Részletes keresés

Novemberben a kortársaké a főszerep az aukciós piacon

A november korábban viszonylag csendes hónap, az „év végi hajrára” való felkészülés ideje volt a hazai aukciós piacon, idén azonban ekkor lesznek a legfontosabb kortárs árverések – derül ki a műtárgy.com előzeteséből.

Miközben a globális akciós piacon már hosszabb ideje a kortárs szektor mutatja a legdinamikusabb fejlődést – és az árak is versenyeznek a régebbi korok mestereinek munkáiért adott összegekkel –, idehaza ez a folyamat jóval később indult be. S bár idővel itthon is mind több kortárs munka bukkant fel az árveréseken, sőt, kifejezetten a kortársakra szakosodott árverőházak is megjelentek, az „áttörést” a Virág Judit Galéria 2019 novemberében megtartott első háború utáni és kortárs aukciója jelentette, ami – a ház további hasonló árveréseivel együtt – szintlépést hozott a kortárs árak tekintetében. Olyan gazdag egyidejű kortárs kínálatra viszont, mint amilyenre a következő napokban számíthatunk, eddig még nem volt példa idehaza. A Virág Judit Galéria ezúttal is színre lép, de két nappal előtte megrendezi első kortárs aukcióját legnagyobb piaci vetélytársa, az eddig eltérő stratégiát követő Kieselbach Galéria is. És természetesen nem hiányoznak a kortárs munkák a hónap többi aukciójáról sem.


Kondor Béla: A műtücsök felbocsátása című festménye (1958, olaj, farost, 46 x 30 cm) 75 millió forintról indul a Kieselbach Galéria árverésén (Forrás: Kieselbach Galéria).

Így például ismertetőnk leghamarabb záruló online árveréséről, a Darabanth Aukciósház 39. Nagyaukciójáról sem, melynek tételeire november 5-én este zárul a licit. A vegyes profilú árverés képzőművészeti tételei között számos vezető magyar és magyar származású kortárs művész munkája – zömmel egyedi és sokszorosított grafika – található, néhány tíz-, illetve százezer forintos induló árral. Lakner Lászlótól ugyanakkor egy friss, 2020-as olajkép is szerepel a kínálatban, erre 1,9 millió forintról indul a licit. A XX. századi anyag legdrágább tétele Scheiber Hugó 3,4 millió forinton kezdő Táncosnője; és igazi ritkaságnak számít Szőnyi István 1956-os kiadású, száz lapot tartalmazó rézkarc albuma is, melynek kezdő ára félmillió forint. Az aukció valamennyi tételét itt lehet megtekinteni.

Lakner László: Mozart, G-moll szimfónia (2020, olaj, vászon, 100 x 80 cm) a Darabanth Aukciósház 39. Nagyaukcióján (Forrás: műtárgy.com).

A nemrégiben piacra lépett Online Art Galéria november 7-én záruló és a galéria nevéhez híven online megvalósuló első fotóárverésének több mint 100 tétele között is többségben vannak a kortársak, de licitálni lehet a magyar fotóművészet olyan, már lezárt életművű, külföldön ismertté vált mestereinek alkotásaira is, mint André Kertész, Lucien Hervé vagy Francis Haar. A tételek többségére a 100-200 ezer forint közötti sávban indult a licit, de például Eifert Jánosnak az elmúlt években készített giclée printjei 500-650 ezer forintos, a már említett André Kertész munkái egységesen 350 ezer forintos kezdő árat kaptak.

Egy nappal később, 8-án tartja őszi aukcióját az Ady25 Galéria- és Kiállítótér. A tételek többsége kortárs művész alkotása, akik között szép számmal vannak fiatalok is. Az induló árak többsége 75 és 200 ezer forint között mozog; a legmagasabb áron, 490 ezer forinton Halmi Horváth István Színstruktúra című 2012-es akrilképe kezd. Az alkotók fiatal nemzedékeit többek között Takáts Márton és Kontur Balázs munkái képviselik.

November 9-én zárul a Műgyűjtők Háza 247. árverése. A tételek néhány tízezer forintos áron kezdenek, az alkotók között olyan neves mestereket is találunk, mint Kohán György, Borsos Miklós, Gyarmathy Tihamér vagy ef Zámbó István. Az egyik legdrágább mű a Képcsarnok 90 ezer forinton kezdő, 15 lapos V. mappája, benne többek között egy Maurer Dóra rézkarccal. Az aukció teljes anyaga itt tekinthető meg.

Kassák Lajos: Kompozíció #7 című festménye (1958, olaj, vászon, 88 x 99 cm) 42 millió forintról indítva várja a liciteket a Kieselbach Galéria árverésén (Forrás: Kieselbach Galéria).

