Részletes keresés

Milánói útikalauz műkedvelőknek

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

"Milánó művészeti és dizájn szcénája mindig is élénk és dinamikus volt, a hagyományos kézművesség és a kortárs innováció ötvözéséről ismert." - mondta Nicolo Cardi, a milánói Cardi Galéria vezetője. Sokan egyetértenek abban, hogy a régi és az új elemek vegyítése, valamint a számos kreatív iparág jelenléte különbözteti meg Milánót az olyan városoktól, mint New York vagy Párizs. "A város kiemelt hangsúlyt fektet a kézművességre, valamint a divatra és az ipari formatervezésre, ami olyan egyedi és dinamikus művészeti környezetet teremt, amely évszaktól függetlenül vonzó a látogatók számára." - jegyezte meg Antonio Borghese, a ABC-ARTE igazgatója.

A műgyűjtők és műkedvelők számára a milánói utazás különösen csábító a Velencei Biennále idején. "A tökéletes ellenszere a velencei Biennále idején zajló szüntelen események kavalkádjának, ha az ember rögtön utána Milánóba jön, ami alig több mint kétórás vonatútra van." - mondta Olympia Isidori, a városban élő művészeti tanácsadó és művészettörténész. "Gyakran javaslom, hogy válasszon csak egy kiállítást vagy múzeumot a régi mesterek művészetét érintően (lehet a Gallerie d'Italia vagy a Casa Museo Bagatti Valsecchi felfedezése) és egy, a modern és kortárs művészetre összpontosító kiállítást vagy múzeumot (Museo del 900 éppen a Piazza Duomo-n található vagy a HangarBicocca-t), a fennmaradó időt pedig szánja arra, hogy nyugodtan megismerje a város egyedülálló eklektikáját és varázsát."

Akár a Biennálét követően tervezel látogatást, akár a Salone del Mobile bútorvásárra készülsz, vagy csupán egy stílusos kiruccanásra vágysz, útmutatónk átfogó képet ad a város sokszínű kínálatáról, kiemelt figyelemmel a gyűjtőkre. A helyi galériák beszámolói alapján az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a galériákat, múzeumokat, rejtett kincseket, éttermeket és a Design Hét kiemelt eseményeit, amelyeket nem szabad kihagynod.

Galériák

"Milánó régóta a design fővárosának számít, de ez a szemlélet az új kortárs művészeti múzeumok és galériák megnyitásával, valamint az olyan regionális művészeti vásárok fejlődésével, mint a Miart, kezd megváltozni." - mondta Jessica Kreps, a Lehmann Maupin partnere, aki ebben a hónapban pop-up teret nyit a városban. A várost gyakran "figyelmen kívül hagyják Róma, Firenze vagy Velence javára" - tette hozzá Beatrice Pesenti. "De szerintem mind közül ez a legjobb, mindenki számára kínál valamit". Különböző galériások megjegyzik, hogy a milánói művészeti és dizájn szcéna növekszik.

"Milánó számos új helyi és nemzetközi galériát vonz" - jegyezte meg Isidori, utalva a berlini Peres Projectsre, amely 2022-ben nyitotta meg milánói terét, és most az új Lehmann Maupin pop-upra.

Mindezek mellett Milánó erőteljes galériás szcénája nem újdonság - számos megbízható galéria már régóta támogatja a művészeket, a 20. századi mesterektől kezdve a fiatal, feltörekvő tehetségekig.

Íme néhány híres milánói galéria:

