Részletes keresés

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A bizottság közleménye szerint a festmény a művész fotórealista korszakának kulcsműve - melynek első változata az esseni Folkwang Múzeum tulajdonában van - forradalmi emlékműként értelmezhető: egyszerre utal az 1968-as párizsi diáktüntetésekre, de burkoltan megidézi 1956-os budapesti forradalmat is.



Lakner László, Barikád, 1972
Forrás: A mű / fotó: Bíró Dávid

„Az utcakő a minimal art kocka motívumának politikailag elkötelezett változata, új baloldali szellemiséggel, amely a szocialista realizmus toposzára, a 'proletariátus fegyverére' is utal" - áll a közleményben, kiegészítve azzal, hogy Lakner az első művészek között volt, akik újragondolták és újraértelmezték ezt a motívumot, amely több neves magyar művész konceptuális munkájában egyarát visszatér.


Barikád az absztrakt strukturális vázlatok és a társadalmilag érzékeny realizmus szintézise.

 



Lakner László a berlini stúdiójában, 2024.
Fotó: Eszterle Gábor

Az 1974 óta Németországban élő Lakner László (1936-) nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi művészeti színtér meghatározó alkotói közé is tartozik. 1974-ben elnyerte a DAAD Berliner Künstlerprogramm (berlini művészeti program) ösztöndíját, majd ugyanebben az évben önálló kiállítása volt az aacheni Neue Galerie – Sammlung Ludwigban, később 1975-ben a berlini Neue Berliner Kunstverein-ban is. Háromszor szerepelt a Velencei Biennálén (1972, 1976, 1990), mindemellett 1977-ben kiállított a kasseli Documentán. 1976-ban a Német Kritikusok Díját, 1981-ben pedig a New York-i PS1 ösztöndíját egyaránt megkapta. 1998-ban Kossuth-díjas, 2022 óta a Nemzet Művésze. Retrospektív kiállításait korábban (2004-2005) a budapesti Ludwig Múzeumban, majd 2022-ben a debreceni Modemben, 2024-ben pedig a Muzeum umění Olomouc-ban rendezték meg.



Installációs kép a debreceni Modem - Modern és Kortárs Művészeti Központ Alter Ego című kiállításáról, 2022. máj. 28. - 2022. szept. 25.

Forrás: Modem / fotó Vigh Levente

 

Lakner legfontosabb magyar közgyűjteményei a Szépművészeti Múzeumban - Magyar Nemzeti Galériában, a Ludwig Múzeumban, a Janus Pannonius Múzeumban és a Szent István Király Múzeumban találhatók. Művei számos külföldi közgyűjteményben is megtalálhatók, többek között a berlini Neue Nationalgalerie-ben, a Hamburger Bahnhofban, a Berlinische Galerie-ben, az esseni Folkwang Múzeumban, a rotterdami Museum Boijmans Van Beuningenben, a kölni Museum Ludwigban, az aacheni Ludwig Fórumon für Internationale Kunstban, a firenzei Uffizi Galériában és a tokiói Hara Múzeumban.

Lakner művészetére a változatosság és a kísérletezés jellemző. Alkotásai sokszínűek, gyakran ötvözik a különböző irányzatokat. Egyes munkái a szürnaturalizmushoz, a pop arthoz, a fotórealizmushoz, a konceptualizmushoz vagy a szkripturális informel festészethez kapcsolódnak, míg később egyre hangsúlyosabbá válik a posztkonceptuális szemléletű, geometrikus, betű- és szövegalapú festészete. Lakner műveiben gyakran helyezkedik bele történelmi helyzetekbe, a kultúrtörténet jelentős alakjaival azonosul és ezáltal történeti-társadalmi helyzeteket modellez. A művészről a legújabb életmű katalógust Alter Ego címmel a Modem adta ki.



Nádler István: Kék-fekete, 1968, akril, vászon, 133×188 cm
Forrás: Artportal

A Centre Pompidou állandó gyűjteményébe utoljára (2024) Konok Tamás három festménye kerülhetett be. 2019-ben pedig Nádler István Kék – fekete című alkotásával bővült a kollekció. 

Források: MIT, A mű, Modem, Artportál

Címlapkép: Installációs kép a debreceni Modem - Modern és Kortárs Művészeti Központ Alter Ego című kiállításáról, 2022. máj. 28. - 2022. szept. 25.

Címlapkép forrása: Modem / fotó Vigh Levente

További cikkek
Mit érdemes megnézni a 2024-es svájci Art Basel-en?

Mit érdemes megnézni a 2024-es svájci Art Basel-en?

2024-06-11

A 2024-es Art Basel több, mint 285 nemzetközi galériát és művészt vonultat fel, akik festményeket, szobrokat, fotókat, digitális alkotásokat, a 20. század eleji modern úttörők és feltörekvő kortárs művészek munkáit mutatják be. Maike Cruse az Art Basel igazgatója elmondta, hogy idén 22 galéria csatlakozik újonnan a vásárhoz, ebből öt a rendezvény fő szekciójában vesz majd részt. Az esemény helyszíne idén is a Messe Basel lesz június 13. és 16. között, Preview napjai pedig június 11. és 12. között kerülnek megrendezésre.

10 pezsdítő nemzetközi tárlat a nyári utazásokhoz

10 pezsdítő nemzetközi tárlat a nyári utazásokhoz

2024-06-07

A nyár az intézmények számára jellemzően lassabb időszak. Idén viszont a szokásosnál élénkebb, és olyan nagyszabású bemutatókkal teli, amelyek általában a tavaszi és őszi szezont jellemzik. A műtárgy.com most összegy

John Lennon gitárja rekordáron, 2,9 millió dollárért kelt el árverésen

John Lennon gitárja rekordáron, 2,9 millió dollárért kelt el árverésen

2024-06-06

John Lennon gitárjának nem kellett segítség, hogy új világrekordot állítson fel. A híres „Help!” Framus Hootenanny elképesztő áron, 2,86 millió dollárért kelt el a Julien's kétnapos Music Icons aukcióján a New York-i Hard Rock Cafe-ban, így ez lett a valaha árverésen eladott legdrágább Beatles-gitár. A rekordot korábban Lennon J-160E Gibsonja tartotta, amely 2015-ben 2,41 millió dollárért kelt el. A hangszerért eredetileg 600 000 és 800 000 dollár közötti összeget vártak, de a legmagasabb becsült ár háromszorosát érte el. Egy telefonos licitálónak adták el.

 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.