A két vezető hazai művészeti aukciósház közül előbb, november 11-én, a Kieselbach Galéria lép színre. Első háború utáni és kortárs aukciójuk 122 tétele az utóbbi több mint háromnegyed század terméséből válogat, Gyarmathy Tihamér 1945-ös absztrakt kompozíciójától kezdve fiatal alkotóknak a legutóbbi években született munkáiig. A gazdag választékból Veszelszky Béla pointilista absztrakt főműve; Korga György eddig ismeretlen pop art remeke; Anna Margit és Ország Lili munkái; Körner Éva és Tandori Dezső hagyatékának ritkaságai; a modernizmus mesterei, köztük Kassák Lajos és Korniss Dezső; az Iparterv-nemzedék vezetői alkotói, így Bak Imre és Nádler István munkái emelkednek ki, de a legnagyobb sztárnak ezúttal Keserü Ilona és Kondor Béla egy-egy alkotása ígérkezik. Keserü 1967-es, főművei közé sorolható és a műpiacon most először megjelenő Sírkövek 2 című festménye már kikiáltási árával is történelmet ír, hiszen a hazai aukciós piacon ma is Magyarországon élő művész alkotása még sosem kezdett ilyen magas, 48 millió forintos áron. A becsértéket a ház meglehetősen tág határok között, a 70-140 milliós sávban adja meg, azaz a festmény jó eséllyel új csúcstartó lehet az élő magyar művészek legmagasabb áron elkelt munkái között. A Keserü-festménynél is magasabb árról, 75 millió forintról kezdődhet majd a licit Kondor Béla egyik legismertebb, számtalanszor reprodukált kulcsművére, az első szputnyikok korának 1958-ban született modern ikonjára, A műtücsök felbocsájtására. A festmény 20 éve, 2002-ben egyszer már megdöntötte a művész életmű-rekordját – akkor a Mű-terem, mai nevén a Virág Judit Galéria árverésén 36 millió forintot adtak érte –, s most ismét rekordot várnak tőle, de ezúttal már a 80-120 millió forintos sávban. Ugyanebben az évben, tehát 1958-ban született Kassák Lajos absztrakt olajképe, a Kompozíció #7 is, mely a művész 1960-as párizsi kiállításáról került egy amerikai magángyűjteménybe és most 42 millióról indulva, 60-95 millió forint közötti becsértékkel várja a liciteket.

Maurer Dóra: Mennyiségtábla című művére (1972, fa, wallkyd, tus, akvarell, grafit, papír, 90,5 x 62 cm) 18 millió forintról indul a licit a Virág Judit Galéria árverésén (Forrás: műtárgy.com).

A Virág Judit Galéria két nappal későbbi, 147 tételt felvonultató árverésén is egy – jóval későbbi, 1991-es – Keserű-olajkép, a Kócos nap (Utókép) ígérkezik vezető tételnek. A napot a fókuszba állító mű Keserü 1982-ben indult Utókép-sorozatának fontos darabja és most 22 millió forintról indulhat rá a licit, ami a galéria várakozása szerint 30-50 millió forint között állhat meg. Nem sokkal alacsonyabb, 18 milliós kikiáltási árat kapott egy másik, valamivel korábbi, 1986-os Keserü-festmény, így a két ház árverése együtt kivételes lehetőséget kínál a művész gyűjtőinek. Az árverés másik kulcstétele ugyancsak egy olyan művésztől, Korniss Dezsőtől származik, aki a Kieselbach Galériánál is fontos munkával van jelen. A Virág Judit Galéria kínálatában egy korai, a párizsi utak impulzusaira is építő műve, a Szigetmonostori csendélet II. szerepel; a 18 milliós kikiáltási árú festményért 30-45 millió forintot várnak. Gazdag és változatos az árverés kínálata Maurer Dóra, Nádler István, Fajó János és ef Zámbó István munkáiból is.


Nádler István: Gyász IV. című festménye (1977, akril, vászon, 100 x 60 cm) 15 millió forinton kezd a Virág Judit Galériánál (Forrás: műtárgy.com).

A vezető tételek egy része egyetlen gyűjteményből, Nudelman László kiemelkedő kvalitású kollekciójából származik. A grafika kedvelői néhány mappára is licitálhatnak; Keserü Ilonáé egymilliós, ef Zámbó Istváné 480 ezres, a Pécsi Műhelyé 420 ezres kikiáltási árat kapott. Az árverés tételeit itt lehet megnézni.

 

Szerző: műtárgy.com

Címlapkép: Keserü Ilona: Sírkövek 2 című festménye (1967, olaj, farost, 120 x 165 cm) 48 millió forintról indulva megdöntheti az élő magyar művészek aukciós rekordját a Kieselbach Galéria árverésén. Címlapkép forrása: Kieselbach Galéria


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.