  • Lia Rumma: A Galéria 1971-ben nyitotta meg kapuit Nápolyban, majd 1999-ben Milánóban, azóta pedig a kortárs művészet kiemelkedő szereplőjévé vált. A galéria elkötelezett a művészeti innováció iránt és kiemelt figyelmet fordít az olasz művészekre. Az Arte Povera, a minimalizmus, a land art és a konceptuális művészet mozgalmainak elterjesztésében kulcsfontosságú szerepet játszott, és olyan nemzetközileg elismert művészeknek biztosított bemutatkozási lehetőséget, mint Joseph Kosuth és Marina Abramović.
  • Primo Marella Galéria: Az intézmény 1992-es alapítása óta az Európán kívüli feltörekvő művészek és mozgalmak bemutatására összpontosít. "A galéria programjainak középpontjában különböző feltörekvő területek állnak..." - pl. Kína, India, Délkelet-Ázsia, Afrika (a szerk.) - , ...azzal a pontos céllal, hogy úttörőként mutassa be az ezeket az összetett és folyamatosan fejlődő művészeti szcénákat" - mondta Daniele Marella, a Primo Marella kereskedelmi és marketing menedzsere, a galéria értékesítési és marketing menedzsere.
  • Cardi Galéria: A Cardi Galériát 1972-ben Renato Cardi alapította és jelenleg fia, Nicolo vezeti. Az olasz modern, háború utáni és kortárs művészet elkötelezett híve, az Arte Povera, a minimalizmus mellet. A Group Zero művészeinek (A Zéró Csoport egy befolyásos művészeti mozgalom volt, amely az 1950-es években alakult ki Németországban) reprezentálásával együtt, múzeumi színvonalú kiállításokkal várja a látogatókat.
  • Monica de Cardenas: A több mint 30 éve működő Monica de Cardenas az 1990-es években kezdte meg működését a galériás lakásában. "A galéria jelenleg is ott van, az évek során pedig a körülötte lévő lakások egy részével bővült" - mondta Beatrice Pesenti igazgató. "Ez egy egyedi tér, amely kiemelkedik a többi közül".
  • Nilufar Galéria: A Nilufar Galéria Nina Yashar vezetésével a modern és kortárs dizájn egyik vezető milánói helyszínévé vált, mely a történelmi és kortárs művek egyvelegét mutatja be. A város központjában található galérián kívül a Garibaldi pályaudvar közelében levő hatalmas Nilufar Depot is kihagyhatatlan uticél.
  • MASSIMODECARLO: A milánói, londoni, hongkongi és párizsi helyszínekkel rendelkező MASSIMODECARLO híres kortárs művészeti programjáról, amely tele van vezető alkotókkal és ígéretes tehetségekkel. A milánói galériaterem nem csupán kiállítótér, önmagában is lenyűgöző látnivaló. Egy 18. századi palotában kapott helyet, melynek eredeti faburkolata, tengerzöld márványozása, kandallói és falfestményei magával ragadó hangulatot teremtenek.

A városban további kiemelésre méltó galéria is működik, köztük a Secci, a The Flat - Massimo Carasi, az ABC-ARTE, az Andrea Ingenito Contemporary Art és a Dep Art Galéria.

 


Lia Rumma külső képe, Milánó.
Forrás: Artsy / Lia Rumma

Múzeumok és intézmények Milánóban:

Mint minden nagy művészeti város, Milánó is rendelkezik kereskedelmi galériákkal, amelyeket múzeumok és más intézmények élénk hálózata egészít ki.

Néhány szakértőnk kedvencei közé tartoznak:

  • Fondazione Prada: A divatház grandiózus kortárs művészeti központja a város legtöbbet idézett kortárs művészeti helyszíne. Az igényes kiállításairól és építészeti tereiről híres Fondazione Prada olyan elismert művészek installációinak állandó gyűjteményével is büszkélkedhet, mint Louise Bourgeois és Robert Gober, valamint Carsten Höller.
  • La Triennale di Milano: "A milánói dizájn nagyasszonya" - jegyezte meg Nicolo Cardi - "a Triennale: egy kiterjedt művészeti és dizájnmúzeum a központi Parco Sempione parkban.
  • Az intézmény a közelmúltban új külsőt kölcsönzött a földszinten található történelmi Museo del Design Italiano (Olasz Design Múzeum) számára, új tárgyakkal és új kialakítással, amely végigvezeti a látogatókat az olasz designkultúra fejlődésén az 1920-as évektől napjainkig". Daniela Barbieri szerint a múzeum "a művészet és a design tökéletes kombinációja Milánóban", és elmondja, hogy ne hagyjuk ki a Giorgio de Chirico szökőkutat és a kültéri szobrokat.
  •  Pirelli HangarBicocca: Az egykori ipari hangárban található nonprofit Pirelli HangarBicocca-t nagyra becsülik a vezető kortárs művészek, például Nari Ward és Anselm Kiefer lenyűgöző kiállításai miatt. A kiterjedt helyszín teret biztosít a művészeknek a kísérletezésre.
  • Museo del 900: A Piazza Duomón található múzeum a 20. századi művészetnek szenteli tevékenységét, és áttekintést nyújt az olasz és nemzetközi képzőművészeti irányzatokról.
  • MUDEC: A múzeum a milánói városi tanács etno-antropológiai gyűjteményeinek megőrzése mellett dinamikus nemzetközi kiállításokat rendez, amelyek túlmutatnak a hagyományos művészeti formákon. A MUDEC programjai a globális kultúrák megismerésére és felfedezésére invitálnak, programjai a képzőművészet, a performansz, a hang, a design területét ölelik fel.

