Részletes keresés

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közgazdász írta, aki számos különböző forrásból - például az Artsy weboldalról, műkereskedőktől, aukciósházaktól, gyűjtőktől és művészeti vásárokról - származó adatot gyűjtött össze. Az alábbiakban a műtárgy.com bemutatja a kiadvány öt legfontosabb megállapítását.

1. 2023-ban a műtárgyak eladási értéke csökkent, de tranzakciók volumene megnőtt

Az idei jelentés megerősíti azt, amit a szektorban már sokan tudtak: a művészeti piacon 2023-ban visszaesés volt tapasztalható. Az összértékesítés éves szinten 4%-kal, 65 milliárd dollárra csökkent. Ez a szám a COVID által sújtott 2020-as év óta a legalacsonyabb értéknek tekinthető. Ugyanakkor még mindig magasabb, mint a járvány előtti időszak, amikor az értékesítések 64,4 milliárd dollárt tettek ki. A nyilvános árverések és a műkereskedők eladásai szintén 7%-kal, illetve 3%-kal csökkentek az előző évhez képest.

A jelentés megjegyzi, hogy a "magas kamatlábak, az infláció és a politikai instabilitás" kombinációja a piac felső határán a növekedés lassulásához vezetett, azonban a tranzakciók száma 4%-kal nőtt 2022-hez képest. Ez a növekedés az alacsonyabb árkategóriájú tranzakciók "relatív élénkségének" köszönhető, mivel az 1 millió dollárnál magasabb értékű tételek  aránya 6%-kal csökkent 2022-hez képest. Tehát 2023-at nem a kevesebb értékesítés, hanem az alacsonyabb értékű eladások jellemezték.

A műtárgykereskedők 2023-ban magasabb árengedményeket kínáltak, mint egy évvel korábban. A jelentésben megjelenő Artsy adatok - amelyek a galériák által a felületen árusított alkotások árengedményeinek szintjét vizsgálták - szerint az átlagos kedvezmények 2023-ban 18 százalékosak voltak, szemben a 2022-es 16 százalékkal.

Értékesítések forgalma és értéke a globális művészeti piacon 2009-2023
Forrás: Art Basel and UBS, The Art Market Report 2024

2. Az online formában történő értékesítések ismét fellendülőben vannak

A műtárgypiaci visszaesések ellenére az online műtárgyeladások emelkedőben vannak. A globális online értékesítés 7%-kal nőtt az előző évhez képest, 2023-ban becslések szerint 11,8 milliárd dollárt tett ki. Ez a szám, bár nem éri el a 2021-es 13,3 milliárd dolláros csúcsot, még így is több mint kétszerese a 2019-es, vagy az azt megelőző évek szintjének.

A 2023-as online értékesítés a teljes műtárgypiaci forgalom 18%-át, a kereskedői értékesítés 23%-át tette ki.

Az online értékesítések a művészeti piacon 2013-2023 ($ milliárd)
Forrás: Art Basel and UBS, The Art Market Report 2024

A 10 millió dollár feletti forgalmat bonyolító kereskedők mára az online művészeti piac 22%-át teszik ki, ami duplája a 2022-es aránynak, amikor ez a szegmens 11%-ot képviselt. Az 500 000–1 millió dolláros forgalmú kereskedők aránya 12%-ról 26%-ra nőtt egy év alatt. A legnagyobb szegmens, a 250 000–500 000 dolláros tartomány pedig a 2023-as online piac 27%-át tette ki.

Az online piac iránti pozitív hozzáállás szintén növekszik. A megkérdezett kereskedők, galériák 48%-a számít az online értékesítés növekedésére, ami 7%-os emelkedés a tavalyi évhez képest. Összességében a kereskedők mindössze 7%-a számít az online értékesítés csökkenésére.

3. Kína megelőzte az Egyesült Királyságot a világ második legnagyobb művészeti piacaként

A tavalyi év nehéz volt a brit művészeti piac számára, amely elvesztette a globális második helyezést Kínával szemben.

A kínai művészeti piac forgalma 9%-kal, 12,2 milliárd dollárra nőtt, miután három egymást követő évben csökkenés volt tapasztalható. Az elemzés a fellendülést "a COVID-19-hez kapcsolódó korlátozások enyhülésének és az év első felében tapasztalt erőteljes aktivitási hullámnak" tulajdonította, de megjegyezte, hogy az év második felében az eladások "jelentősen lassultak" a kínai gazdasággal és a piac jövőbeli alakulásával kapcsolatos aggodalmak miatt. A kínai piacon 2023-ban az értékesítés, bár magasabb volt, mint 2022-ben, még mindig 20%-kal elmarad a 2013-as értéktől.

