Részletes keresés

Minden, amit tudni lehet Gustav Klimt újrafelfedezett női portréjáról – Aukción értékesítik a közel 20 milliárd forintra becsült művet

Az ikonikus művész körülbelül egy évszázada elveszettnek hitt festményét, a Fräulein Lieser portréját, április 24-én árverezik el a bécsi im Kinsky aukciósházban. Az osztrák modernizmus újrafelfedezett mesterműve Gustav Klimt (1862 – 1918) egyik utolsó alkotása. Mint kiderült, a festmény évtizedek óta egy ausztriai állampolgár magántulajdonában volt, rejtve a nagyközönség elől. A festmény becsértéke 30-50 millió euró.

A Klimt pályájának utolsó korszakában készült portré újrafelfedezése szenzációnak számít. A bécsi szecesszió kulcsfigurájaként Gustav Klimt minden más művésznél jobban megtestesítette a századvégi osztrák modernizmust. Művei - különösen a felső középosztályból származó sikeres nőkről készített portréi - világszerte a kimagasló elismerést élveznek. Festményei a nemzetközi műtárgypiac legelőkelőbb helyeit foglalják el. Női portréit ritkán kínálják aukciókon. Ilyen egyedülálló, művészi értékű festményt évtizedek óta nem értékesítettek a közép-európai műtárgypiacon. Ez vonatkozik Ausztriára is, ahol még csak megközelítő jelentőségű műalkotás sem volt kapható.

Mielőtt a portré április 24-én a bécsi im Kinsky aukciósházban árverésre kerül, az alkotás világkörüli útra indul. Az LGT Bankkal együttműködve a festményt különböző nemzetközi helyszínen mutatják majd be; a tervezett állomások között szerepel Svájc, Németország, Nagy-Britannia és Hongkong is. Miután visszatér Bécsbe a jelenlegi tulajdonosok (osztrák magánszemélyek), valamint a jogutódok Adolf és Henriette Lieser megbízásából - az 1998-as washingtoni alapelveknek megfelelő megállapodás alapján - kerül felajánlásra.


Gustav Klimt: Fräulein Lieser portréja, 1917. Forrás: im Kinsky

A portré bár dokumentálva van Klimt festményeinek katalógusaiban, de a szakértők eddig csak egy fekete-fehér fényképről ismerték. Most először láthatjuk a portré vibráló színeit. A festményt élénk intenzitás jellemzi, amely meghatározó Klimt késői alkotói éveiben.

Klimt festményeinek első, 1967-ben Fritz Novotny és Johannes Dobai által kiadott katalógusában a művész modellje a Fräulein Lieser feliratot viseli. Az újabb műjegyzékek szerzői (Weidinger 2007 és Natter 2012) a modellt Margarethe Constance Lieserként (1899-1965), Adolf Lieser iparmágnás lányaként azonosították. Az aukciósház új kutatása a történet és a proveniencia feltárása során azt a lehetőséget is felveti, hogy Klimt modellje a Lieser család egy másik tagja lehetett: vagy Helene Lieser (1898-1962), Henriette Amalie Lieser-Landau és Justus Lieser elsőszülöttje, vagy a fiatalabbik lányuk, Annie Lieser (1901-1972).

A Lieser család a gazdag bécsi felsőosztály azon köréhez tartozott, amelyben Klimt mecénásokra és megrendelőkre talált. Adolf Lieser és fivére Justus az Osztrák-Magyar Monarchia vezető iparosai közé tartoztak. Henriette Amalie Lieser-Landau, ismertebb nevén Lilly, 1905-ig Justus Lieser felesége volt, mindemellett az avantgárd pártfogója. Klimt festményeinek katalógusai szerint Adolf Lieser bízta meg a művészt, hogy fessen egy portrét tizennyolc éves lányáról, Margarethe Constance-ról. Létezik azonban olyan feltételezés is, amely szerint a művészetkedvelő Lilly Lieser bízta meg Klimtet, hogy örökítse meg két lánya egyikét.

