Részletes keresés

Szezonindító grafikák a kalapács alatt!

Bár még csak február közepe van, de már nem kell sokat várni arra, hogy elinduljon a tavaszi aukciós pezsgés. A műtárgy.com eheti ajánlója a hazai aukciós szezon első fecskéi, a megfizethető magyar grafikák közül válogatott hat olyan alkotást, melyek minden művészetkedvelőnek nagy örömet okozhatnak.

 
 


A grafikai műfajok egyszerre kedveltek a művészek és a gyűjtők körében is. A művészeknek sokszor kísérletezési lehetőséget nyújtanak ezek az olcsó, könnyen előállítható alkotások, és ugyanez a megfizethetőség a műgyűjtőknek is vonzóvá teheti a grafikákat. Sőt, nem csak a kispénzű, vagy a kezdő műgyűjtőknek érdemes körülnéznie a kínálatban, hanem azoknak is, akik az otthonukat szeretnék egy-egy műalkotással díszíteni. Erre a célra a grafikák sokszor alkalmasabban, mint a festmények, melyek nemegyszer olyan méretűek is, hogy egy hétköznapi otthonba nehéz lenne őket elhelyezni.

A mostani ajánlónknak, melyben a 20. század kiváló magyar grafikusait mutatjuk be, az alkotási hamarosan licitálhatóak is lesznek a hazai aukciós piacon.

Aba-Novák Vilmosnak ez a szénrajza még az előtt készült, hogy 1922-ben megnyílt volna az első grafikai kiállítása az Ernst Múzeumban.

Szezonindító grafikák a kalapács alatt!

 

Aba-Novák Vilmos: Álló női akt (1920) Szén, papír 450 × 220 mm Jelezve középen: Aba Novák 20
Kikiáltási ár: 220.000 Ft




Farkasházy Miklós grafikái már messziről kitűnnek a dekoratív, felszabadult könnyedségükkel. Ennek a pasztellképnek az erős kontúrjai és légy erotikája nem véletlenül emlékeztet az 1920-1930-as évek könyveire és plakátjaira, mivel Farkasházy ezekben a műfajokban is aktív volt.

Szezonindító grafikák a kalapács alatt!

 

Farkasházy Miklós: Hölgy rózsával (1930) Pasztell, papír 570 × 400 mm Jelezve balra lent: FM 1930
Kikiáltási ár: 190.000 Ft



Bernáth Aurélnak ez a meglepő, ám nagyon bájos, egy nagy- és egy kiselefántot ábrázoló rajza az állatkerti sorozatából származik.

Szezonindító grafikák a kalapács alatt!

 

Bernáth Aurél: Hogy megy be az a nagy elefánt? Akvarell, papír, 250 × 175 mm, Jelezve jobbra lent: BA
Kikiáltási ár: 75.000 Ft



Czumpf Imre a 20. századi magyar grafikai egyik méltatlanul elfeledett alkotója, akinek pedig olyanok formálták a pályáját, mint Kernstok Károly, aki a mestere volt, vagy a francia Abstraction-Création, amely az 1950-es években a nonfiguratív fordulata felé terelte.

Szezonindító grafikák a kalapács alatt!

 

Czumpf Imre: Kompozíció (1964), Akvarell, papír, 295 × 420 mm, Jelezve balra lent: Czumpf Imre 1964, Jelezve jobbra lent: Czumpf Imre
Kikiáltási ár: 42.000 Ft




Hincz Gyula a háború utáni magyar grafika talán legkiemelkedőbb mestere volt, aki ezt a kollázst készítette. Bár Hincz sem nagyon ismert manapság, de ez mintha épp most változva, mivel pár hónapja a váci Tragor Ignác Múzeum rendezett róla egy tudományos konferenciát.

Szezonindító grafikák a kalapács alatt!

 

Hincz Gyula: Szerelmesek (1960 körül) Kollázs, papír 420 × 320 mm Jelezve jobbra lent: Hincz
Kikiáltási ár: 80.000 Ft




Almásy Aladár az ajánlónk egyetlen kortárs alkotója, akinek ez munkája régi korok és divatok stílusát alakítja egy különleges női portrévá.

Szezonindító grafikák a kalapács alatt!

 

Almásy Aladár: Női portré (1994) Akvarell, papír 820 × 610 mm, Jelezve balra lent:
Almásy Aladár 1994. III. 15.
Kikiáltási ár: 380.000 Ft




...


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.