Részletes keresés

Magyar származású műgyűjtő házaspár kivételes kollekciója kerül a kalapács alá – Licitálható a Thibaud Bárdy & Margareta Schik-Bárdy Gyűjtemény

Thibaud Bárdy neve talán csak a műgyűjtés történetével behatóan foglalkozóknak cseng ismerősen, pedig a magyar származású férfi a háború utáni műkereskedelem kulcsfontosságú figurája volt. Felesége, a szintén magyar származású Margareta Schik-Bárdy hozzá hasonlóan szenvedélyesen rajongott a magyar művészetért. Közösen építették értékes gyűjteményüket, amelyben festmények, akvarellek, rézkarcok és grafikák egyaránt megtalálhatók. A kollekció ékesen bizonyítja szerteágazó érdeklődési körüket, a művészek sorát olyan nevek gazdagítják, mint Molnár C. Pál, Iványi-Grünwald Béla, Mednyánszky László vagy Kondor Lajos. A Thibaud Bárdy és Margareta Schik-Bárdy Gyűjtemény jelenlegi tulajdonosa Margareta keresztfia, Thomas Schwartz, Amerikában élő színész, itthon bocsátja aukcióra a műtárgyakat a Mike Portobello Aukciósháznál

Neogrády László (1896-1962): Lány a hídon. J.j.l.

Forrás: műtárgy.com

 

Thibaud Bárdy, akit a barátai Tibiként emlegettek, 1901-ben született Budapesten. Már egészen fiatalon felkeltette az érdeklődését a magyar képzőművészet, barátságot is kötött több korabeli alkotóval, például Rezes Molnár Lajossal és Molnár C. Pállal. Népes baráti körét megrendelésekkel támogatta.

 

Thibaud Bárdy és Molnár C. Pál

Forrás: Thomas Schwartz, a gyűjtők hagyatékából

 

 A második világháború után az Egyesült Államokban tevékenykedett tovább, postán küldött segélycsomagokat az itthon nehéz körülmények között élő művészeknek. Gyakran jött Magyarországra, és mindig képekkel távozott – ezeket személyes tárgyakként, a bőröndjébe csomagolva vitte ki az országból. Az alkotásokat a külföldön élő magyarok körében értékesítette, de természetesen akadtak olyan példányok is, amelyekről nem mondott le. Bárdy későbbi feleségével, Margaretával a New York-i Magyar Kulturális Klubon keresztül ismerkedett meg.

A nő 1916-ban született Jászberényben, ő is korán a művészet és a műgyűjtés felé fordult. Fiatalon Budapestre költözött, ahol ékszerészként tevékenykedett. Az 1956-os forradalom után első férjével, Frank Schikkel el kellett hagyniuk az országot, az Egyesült Államokba emigráltak, a nő itt sem adta fel a műgyűjtést. Miután elvesztették a házastársaikat, Thibaud és Margareta felfigyeltek egymásra, a találkozgatásokból idővel házasság lett. Megtartották a New Yorkban és a Miami Beachen lévő otthonaikat, sokat utaztak e kettő között, illetve Magyarországra is. Osztoztak a művészet iránti rajongásukban, közös ténykedésük eredménye az 1200 olajfestményből és 2400 akvarellből, litográfiából, grafikából álló kollekció, amelyet Margareta Schik-Bárdy 2013-as halálát követően keresztfia, közeli barátja, Thomas Schwartz örökölt.

Thibaud Bárdy és Margareta Schik-Bárdy is 97 évet éltek, mindketten tartalmas, mozgalmas éveket, életutat tudhattak maguk mögött. Szenvedélyes műgyűjtők voltak, fáradhatatlanul kutattak az újabb és újabb műalkotások után. Thibaud élénk társasági életét művészbarátaival közös fotói, valamint évtizedekig tartó levelezései tanúsítják. Számos levelet váltott például Viski Jánossal, Jancsek Antallal, Péczely Antallal, Kontuly Bélával és Szánthó Máriával. Értékes kordokumentumok a fotók, amelyeken egyebek mellett Szánthó Máriával, Molnár C. Pállal vagy Viski Jánossal szerepel. Jancsek Antal portrét is festett róla.

Thibaud Bárdy és Jancsek Antal

Forrás: Thomas Schwartz, a gyűjtők hagyatékából

 

Margareta is dinamikus, életvidám személyiség benyomását keltette az ismerőseiben. Keresztfia, Thomas Schwartz mellett annak jó barátja, a színművész Koltai Róbert is így emlékszik rá. Utóbbi így írt róla:

„Margarétát, „Margitkát” egy közös barátunkon keresztül ismertem meg, amikor Tommyval 2006-ban Budapesten jártak. A hölgy akkor 90 éves volt, és még mindig élettel és vidámsággal teli. Los Angelesben élt, és később, miután megismerkedtünk, mindig eljött megnézni a kabaréműsoromat, valahányszor Kaliforniába látogattam. Második férje, Thibaud Bardy ekkor már elhunyt, de Margitka, bár a 90-es évei végét taposta, továbbra is járta a világot, és rendszeresen visszatért Budapestre, hogy meglátogassa sok barátját, köztük engem is, abban a városban, amit annyira szeretett. Beszélgetéseink során megtudtam, hogy Thibaud és Margitka több mint 70 éve a klasszikus és modern magyar képzőművészet vezető magánműkereskedői és komoly gyűjtői voltak. Magyarországon az 1920-1930-as években kezdtek el külön-külön gyűjteni, majd az 1956-os forradalom után Amerikában is folytatták a magyar képzőművészet iránti gyűjtő szenvedélyüket.”

A kivételes kollekció, amelyet Margareta és Thibaud személyesen válogatott, alakított és gondozott, egy élet munkájának termése. Számos darabja kerül most kalapács alá a Mike Portobello Aukciósháznál, illetve az év során további aukciókon válik majd elérhetővé a gyűjtemény a hazai műgyűjtők számára.

 

Szerző: műtárgy.com

Címlapkép: Jancsek Antal (1907-1985): Vásárban. J. b. l. Forrás: műtárgy.com

További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.