 

A Fondazione Prada külső képe, Milánó, 2020.
Forrás: Alessandro Saletta és Agnese Bedini – DSL Studio / Fondazione Prada

 

Néhány hely, ahol el lehet elkerülni a tömeget Milánóban:

Milánó labirintusszerű utcái és történelmi udvarai számos kevésbé ismert helyszínt és területet rejtenek, amelyek gyakran háttérbe szorulnak a város turisztikailag frekventáltabb helyei mellett. Íme a milánói galériások néhány kedvenc helye, amelyek a kitaposott ösvényen kívül esnek.

  • Cimitero Monumentale: A város két legnagyobb temetőjének egyike, számos síremlékkel, amelyeket olyan neves művészek terveztek, mint Lucio Fontana, Medardo Rosso és Adolfo Wildt. Francesco Valli úgy írja le, mint "egy igazi szabadtéri múzeum, ahol felfedezhetjük Milánó történelmét".
  • I Chiostri di San Barnaba: Nicolo Cardi a San Barnaba-templom területét "zöld oázisnak nevezi a város központjában", amely tökéletes "az időtlen Milánó felfedezésére".
  • Laboratorio Paravicini: A Duomo negyed közelében található, bolt a kézzel díszített kerámiák készítésével emelkedik ki.  "A Laboratorio Paravicini a magas szintű olasz kézművesség hagyományát tolmácsolja. Ezt a helyet meglátogatni olyan, mintha a nagy milánói kézműves hagyományok múltjába merülnénk. Minden személyre szabott, minden kézzel készül, gondosan és azzal a lassúsággal, amit a műalkotás megkövetel". – fogalmaz Ezio Indiani. 
  • Corso Sempione: "A Corso Sempione és az Arco della Pace környéke nagyon vonzó, egy gyönyörű, növényzetben gazdag park is található itt, amely kellemes sétákat tesz lehetővé" - mondta Andrea Ingenito. "Ezt a parkot a milánóiak nagyon jól ismerik, de a látogatók nem annyira".
  • Cinque Vie negyednek: "Mindig is vonzódtam a "Cinque Vie"-hez, Milánó egyik legrégebbi kerületéhez, amelyet öt utca határol, nagyon közel a dómhoz" - mondta Beatrice Pesenti. "Itt antikváriumokat, kis műtermeket, és design- és ruházati butikokat találsz. Számomra az a jelentősége, hogy a második világháború alatt Milánó számos részét a földdel tették egyenlővé a bombázások, de ez a terület nagyrészt megmenekült. Látni a vecchia (régi) Milánót, és azt, hogy milyen volt egykoron, mindig különleges."
  • Villa Necchi Campiglio: Antonio Addamiano ajánlja ezt a rejtett gyöngyszemet. Ez a nem túlságosan turistáskodó, lenyűgöző otthon bepillantást enged Milánó fényűző modernista múltjába a város közepén.

 



A Pirelli HangarBicocca kültéri terei.
Forrás: Lorenzo Palmeri /Pirelli HangarBicocca

Milyen izgalmas programok várhatóak a Milánói Design Hét ideje alatt?

A Salone del Mobile és a Design Hét számtalan kiállítása és programja mellett, a galériások három fő csomópont felé mutatnak, hogy segítsenek leszűkíteni, hol érdemes eltölteni az időt.


Isola Design Festival 2024: This Future is Currently Unavailable”, 2024 installációs nézete
Forrás: Isola

  • Brera kerület: Milánó designkultúrájának és történelmének szíve, Brera tele van galériákkal, üzletekkel és bárokkal. Francesco Valli megjegyezte, hogy "a Design Hét és a Művészeti Hét idején a legforgalmasabb negyedek az Isola és a Brera, de az egész város megelevenedik".
  • Isola kerület: "Az elmúlt néhány évben az 'Isola' negyed a művészet és a design központi és nagyon fontos helyévé vált" - mondta Daniele Marella. "Az új 'életével' Milánó ezen része igazán érdekessé vált, különösen a fiatalabb generáció számára..."
  • Tortona kerület: "Tortona vonzza a tervezőket és a rajongókat átalakított raktáraival és ipari tereivel, ahol élvonalbeli design installációkat és pop-up üzleteket mutatnak be" - mondta Antonio Borghese. Andrea Ingenito hozzátette: "A designhét alatt az egyik legmenőbb hely mindig a Via Tortona környéke, ahol általában mindenki találkozik".

Forrás: Artsy

Címlapkép: A Hotel Principe di Savoia elnöki lakosztályának medencéje.

Címlapkép forrása: Artsy / Hotel Principe di Savoia

További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.