Részletes keresés

Maurer Dóra kisplasztika, Lakner László bronz szobor – Egy sokszínű aukció legfigyelemreméltóbb tételei

Az őszi árverési szezon fontos időszak a műgyűjtők számára. A nagy nemzetközi aukciósházak mellett a hazaiak is évről évre kuriózumokkal készülnek. Legyen szó festményekről vagy ékszerekről, papírrégiségekről vagy kerámiáról, a katalógusokat áttekintve minden gyűjtő találhat jó pár olyan műtárgyat, amely nagy valószínűséggel felkelti majd az érdeklődését. A műkereskedelem továbbra is egy olyan terület, ami a kellő körültekintéssel eljáró, felkészült vásárlók számára jó befektetési lehetőséget kínál.

Napjainkban különösen lényeges szempont, hogy a műtárgy időtálló befektetés, tehát hosszú távon megőrzi az értékét. Azonban természetesen nem csak erről van szó: a gyűjtés a legtöbb esetben valódi érdeklődéssel, szenvedéllyel társul, a felfedezés és a licitharc izgalma is motiválja a vásárlókat. Egy-egy régóta áhított mű megkoronázhatja, kiegészítheti a már meglévő kollekciót, sőt akár új irányt is mutathat, érdemes tehát nyitott szemmel járni. A műtárgy.com a következőkben egy összesen több mint 8000 tételt számláló nagyaukció kínálatából szemezget.

Maurer Dóra (1937-), Absztrakt városkép (cím nélkül), 1963, bronz kisplasztika. Forrás: műtárgy.com

A november 4-ig licitálható árverés egyik legkiemelkedőbb darabja a nemzetközi aukciókon is rendre kimagasló eredményeket produkáló Maurer Dóra bronz kisplasztikája, amely az alkotó kevésbé ismert oldalát mutatja meg, valódi ritkaságnak számít. A kisplasztika absztrakt formanyelvével hatásosan ragadja meg a városi hangulatot, de teret ad a néző saját értelmezésének, megfejtéseinek is. A mű provenienciája szintén figyelemreméltó: a kinetikus művészet kulcsszereplője, a nemrégiben elhunyt Harasztÿ István tulajdonában volt.

Fajó János (1937-2018), Kontra lejtő, 2004, olaj, fa. Forrás: műtárgy.com

Szintén Harasztÿ István gyűjteményéből származik Fajó János Kontra lejtő című alkotása, amely a művész 70. születésnapi ajándéka volt. A mű értékét növeli a hozzá tartozó, ezeket az információkat tartalmazó eredetigazolás (attest). Az egyebek mellett Munkácsy- és Kossuth-díjjal kitüntetett Fajó János művein a természeti formák geometriai alapformákká egyszerűsödnek. A letisztult formavilágot harmonikus színek egészítik ki. Ez a Kontra lejtő című minimalista, ám játékos alkotás esetében sincs másként, amely a különböző nézetekből más-más arcát mutatja a szemlélőnek.

Lakner László (1936-), After Picasso, 2008, olaj, vászon. Forrás: műtárgy.com

Minden gyűjtő tisztában van vele, hogy milyen fontos részlet egy festményen a művész szignója. Amellett, hogy az értéket jelentősen befolyásoló tényezőről van szó, az aláírás az adott alkotó identitásának kifejezőeszköze is egyben. Nem véletlen, hogy a kora reneszánsz idején vált elterjedtté, amikor az egyéni kreativitás felértékelődött. A magyarországi neoavantgárd kiemelkedő alkotója, Lakner László After Picasso című festményén szereplő jellegzetes szignót egyből felismeri az avatott szem. A Szignatúrák sorozatba tartozó művek főhajtások a művészek, jelen esetben a francia mester előtt. Az egyedi színvilágú kép egyben rámutat arra is, hogy az aláírás vizuális, esztétikus jelként is jól működik.

Lakner László (1936-), Krampusz, 1987, patinázott bronz szobor. Forrás: műtárgy.com

Lakner László életműve rendkívül szerteágazó, a művész számos stílusban és médiumban maradandót alkotott. Művészetét a kísérletező jelleg mellett a hagyományokra való utalás is jellemzi. Az aukción kevés szobrászművészeti alkotásainak egyike is szerepel. A Krampusz valódi művészettörténeti csemege, mindössze két példányban készült, és a berlini Kunstwerkstatt Galériában is kiállították.

Csáji Attila (1939-): Hálók, körök, barangoló gesztusok. Vegyes technika, farost. Forrás: műtárgy.com

Csáji Attila sokszínű munkásságában fontos szerepe van a fénynek. Az 1970-es évektől a lézerrel kapcsolatos kutatásokat végzett, kidolgozta a szuperpozíciós módszert, hologramokat, lézerenvironmenteket, lézer animációs filmeket készít. Azonban már korábban, a plasztikus formálású műveinél is kalkulált a befogadók mozgásával, illetve az alkotások felületén megjelenő fény-árnyék hatás változásaival. A ’60-as években született kalligrafikus, plasztikus gesztusokból építkező Jelrács-képeinek szemléléséhez fontos a surlófény megléte. Hálók, körök, barangoló gesztusok című, vegyes technikájú, plasztikus művén az expresszív színek mellett a különböző minőségű felületeken van a hangsúly.

