Részletes keresés

Mit is jelent dívának lenni? – Új kiállítás nyílik a londoni Victoria and Albert Múzeumban

A Victoria & Albert Múzeum minden idők legikonikusabb női előadóit ünnepli újonnan nyíló, Díva címet viselő tárlatán. Az eklektikus kiállítás a 19. századtól napjainkig sorakoztatja fel az opera, színház, film és zenetörténelem kimagasló személyiségeit, egyedülálló betekintést nyújt a globális popkultúrát erősen formáló stílusukba.

A mintegy 250 tárgyat - fotókat, posztereket, illusztrációkat, jelmezeket - és hanganyagokat egyaránt magába foglaló tárlat nagy hangsúlyt fektet a divat témájára. Több mint 60 jellegzetes ruhadarabokat mutat be, melyeket olyan meghatározó hírességeken láthattunk, mint Marilyn Monroe, Cher vagy Madonna. A sor kiegészül olyan nonkonformista művészekkel, mint például Grace Jones, Tina Turner, Janis Joplin, Siouxsie Sioux, Debbie Herry és PJ Harvey. A női előadók mellett többek között Elton John és Prince neve is megjelenik.



Diana Ross, Elton John, és Cher. Rock Music Awards, Santa Monica. 1975.
Fénykép: Mark Sullivan / Victoria & Albert Museum

A show első fele a dívák történetével foglalkozik, vizsgálja a szó terminusának változásait, kezdve a 19. századi operaénekesekkel, akiket még elérhetetlen istennőként imádtak.



Maria Callas operaénekesnő. Royal Opera House, Covent Garden. 1958. England.
Kép: Houston Rogers / Victoria and Albert Museum, London

Figyelmet fordít a következő generáció némafilmes sztárjaira, akik elődjeiktől teljesen eltérő irányt vettek. Közéjük tartozik az eredeti „femme fatale”-nak tartott Theda Bara színésznő, más néven The Vamp. A kiállítás egyik fő elemét képezi az a gyöngysorokból készült melltartó, amelyet Bara, Kleopátra szerepét játszva viselt 1917-ben. Ugyanígy meghatározó szerepet kap Marilyn Monroe fekete ruhája, amelyet az 1959-es Van, aki forrón szereti (Some Like It Hot) c. filmben láthattunk. Bemutatásra kerül továbbá az az Edith Head által tervezett koktélruha, amelyet Bette Davis, Margo Channing szerepében öltött magára a Mindent Éváról c. (All About Eve) 1950-es moziban. A kiállítás egyaránt bemutatja Davis küzdelmét a színészi pályán történő elismerésért. A Bob Mackie és Sandy Powell által tervezett egyedi ruhadarabok szintén meghatározó komponensként jelentkeznek.



Theda Bara Kleopátra szerepében, 1917.
Kép forrása: Victoria & Albert Museum/Alamy Stock Photo

A második részben olyan kérdések kerülnek feldolgozásra, amelyek a mai napig formálják a dívák szerepét, megítélését. Például Nina Simone-t, Billie Holiday-t és Aretha Franklint sokszor annak fényében tarjuk számon, hogy énekesként hogyan használták hangjukat a különféle civil aktivista és politikai területeket érintő témákban. A szakasz foglalkozik továbbá a modern dívák (pl. Lady Gaga, Rihanna, Beyoncé, Billie Eilish) és a közösségi média platformok kapcsolatával, online jelenlétük hatásaival.

A kiállítás 2023. június 24-től - 2024. április 7-ig lesz látogatható V&A Múzeumban.

Források: The Guardian, Harper's Bazaar, Victoria & Albert Museum
Címlapkép: Debbie Harry a Sun magazint olvassa, fényképezte Chris Stein/Rednight Inc. 1979. 
Címlapkép forrása: Reddit

További cikkek
Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

2024-04-30

A műtárgy.com idén május 23-25. között nyolcadik alkalommal rendezi meg nagyszabású művészeti programsorozatát: a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 70 fővárosi helyszínen, 100-nál is több programmal várja az 

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.