Részletes keresés

Tavaszi zsongás - műtárgyak a zöld szín bűvöletében

A műtárgyak kiválasztásakor az alkotó személyén, a stíluson, a témán és a korszakon túl gyakran sokat nyom a latban a szín is, hiszen a választott mű általában egy enteriőr része lesz, ahol már jelen vannak különböző árnyalatok és anyagok, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül. Úgy gondoltuk, hogy mostani ajánlónkban, amelyben egy közelgő aukció tételei közül válogatunk, egy szín köré csoportosítjuk az alkotásokat.

A tavaszra, a téli álomból feléledő természetre gondolva pedig a zöldre esett a választásunk. Minden színnek különböző jelentéseket szoktak tulajdonítani, a zöldhöz általában a harmóniát, frissességet, biztonságot, növekedést és persze a növényzetet kapcsolják. Amikor a 2017-es év színének a népszerű Pantone cég a Greenery, élénkzöld árnyalatot választotta, azt írta, hogy az az új kezdeteket, a megújulást szimbolizálja. Ezt a gondolatot pedig leginkább a természetben mostanság végbemenő folyamatok inspirálták. A fentebb említett, zölddel társított fogalmakkal szívesen vesszük körbe magunkat az otthonunkban is, főleg ilyenkor tavasszal, amikor úgy érezzük, szükségünk van a kinti világ elevenségére a falakon belül is.

Tavaszi zsongás - műtárgyak a zöld szín bűvöletében

 A természet becsempészésének legegyszerűbb módja a növények, virágok elhelyezése a lakásban, de nem mindegy, hogy azok miben találják meg a helyüket. Egy szép kaspóval, virágtartóval duplán jól járunk. Minden ízében tavaszi ez a Zsolnay tulipános virágtartó díszedény. A gyárra igencsak jellemző tulipános motívumon túl a védjeggyé is vált újítás, az eozinmáz teszi a felületét izgalmassá, vibrálóvá, mintha a buja növényzet absztrahált megjelenítését látnánk.
Legalább ennyire élő, harsogó zöld tájrészlet a témája Orbán Dezső Körtvélyesi parkrészlet című festményének. A képen látható kert a Nyolcakhoz szorosan kapcsolódó iparművész, író Lesznai Anna édesapjának tulajdonában volt. A már-már arborétumszerű kertben gyakori vendégek voltak a művészek, festők, költők egyaránt. Orbán Dezső is sokszor megfordult itt, a Lesznai Annához fűződő barátságából szerelem lett. A festő több olajfestményben is megörökítette a paradicsomi kertet.

Tavaszi zsongás - műtárgyak a zöld szín bűvöletében

 A körtvélyesi parkban Rippl-Rónai József is szívesen látott vendég volt, aki szintén lefestette az őt megragadó részleteket. A válogatásunkban szereplő Rippl-Rónai mű azonban egy másik, ám szívünknek legalább annyira kedves tájat ábrázol, a Balatont. A kép hátterében az északi part, Badacsony kékes vonulata látható.

Tavaszi zsongás - műtárgyak a zöld szín bűvöletében

 Tóparti tájat láthatunk a Daum fivérek gyárában, Nancyben készült vázán is. A tárgy formába fúvott, többrétegű, ún. cameo üveg. A dekor savmaratott, reliefszerű. A több rétegnek és a különböző tónusoknak köszönhetően a vázán megjelenő tóparti tájnak mélysége van, mintha az előtér sötétzöld fenyői közül néznénk rá.

Tavaszi zsongás - műtárgyak a zöld szín bűvöletében

 Apró, de hatásos - így is jellemezhetnénk ezt a szecessziós kisvázát, amely élénk színe miatt biztosan nem marad észrevétlen az otthonunkban. Ha kis változtatást szeretnénk, esetleg van már valami zöld az adott térben, és hozzá illő kiegészítőben gondolkodunk, ez a fonalas díszítéssel és ezüst rátéttel ellátott tárgy tökéletes választás lehet. (Már látjuk is, milyen jól mutatna benne néhány szál ibolya vagy gyöngyvirág.)

Tavaszi zsongás - műtárgyak a zöld szín bűvöletében

 Felhívnánk a figyelmet egy kerámia tálkára is, a nagy keramikus triász egyik tagjától, Gorka Gézától. Gorka munkáiban a színes, élénk mázak azok, amelyek első pillantásra felkeltik a figyelmünket. A virágtartó tálka esetében ez a máz zöld, az alapmáz repesztett. A tárgy korongolt és kézzel formázott. Potpurri, szárazvirág vagy apró kincsek, ékszerek tárolására is alkalmas lehet.

 Ha már ékszer: nem tudunk elmenni szó nélkül a következő ékszergarnitúra mellett. A platina karkötőből, melltűből, fehérarany fülklipsz párból és gyűrűből álló szett mindenképpen figyelemreméltó darab. Formájában és színében is a természetet idézi, utóbbit a jade drágaköveknek köszönheti. A navett csiszolású, leveleknek tűnő drágakövek között apró virágokként hatnak a karmos foglalású briliánsok.

Tavaszi zsongás - műtárgyak a zöld szín bűvöletében

 A most következő kép már nyárias, a zöldek ugyanúgy dominálnak rajta. Márffy Ödön a párizsi Julian Akadémia ösztöndíjasaként több nyarat is eltöltött Bruges-ben. A képen a Bruges-i Lac d'Amour tó látható, valamint az azt körülvevő park. A festői táj megörökítésekor Márffy bátran kísérletezett, a kompozícióban a cézanne-i képalakítás, a színekben pedig a fauves-ok árnyalatai köszönnek vissza.

Tavaszi zsongás - műtárgyak a zöld szín bűvöletében

 Patakparti táj a főszereplője Szobotka Imre festményének is. Az alapvetően naturalista képen visszafogott kubista formálás is látható, ezek elegyítése jellemző a festőre. A rendkívül frissnek ható táj főként a kék és a zöld árnyalataiból épül fel, a növényzet olyan üdének tűnik, mintha nemrég öntözte volna meg egy kiadós tavaszi eső.

Tavaszi zsongás - műtárgyak a zöld szín bűvöletében

 Már a fenti válogatásból is látszik, hogy a zöldnek számtalan árnyalata létezik, közöttük mindenki meglelheti a neki tetszőt, amely felfrissíti vagy éppen megnyugtatja.

Szerző: műtárgy.com


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Nyári tárlatok Bázelben az Art idején - A kubizmus kozmosza

Nyári tárlatok Bázelben az Art idején - A kubizmus kozmosza

2019-07-18

Idén is fontos kiállításokkal jelentkeznek a helyi múzeumok az Art Basel idején, de a Kunstmuseum és a párizsi Centre Pompidou együttműködésében rendezett A kubizmus kozmosza mindent fölülmúl. A tárlat nemcsak a művek többségének művészettörténeti helye okán, hanem a bázeli műgyűjtés és mecenatúra európai vezető szerepének bizonyságaként is tanulságos.

Műtárgy: milyen kép illik egy fogadótérbe?

Műtárgy: milyen kép illik egy fogadótérbe?

2019-07-18

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba és az otthonunkba

Ha Londonban jársz - kis képes kiállítás ajánló!

Ha Londonban jársz - kis képes kiállítás ajánló!

2019-07-03

Beköszöntött a nyár és ezzel együtt az utazási főszezon is. A tengerparti desztinációk mellett érdemes egy-egy nagyvárost is meglátogatni, hiszen a kulturális pezsgés nyáron sem csillapodik. Erre tökéletes példa London, k

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.