Részletes keresés

Műtárgy: milyen kép illik a nyaralóba?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

A nyaraló berendezése mindig kötődik természetes környezetéhez. Egy vízparti házban gyakran köszönnek vissza dekorációs elemként vízhez köthető anyagok, mint például nád, kagylók, hajókötelek. A víz, mint központi természeti elem kortárs művészeket is megihlet. A felszín tükröződése, a mélység, a színek mind-mind olyan tulajdonságok, amik szimbolikus jelentéssel is bírnak.


Akár egy Balaton-parti luxusnyaraló enteriőrje is lehetne a fotón látható szobabelső. A képkivágás fókuszában a vízre nyíló kilátás áll, mely mellett a tiszta fehér falfelület teljesen alkalmas egy festmény bemutatására. A szoba berendezése minimális, néhány bútordarab kapott benne mindössze helyet. Képzeljük el, ahogy a karosszékben ülve, reggeli kávénkat kortyolva a víz hullámzását figyeljük. Ez a közeg igazán méltó arra, hogy egy olyan képzőművészeti alkotást illesszünk bele, ami megfogja figyelmünket és látványába el lehet mélyedni. Gábor Áron: A mélység vonzásában című festménye szorosan kapcsolódik a vízre nyíló kilátáshoz.



Gábor Áron (1954-) a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett, ahol Kokas Ignác, majd Klimó Károly és Erdélyi Miklós is mesterei voltak. Több tanulmányúton járt Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is. Feleségével, Heller Zsuzsa kerámiaművésszel budapesti és badacsonytomaji műtermeikben alkotnak. Festészet mellett szobrokat is készít, de intermédiás szemlélettel közelít más művészeti ágazatokhoz is. Festészetére jellemző a több síkban értelmezendő kompozíciók megalkotása, melyekben jelentős szerepe van grafikai eljárásoknak is.



Fenyegető mélység című festmény 2012-ben készült vászon alapra olajfestékkel. Mérete miatt is impozáns, ugyanis 90×110 centiméter, így bemutatása megkívánja a nagy és semleges falfelületet. A kompozíció horizontális nézetén több szint, több térbeli mélység jelenik meg. A perspektíva strukturális rendbe szerkesztett, melyben különböző színmezők épülnek egymásra. Mindeközben a fényjelenségeket a kép vertikális osztása emeli ki. Izgalmas oldás – vagy éppen feszültségkeltés – a képmezőben az organikus vonalak hömpölygése, melyek egymásba kapaszkodva és összecsavarodva a természet mozgásainak dinamikáját jelenítik meg. Így ábrázolja a festő a víz világát körülölelő élettel teli közeget, melyben minden elem folyamatosan interakcióban van egymással. Ez a látványvilág megkívánja, hogy a szemlélő igazán bevonódjon a kompozícióba, amit az egyedi festői stílus igazán lebilincselővé tesz. 

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

szerző: műtárgy.com, forrás: Lakáskultúra
 
 
 
További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.