Részletes keresés

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXIII.

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. A januári, A kulturális intézmények építészete fókuszunknak megfelelően ezúttal Benczúr Emese Let It Shine! című installációját mutatjuk be.

Benczúr Emese Let It Shine című installációja

Benczúr Emese az 1990-es évek konceptuális művészetének kiemelkedő alakja, műveiben szövegeket és rövid szlogeneket jelenít meg, amelyek a sajátos anyaghasználat és technika révén egyedi kapcsolatot teremtenek, felfedve munkái mélységét. Alkotásai aprólékos munkával készülnek, bennük a mulandóság és a sérülékenység szemléltesése fontos szerepet kap. Művészeti gyakorlatában gyakran monoton módon ismétlődő motívumokat, a hímzett írás módszerét, illetve olyan hétköznapi anyagokat részesít előnyben, mint a narancshéj, cukorpapír vagy a konfetti. Installációi a művészi munkavégzés státuszára és az emberi cselekvés értelmére irányulnak.

Rövid szöveges üzenetei és azok vizuális megjelenítése ironikus és önironikus kommentárokkal telítettek, magukban hordozva a banalitás és a társadalomkritika kettősségét. A "SHINE" (ragyogás) szó több művében is kulcsszerepet játszik, különböző jelentéstartalmakat vizsgálva.

 


Benczúr Emese Let is shine című alkotása a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kampuszán. A művész jóvoltából.


A 2021-es Let It Shine elnevezésű helyspecifikus installáció a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kampuszára készült, különlegességét a Gondűző épületének mennyezetéről alácsüngő ötvenkétezer arany, illetve ezüst lánc adja. Ezek alkotják az egyszerű, mégis számos értelmezést sejtető Hagyd ragyogni feliratot.

Az alkotás hosszas manuális munka eredménye, a fény és anyag könnyed összhangja által teremt ünnepi hangulatot. A művész célja, hogy finoman közvetítse a nézők felé a ragyogás érzését, amelyet ma fizikai és lelki értelemben is szükségesnek tart. Az installáció azt üzeni, hogy hagyjuk ragyogni azokat a dolgokat, amelyek körülvesznek bennünket:  az életet és a művészetet.

A rovat szakmai partnere az Art Advisory Budapest.

További cikkek
Holdra szálltak Jeff Koons szobrai

Holdra szálltak Jeff Koons szobrai

2024-02-29

Jeff Koons kisplasztikáinak sorozatát hagyta a Hold felszínén az amerikai Odysseus leszállóegység. Az alkotások a Földön NFT formájában léteznek.A személyzet nélküli leszállóegységnek február 22-én délután 4 óra 

David Hockneytól Salvador Dalíig: 10 művész, akit inspiráltak házi kedvenceik

David Hockneytól Salvador Dalíig: 10 művész, akit inspiráltak házi kedvenceik

2024-02-26

Az állatok ábrázolása már az emberiség kezdete óta a kedvelt művészi témák között szerepel. Az őskori barlangfestményektől az egyiptomi papiruszok szent állatain, a középkori faliszőnyegek egyszarvúin át egészen Damien Hirst formaldehidbe áztatott vadállataiig, a megjelenítésük fontos szerepet tölt, illetve töltött be.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.