Kép11
A globális művészeti piaci megoszlás 2023-ban
Forrás: Art Basel and UBS, The Art Market Report 2024

Az Egyesült Királyságban a műtárgyeladások eközben éves szinten 8%-kal csökkentek, 2023-ban 10,9 milliárd dollárra estek vissza, ami alacsonyabb a járvány előtti szintnél, és 15%-kal elmarad az egy évtizeddel ezelőtti, 2013-as értéktől.  A műtárgyimport szintén 16%-kal csökkent éves szinten, a 2022-es 2,8 milliárd dollárról 2,3 milliárd dollárra. Az Egyesült Királyság 2023-ban a globális műtárgypiac 17%-át képviselte, és ezzel a harmadik helyre szorult Kína után, amely 19%-os részesedéssel rendelkezett.

Az Egyesült Államok továbbra is a világ vezető művészeti piaca maradt, az összes eladás 42%-át teszi ki, azonban ez az érték 3%-kal alacsonyabb, mint tavaly. Az amerikai piac eladásai 2023-ban 10%-kal, 27,2 milliárd dollárra csökkentek.

A francia piacon az eladások 7%-kal csökkentek 2023-ban, de az ország megőrizte pozícióját, a világ negyedik legjelentősebb művészeti piacának számít. Az EU-ban összességében 2%-kal csökkentek az eladások.

4. A kereskedők és az aukciósházak többsége az eladások növekedésére vagy stabilizálódására számít 2024-ben

A kereskedők és aukciósházak többsége stabil vagy javuló eladásokat remél 2024-ben. A kereskedők mintegy 36%-a számít az eladások növekedésére 2024-ben, bár ez csökkenést jelent a 2022 végi 45%-hoz és a 2021 végi 62%-hoz képest. Ugyanakkor 48%-uk arra számít, hogy az értékesítés stabil marad, ami 9%-os növekedést jelent 2022 végéhez képest. Eközben 16% az eladások csökkenésére számít, ami azonos maradt az előző évhez képest. A legoptimistább szegmens a 250 000 dollár alatti forgalmat bonyolító kereskedőké volt, 54%-uk az eladások növekedésére számít, 8%-uk pedig csökkenést jósol 2024-re.

Pozitívabb volt a helyzet az aukciós szektorban, ahol a középvállalkozások 38%-a számított az eladások javulására, ami a kereskedőkhöz képest minimálisan magasabb arány, de 10%-kal alacsonyabb a 2022-es év végéhez képest. Figyelemre méltó, hogy a szegmensnek mindössze 4%-a számított az eladások csökkenésére, míg 2022 végén 24%-uk.

Ami az aktuális kockázatokat illeti, a kereskedők aggodalmai között a politikai és gazdasági ingadozás állt a lista élén. Arra a kérdésre, hogy melyik a három legnagyobb kihívás számukra a 2023/2024-es időszakra nézve, a válaszadók 36%-a választotta a már említett lehetőséget. Ezt követte a gyűjtőkkel való kapcsolatok fenntartása (32%), majd a művészeti vásárok költségei (24%).

5. Előrelépést figyelhetünk meg a női művészek piacain

A jelentés számos mutatója szerint a női művészek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a művészeti piacon, azonban az egyenlőség elérése még várat magára.

Az elsődleges és a másodlagos piacon is tevékenykedő kereskedők által 2023-ban képviselt női művészek aránya 40% volt, ami 1%-os növekedést jelent 2022-höz képest. Ezt az elsődleges piacról érkező galériák ösztönözték, ahol a női művészek aránya 42%-ról 46%-ra emelkedett.

Az eladásokat tekintve a női művészek a galériák elsődleges piacán 39%-ot, a mindkét piacon működő galériáknál pedig 30%-ot tesznek ki. A jelentés megállapította, hogy a kevesebb női művészt képviselő galériák a gyengébben teljesítők közé tartoznak: azoknál a galériáknál, ahol a női művészek aránya 50% alatt van, a forgalom 4%-kal csökkent, míg azoknál, ahol a női művészek aránya háromnegyed vagy annál több, az éves teljesítmény viszonylag stabil maradt.

A jelentés „lassú, de pozitív” tendenciát mutatott ki a női művészek online jelenléte terén is. Az Artsy által összegyűjtött adatok szerint a platformon 2023-ban az összes galéria által közzétett műalkotás 36%-a női művész alkotása volt, ami folyamatos, éves növekedés a 2016-os 28%-os mélyponthoz képest.

A gyűjtői érdeklődés azonban elmaradt: a női művészek alkotásai a forgalom 24%-át tették ki. Ez az arány, bár alacsonyabb, mint a női művészek által az Artsyn elérhető alkotások száma, mégis növekedést jelent 2023-hoz képest, amikor az arány 22% volt. Ezt az adatot nemrégiben részletesebben elemezték.

Az Art Basel és UBS  - The Art Market Report 2024 című teljes jelentése itt érhető el.

Forrás: Artsy

Címlapkép: Art Basel / UBS zászlók

Címlapkép forrása: Art Basel


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.