Szász Endre (1926-2003), Büszkeség és balítélet. Olaj, farostlemez. Forrás: műtárgy.com

Szász Endre nagy népszerűségnek örvendő munkái a szimbolizmus és a szürrealizmus határán mozognak. Festményeinek és rézkarcainak rejtélyes, a kompozíció egészét uraló alakjai mintha egy ismeretlen álomvilág részei lennének. Szuggesztív tekintetükkel valósággal rabul ejtik a nézőt. Az aukción az alkotó több olajfestménye, egy ritka porcelánképe, valamint egy általa tervezett Hollóházi porcelán mokkáskészlet is szerepel.

A jelenlegi árverés különösen erős képzőművészeti alkotásokban, ám érdemes felfedezni az anyag többi részét is, hiszen egyebek mellett olyan érdekességeket rejt, mint Ady Endre saját kézzel írt levele Kiss József, A Hét szerkesztője részére, vagy John Flournoy Montgomery (1878-1954), az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetének a kor hírességeinek aláírásával, bejegyzéseivel ellátott emlékalbuma. A numizmatika és az óraritkaságok iránt érdeklődők is különlegességekkel találkozhatnak a tételek között.

 

Címlapkép forrása: Műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mittersisters – Táskakészítés és képzőművészet kollaborációja a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

Mittersisters – Táskakészítés és képzőművészet kollaborációja a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

2024-05-23

A Mittersisters üzlete egy kreatív műhely, ahol bárki megtervezheti és elkészítheti álmai táskáját. A márka 9 évvel ezelőtt lakásstúdióként indult, de gyorsan kinőtte magát: három évvel ezelőtt, a tulajdonos Mitter Anna Róza vezetésével már a belvárosba költözhetett. A cég jelenlegi stúdiója igazi ékszerdoboz: a VI. kerületi, Dob utcában található üzlethelységbe lépve egy jól felszerelt, letisztult belső tér fogadja a látogatókat. Mindemellett több falnyi mini táska várja, hogy felfedezzék és megvásárolják őket.

Festménynyomozás, a műkereskedelem legjei, hogyan készül a műtárgy?

Festménynyomozás, a műkereskedelem legjei, hogyan készül a műtárgy?

2024-05-17

2024-ben nyolcadik alkalommal rendezi meg a műtárgy.com vezető műkereskedelmi információs portál a Műtárgyak Éjszakája Fesztivált rekordszámú, 113 művészeti programmal. Tavalyhoz képest 22 új, összesen 71 helyszínen várják a műtárgyak szerelmeseit.  Az idei év központi tematikája a műtárgyak titokzatos történetére, provenienciájára fókuszál, ezért a restaurátor programok kiemelt szerepet kapnak. Ezeken a műtárgy „lecsupaszodik”, a restaurátorok előtt megelevenedik a műtárgy legféltettebb története: múltja, sérülései, hiányossága vagy éppen az alkotó személyisége is.

Fény derül a Fabergé-tojások titkaira

Fény derül a Fabergé-tojások titkaira

2024-05-15

Ritkaságuk, történelmi jelentőségük, és persze az értékes anyagok felhasználása miatt kelhetnek el akár rekordmagas áron az aukciókon a Fabergé-tojások. Az utolsó tojás, amely árverésre került, a Rothschild család számára készült, és 2007-ben 8,9 millió fontért (18,5 millió dollárért) értékesítették a Christie's New York-i árverésén.  Azonban 2014-ben előkerült egy újabb elveszett darab: a harmadik császári tojás megvásárlója akaratlanul 14 000 dollárt fizetett a 18 karátos tömör aranyból készült műtárgyért egy középnyugati antikváriumban. Ez a tojás az eredetivé nyilvánítása után egyes beszámolók szerint később 33 millió dollárért kelt el.

Új kiállítás nyílt Vasarely és Fajó művészetét bemutatva

Új kiállítás nyílt Vasarely és Fajó művészetét bemutatva

2024-05-15

A bolygó meghódítása címmel nyílt új időszaki kiállítás az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával létrejött Hungarian Art & Business (HAB) művészeti központban. A tárlat Victor Vasarely, az op-art kiemelkedő képviselőjének, valamint az őt példaképnek tekintő Fajó János, a geometrikus absztrakció alkotójának közös munkáján kíséri végig a látogatókat egy művészet- és kultúrtörténeti feldolgozás keretében. A Fajó Alapítvány támogatásával és Rieder Gábor kurátor közreműködésével megvalósuló kiállítás egészen szeptember 18-ig tekinthető meg. 

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit

2024-05-11

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit a restaurálásnak köszönhetően. A nyolc réteg lakk idővel elnyomta az ikonikus festmény színeit, mivel a bevonat az oxidációtól megsárgult.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.