény derül a Fabergé-tojások titkaira

Fény derül a Fabergé-tojások titkaira

2024-05-15

Ritkaságuk, történelmi jelentőségük, és persze az értékes anyagok felhasználása miatt kelhetnek el akár rekordmagas áron az aukciókon a Fabergé-tojások. Az utolsó tojás, amely árverésre került, a Rothschild család számára készült, és 2007-ben 8,9 millió fontért (18,5 millió dollárért) értékesítették a Christie's New York-i árverésén.  Azonban 2014-ben előkerült egy újabb elveszett darab: a harmadik császári tojás megvásárlója akaratlanul 14 000 dollárt fizetett a 18 karátos tömör aranyból készült műtárgyért egy középnyugati antikváriumban. Ez a tojás az eredetivé nyilvánítása után egyes beszámolók szerint később 33 millió dollárért kelt el.

Új kiállítás nyílt Vasarely és Fajó művészetét bemutatva

Új kiállítás nyílt Vasarely és Fajó művészetét bemutatva

2024-05-15

A bolygó meghódítása címmel nyílt új időszaki kiállítás az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával létrejött Hungarian Art & Business (HAB) művészeti központban. A tárlat Victor Vasarely, az op-art kiemelkedő képviselőjének, valamint az őt példaképnek tekintő Fajó János, a geometrikus absztrakció alkotójának közös munkáján kíséri végig a látogatókat egy művészet- és kultúrtörténeti feldolgozás keretében. A Fajó Alapítvány támogatásával és Rieder Gábor kurátor közreműködésével megvalósuló kiállítás egészen szeptember 18-ig tekinthető meg. 

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit

2024-05-11

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit a restaurálásnak köszönhetően. A nyolc réteg lakk idővel elnyomta az ikonikus festmény színeit, mivel a bevonat az oxidációtól megsárgult.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.