Részletes keresés

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXIII.

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. A januári, A kulturális intézmények építészete fókuszunknak megfelelően ezúttal Benczúr Emese Let It Shine! című installációját mutatjuk be.

Benczúr Emese Let It Shine című installációja

Benczúr Emese az 1990-es évek konceptuális művészetének kiemelkedő alakja, műveiben szövegeket és rövid szlogeneket jelenít meg, amelyek a sajátos anyaghasználat és technika révén egyedi kapcsolatot teremtenek, felfedve munkái mélységét. Alkotásai aprólékos munkával készülnek, bennük a mulandóság és a sérülékenység szemléltesése fontos szerepet kap. Művészeti gyakorlatában gyakran monoton módon ismétlődő motívumokat, a hímzett írás módszerét, illetve olyan hétköznapi anyagokat részesít előnyben, mint a narancshéj, cukorpapír vagy a konfetti. Installációi a művészi munkavégzés státuszára és az emberi cselekvés értelmére irányulnak.

Rövid szöveges üzenetei és azok vizuális megjelenítése ironikus és önironikus kommentárokkal telítettek, magukban hordozva a banalitás és a társadalomkritika kettősségét. A "SHINE" (ragyogás) szó több művében is kulcsszerepet játszik, különböző jelentéstartalmakat vizsgálva.

 


Benczúr Emese Let is shine című alkotása a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kampuszán. A művész jóvoltából.


A 2021-es Let It Shine elnevezésű helyspecifikus installáció a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kampuszára készült, különlegességét a Gondűző épületének mennyezetéről alácsüngő ötvenkétezer arany, illetve ezüst lánc adja. Ezek alkotják az egyszerű, mégis számos értelmezést sejtető Hagyd ragyogni feliratot.

Az alkotás hosszas manuális munka eredménye, a fény és anyag könnyed összhangja által teremt ünnepi hangulatot. A művész célja, hogy finoman közvetítse a nézők felé a ragyogás érzését, amelyet ma fizikai és lelki értelemben is szükségesnek tart. Az installáció azt üzeni, hogy hagyjuk ragyogni azokat a dolgokat, amelyek körülvesznek bennünket:  az életet és a művészetet.

A rovat szakmai partnere az Art Advisory Budapest.

További cikkek
Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

2024-04-30

A műtárgy.com idén május 23-25. között nyolcadik alkalommal rendezi meg nagyszabású művészeti programsorozatát: a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 70 fővárosi helyszínen, 100-nál is több programmal várja az 

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.