Részletes keresés

Mesés kelet a nappaliban

clipboard01_400_01

Egy tibeti közmondás szerint az ember ott van otthon, ahol otthon érzi magát, és ott érzi otthon magát, ahol béke van. A nyugati civilizáció emberei gyakran a keleti lakberendezéshez fordulnak a vágyott nyugalomért, lássuk, hogyan teremthető meg ez keleti tárgyak segítségével.

clipboard02_400

A kiegészítők összeválogatására már van lehetőségünk itthon is, hiszen egyre több a keleti tárgyakat árusító üzlet, mégis talán érdekesebb egy aukcióra elzarándokolni, mert ott az árverés izgalmán túl a választék sokszínűségével is szembesülhetünk.

clipboard03_400

Aki erre szavaz, a közhelyes dekorálási megoldásokon túl is kap iránymutatást, hogyan lehet másképp. Az itt felbukkanó tárgyaknak ráadásul történetük van, nem utángyártott gagyik és nem is olyanok, mintha... Tényleg olyanok! Sztorijk, múltjuk, a ki nem spórolt anyagok miatt súlyuk, textúrájuk van. Lássuk, a Biksady Galéria december 2-i árveréséről azt a szerintem 5+1 tárgyat, ami méltóan üzenheti meg, hogy a kelet szerelmesei vagyunk.

clipboard04_400

1. Legyező, mely markánsan karakterizálja a teret faldekorációként. Ez a Franciaországban készült legyező 1810 körüllátta meg a napvilágot, festett selyem, flitter díszítéssel, festett gyöngyház pálcákkal, aranyozott fa keretben kerül kalapács alá.

clipboard05_400

2. Tanka buddhista imakép. Ez a Tibetből, a 19. század első feléből származó, textil alapra festett, selyem szegéllyel keretezett buddhista imakép egy haragvó istenséget ábrázol népies stílusban. A tankák a házi oltár részei. Itt jegyzem meg, a hagyományos tibeti otthonoknak nem részei a luxuskiegészítők, ott a színek halmozásával gazdagítják az enteriőrt.

clipboard06_400

3. Íróasztal. Ez nem keleti tétel, de hangulatában mégis passzol ebbe a válogatásba. A magyar bútor 1890 körül készült. A fenyőfa és tölgyfa alapon tölgyfa borítással, esztergált, faragott diófa és tölgyfa rátétekkel, sárgaréz veretekkel, írólapján bőr borítással rendelkező asztal, mindkét oldalán kihúzható pótlappal és kulccsal rendelkezik.

clipboard07_400

4. Ez a pálmás csillár is hordoz orientális jegyeket, annak ellenére, hogy Bécsben készült, 1910 körül, Joseph Hoffmann (1870-1956) terve alapján. Kivitelező: Bakalowits Wien, öntött bronz, sárgaréz, üveg függőkkel. A tétel Dr. Gonda István (1924-2011) főgyógyszerész, műgyűjtő hagyatékából származik.

clipboard08_400

5. Egy parti sakk? A Jaipurból származó, 1960 körül készült, kézzel faragott halcsont figurák, talpukon festett részekkel komoly dekorációs értékkel bírnak. Ráadásul, aki most leüt egy sakkal kapcsolatos tételt, jótékonykodik is: a 236-247. tétel bevételeiből ugyanis a Heltay Kutyaotthon Alapítvány ebei is részesülnek.

clipboard09_400

+1. Ivóedénynek tűnik, de vasaló ez, méghozzá ornamentikás díszítéssel a 19. századi Kínából.

clipboard10_400

A túlnyomó részt keleti tárgyakból álló árverésre december 2-án kerül sor 18.00-tól a Biksady Galériában (Budapest, V., Falk Miksa u. 24-26.). A leüthető tételeket a műtárgy.com oldalán böngészhetitek át előzetesen.

Megjelent: otthonedes.blog.hu

Fotók: műtárgy.com, Pinterest

 

További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.