1917 áprilisában és májusában a modell kilenc alkalommal kereste fel Klimt hietzingi műtermét és munkafolyamat során legalább 25 előzetes tanulmány készült róla. Klimt valószínűleg 1917 májusában kezdte el a festményt. A háromnegyedes portré a fiatal nőt szigorúan frontális pózban, előtérbe helyezve, meghatározhatatlan vörös háttér előtt ábrázolja. Vállára virágokkal gazdagon díszített köpeny terül. Míg Fräulein Lieser arcát Klimt érzékeny, naturalista módon, precíz vonásokkal festette meg, addig a kép más részei a kései stílusának szabad, nyitott ecsetkezelését tükrözik. Erős komplementer tónusok határozzák meg a színpalettát.

Amikor a művész 1918. február 6-án agyvérzésben elhunyt, a festményt - melynek pár apró részlete befejezetlen maradt - a műtermében hagyta. Később az alkotást az azt megrendelő család kapta meg.

A festményről az eddig ismert egyetlen fényképet az Osztrák Nemzeti Könyvtár archívumában őrzik. Valószínűleg 1925-ben készült Otto Kallir-Nirenstein Klimt-kiállítása kapcsán a bécsi Neue Galerie-ban. A negatív leltárlapján a következő megjegyzés szerepel: "1925-ben Lieser asszony birtokában, IV, Argentinierstrasse 20.". A festmény 1925 utáni pontos sorsa nem tisztázott. Annyi ismert, hogy a jelenlegi tulajdonos jogelődje az 1960-as években szerezte meg a művet, és három egymást követő öröklés útján került a mostani helyére.


Az ausztriai im Kinsky Aukciósház belső tere többek között Fräulein Lieser portréjával. Forrás: im Kinsky

Az im Kinsky, Ausztria második legnagyobb aukciósháza, az alapítása óta eltelt több, mint harminc év alatt az osztrák modernizmus területén szerzett kiemelkedő szakértelmével szerzett hírnevet. Az aukciósház 1993 óta gondoskodik arról, hogy az eladók és a vevők, a műkedvelők és a műgyűjtők érdekeit képviselje, és hogy igényeiket gyorsan és egyszerűen kielégítse többek között a licitálás pillanatában. Az, hogy Klimt kései alkotását nem Londonban vagy New Yorkban árverezik el, hanem a jóval kisebb bécsi aukciósházban, a Klimt-művek elhelyezésében szerzett sokéves tapasztalatának elismerése.

Címlapkép forrása: Gustav Klimt 1917-es Fräulein Lieser portréja kiállítva


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Mit érdemes megnézni a 2024-es svájci Art Basel-en?

Mit érdemes megnézni a 2024-es svájci Art Basel-en?

2024-06-11

A 2024-es Art Basel több, mint 285 nemzetközi galériát és művészt vonultat fel, akik festményeket, szobrokat, fotókat, digitális alkotásokat, a 20. század eleji modern úttörők és feltörekvő kortárs művészek munkáit mutatják be. Maike Cruse az Art Basel igazgatója elmondta, hogy idén 22 galéria csatlakozik újonnan a vásárhoz, ebből öt a rendezvény fő szekciójában vesz majd részt. Az esemény helyszíne idén is a Messe Basel lesz június 13. és 16. között, Preview napjai pedig június 11. és 12. között kerülnek megrendezésre.

10 pezsdítő nemzetközi tárlat a nyári utazásokhoz

10 pezsdítő nemzetközi tárlat a nyári utazásokhoz

2024-06-07

A nyár az intézmények számára jellemzően lassabb időszak. Idén viszont a szokásosnál élénkebb, és olyan nagyszabású bemutatókkal teli, amelyek általában a tavaszi és őszi szezont jellemzik. A műtárgy.com most összegy

John Lennon gitárja rekordáron, 2,9 millió dollárért kelt el árverésen

John Lennon gitárja rekordáron, 2,9 millió dollárért kelt el árverésen

2024-06-06

John Lennon gitárjának nem kellett segítség, hogy új világrekordot állítson fel. A híres „Help!” Framus Hootenanny elképesztő áron, 2,86 millió dollárért kelt el a Julien's kétnapos Music Icons aukcióján a New York-i Hard Rock Cafe-ban, így ez lett a valaha árverésen eladott legdrágább Beatles-gitár. A rekordot korábban Lennon J-160E Gibsonja tartotta, amely 2015-ben 2,41 millió dollárért kelt el. A hangszerért eredetileg 600 000 és 800 000 dollár közötti összeget vártak, de a legmagasabb becsült ár háromszorosát érte el. Egy telefonos licitálónak adták el.

 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.