Részletes keresés

Új gyűjtőket céloznak meg a galériák a művészeti vásárokon

A galériák elsődleges motivációja a művészeti vásárokon való részvétellel az, hogy kapcsolatot teremtsenek az új gyűjtőkkel - ez a legfontosabb megállapítása annak az Artsy által közétett kutatásnak, ami a közelmúltban jelent meg. A kiadvány legfontosabb megállapításait most a műtárgy.com foglalja össze.

Az 1967-es Art Cologne (Köln) megalapítása óta a művészeti vásárok a kortárs művészeti piac szerves részévé váltak. 2024-ben már több mint 350 vásárt rendeznek világszerte, melyek nem csupán kereskedelmi események, mára igazi kulturális rendezvényekké is fejlődtek.

Az Artsy jelentéséhez a művészeti színteret meghatározó galériák és műkereskedők globális közösségétől gyűjtött információkat. Egyaránt kikérték a művészeti vásárokon részt vevő, illetve az azoktól tartózkodó szereplők véleményét.

Összefoglalva, a kutatás azt mutatja, hogy a művészeti vásárok továbbra is kiemelt szerepet töltenek be a művészeti világban. A megkérdezett galériások 69%-a vesz részt rajtuk, kiemelik a szerepét az új gyűjtők megtalálásában és az ismertség növelésében. A 2023-as vásárokon részt vevők 75%-a szerzett új ügyfeleket. Ezt Nagyházi Lőrinc a Nagyházi Contemporary tulajdonosa is alátámasztja: elmondása szerint arányaiban 10-ből 9 új vásárlója volt a tavalyi, idei vásárok alkalmával.

A vásárokon részt vevő galériák különböző értékesítési csatornákat vesznek igénybe a gyűjtőkkel való kapcsolatteremtéshez. A megkérdezettek 57%-a mondta, hogy az Artsy-hoz hasonló online platformokat használ, 54% pedig a művészeti vásárok által biztosított online felületeket emelte ki. Azok, akik idén több vásáron terveznek részt venni, az piacokra való terjeszkedést (45%) és az eladások növelését (37%) nevezték meg elsődleges motivációként.

A jelentés vizsgálja a vásárokon részt vevő galériák legfontosabb értékesítési módszereit; az általuk kínált műtárgyak típusait; valamint azokat a művészeti vásárokat, amelyeket a válaszadók a nemzetközi művészeti világ szempontjából a legfontosabbnak tartanak.

Az alábbiakban összefoglaljuk az Artsy jelentésének kulcsfontosságú megállapításait.

kep01

A vásárok a gyűjtőknek egyedülálló lehetőséget kínálnak arra, hogy a világ legkülönbözőbb tájairól érkező művészek alkotásait böngészhessék egy helyen. Ugyanakkor lehetővé teszik a kiállítók számára, hogy a megszokott értékesítési területeiktől eltérő környezetekben is megszólítsák a közönséget.  

Nem meglepő hát, hogy a felmérésben részt vevő, művészeti vásárokon kiállító galériák közül a legtöbben (36%) az „új gyűjtők megismerését” nevezték meg a részvételük legfőbb okaként.

kep0202

2022-ben a COVID-19 óvintézkedései miatt teljeskörű visszaesés volt megfigyelhető világszerte. 2023-at a némileg alkalmazkodás évének tekinthetjük, amikor a világjárvány utóhatásait egy egyenlőtlen gazdasági képhez viszonyították.

A művészeti vásárok - olyan vállalkozások, amelyek költségekkel járnak, utazást, kiterjedt szállítási és installálási logisztikát tesznek szükségessé - különösen érzékenyen reagáltak a művészeti piac e szélesebb körű változásaira. A kutatás azt mutatja, hogy a galériák ebben az összefüggésben óvatosabb megközelítést alkalmaznak a művészeti vásárokkal szemben.

A 2024-es évre tekintve a válaszadók csupán negyede (25%) nyilatkozta, hogy több művészeti vásáron fog részt venni, mint tavaly, 34%-a pedig azt mondta, hogy ugyanannyin fog megjelenni. A válaszadók 29%-a kevesebb vásárra tervez elmenni.

kép3

Az előkészítés során többek között a művek szállítása, a csapattagok utaztatása és elszállásolása, a telepítéshez szükséges anyagok beszerzése is jelentős költségekkel járhat. A válaszadók ezeket a szempontokat tekintették a legjelentősebb tényezőknek, amelyek miatt a galériák kevesebb művészeti vásáron vesznek részt, vagy teljesen kihagyják azokat.

A fenti ábra szerint a művészeti vásárokon nem részt vevő galériák többsége (56%) túl drágának tartja azokat. A vásárokon való részvételhez szükséges erőforrások szintén megnehezíthetik a részvételt - a válaszadók 19%-a a személyzet hiányára, 18%-a pedig az események túlzott időigényességére hivatkozott.

kep04

Amikor arra kérték a megkérdezetetteket, hogy válasszák ki, melyik az a két időszak egy vásár alkalmával, ami a legmagasabb forgalmat generálja, a megkérdezettek 50%-a azt válaszolta, hogy a legtöbb eladás a VIP nap után történik. Majdnem ugyanennyian (49%) mondták, hogy a legtöbb eladást a VIP napon bonyolítják le, illetve majdnem egynegyedük (24%) azt közölte, hogy műveik nagy részét a vásár vége után adják el. Talán meglepő, hogy a válaszadók mindössze 12%-a nyilatkozta azt, hogy a legtöbb eladásra a vásár kezdete előtt kerül sor, ami ellentmond az utóbbi években elterjedt feltételezésnek, miszerint a műtárgyvásárokon a legtöbb művet előre értékesítik.

Tausz Ádám, az Art and Antique művészeti vásár szervezője a 2024-es rendezvényre vonatkozóan a megnyitó napját nevezte meg a legerősebbnek az értékesítések tekintetében. Elmondása szerint az elmúlt éveket tekintve is ebben az időszakban volt a legtöbb eladás.

A felmérésből származó számos megállapítás összhangban van a művészet ágazati standardjaival. A válaszadók többsége (53%) azt mondta, hogy átlagosan 10-15%-os kedvezményt ad a műtárgyakra a művészeti vásárokon, ezt követi 18%, aki azt mondta, hogy 10%-nál kisebb kedvezményt ad, 14%, aki azt nyilatkozta, hogy 15-20% közötti kedvezményt nyújt, és csak 8%, aki nem biztosít kedvezményt.

kep05

A vásárokat tekintve a legtöbb válaszadó (75%) New Yorkot jelölte meg a nemzetközi művészeti világ legfontosabb helyszínének. A városban két különálló művészeti vásárt is szerveznek évente - Frieze New York; The Armory Show -, míg a legtöbb városnak általában csak egy van.

A 2024-es Artsy Art Fair elemzés - melyet 2024. január és február között végeztek online felmérés formájában - 377 galériás szakember és műkereskedő bevonásával készült. A résztvevők 33%-a az Egyesült Államokból, 10%-a az Egyesült Királyságból, míg a fennmaradó 57% más országokból érkezett. A válaszadók 19%-a kevesebb mint 3 éve van jelen a művészeti piacon, 48%-a 3-15 éve, 33%-a pedig több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezik.

A teljes The Artsy Art Fair kutatás a következő linken keresztül érhető el.

Forrás: Artsy

Címlapkép forrása: Getty Images


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.