Részletes keresés

Új kortársművészeti múzeum nyílt Prágában

Február 22-én nyílt meg a Kunsthalle Praha, az egykori Zenger elektromos alállomás épületében. A Prágai Várral szembeni, magánfinanszírozású átalakítás a kezdetektől fogva az elektromosság és a művészet kapcsolatát helyezi reflektorfénybe, csakúgy, mint A KINETIZMUS: 100 éves elektromosság a művészetben című, június 20-ig tartó kiállítás is.

A közel 100 műalkotást felvonultató kiállítás azt mutatja be, hogyan alakította át az elektromosság a művészetet az elmúlt évszázadban, lehetővé téve a mesterséges világítást és a mozgást. A háztartási áram 1920-as években történő megjelenésével a művészek számára új lehetőségek nyíltak meg: többé már nem korlátozódtak statikus képekre, és nem voltak külső fényforrásokra utalva.

Peter Weibel, a kiállítás kurátora szerint a közönség ritkán értékeli azt, hogy az elektromosság mennyire forradalmasította a művészetet. Mint mondta: „Ellentétben a zenével, ahol az elektromos hangszereket és erősítőket felkarolták, a művészet világában az áram nélküli művészetet, mint a festészetet és a szobrászatot, nagyra értékelik, az elektromosságot használó művészetre alacsonyabb rangúként tekintenek”.

A Kunsthalle látogatói Refik Anadol Infinity Room installációjában. Forrás: New York Times

A Kunsthalle Praha nyitókiállítása azt mutatja be, hogy az elmúlt évszázad gyors technológiai fejlődése hogyan inspirálta a művészek egymást követő generációit, a filmművészet kezdeti napjaitól a számítógépes művészetig. Marcel Duchamp, Man Ray és Moholy-Nagy László művei mellett a tokiói teamLab művészeti kollektíva és a dán-izlandi művész, Olafur Eliasson kortárs alkotásai is megtekinthetők, akinek Lightwave című installációja már érkezéskor fogadja a látogatókat.

Weibel, aki a németországi Karlsruhéban található ZKM Művészeti és Média Központot vezeti, elmondta, hogy a kiállítás kiindulópontja az 1965-ben Prágában elhunyt cseh művész, Zdenek Pesanek munkássága volt. Pesanek úttörője volt az úgynevezett kinetikus művészetnek, vagyis az elektronikusan, mechanikusan vagy mágnesesen mozgatott konstrukcióknak, amely a felfokozott mozgásokat járja körül. (Pesanek 1941-ben megjelent Kinetismus című könyve adta a kiállítás nevét.)

Pesanek közvetlen kapcsolatban állt a Zenger elektromos alállomás épületével: az 1930-as években az épület homlokzatára allegorikus szoborciklust tervezett, amely ipari anyagokból készült, beépített neoncsövekkel, és az elektromossággal kapcsolatos fogalmakat, például az elektromotor elvét szimbolizálta. A szobrok azonban soha nem kerültek fel a homlokzatra. Az 1937-ben Párizsban megrendezett A művészet és technológia a modern életben című nemzetközi kiállításon mutatták be őket, de később tisztázatlan körülmények között eltűntek. (A kiállítás a szobrok előkészületi modelljeivel nyílik).

A kiállítás középpontjában Pesanek egy másik műve, a The Spa Fountain áll, amely két áttetsző, műgyantából készült torzót ábrázol, amelyeket belülről színes izzók és ívelt neoncsövek világítanak meg. A mű 1936-ban készült az akkori Csehszlovákia termálfürdő-kultúrájának megünneplésére.

„Az elektromosság a modernitás jelképe volt.” - mondta Matthew Rampley, a brünni Masaryk Egyetem művészettörténet-professzora. „Pesanek és kortársai ezért találták olyan csábítónak.” - tette hozzá.

Pavlina Pudil és Petr Pudil, a Kunsthalle Praha alapítói. Forrás: New York Times

A kiállítás része a Kunsthalle Praha alapítói azon tervének, hogy újra felpezsdítsék a helyi művészeti életet. Az intézményt Petr Pudil cseh vállalkozó, akinek karrierje a széntől az ingatlanügyletekig terjedt, és felesége, Pavlina Pudil alapította. A Pudil Családi Alapítvány, amelyet Pudilék a cseh és nemzetközi modern és kortárs művészet népszerűsítésére hoztak létre, 2015-ben vásárolta meg az épületet. A vásárlás és a felújítás 35 millió euróba, mintegy 40 millió dollárba került - mondta a házaspár egy közös interjúban.

„Az volt a küldetésünk, hogy egy olyan intézményt hozzunk létre, amely a kortárs és részben modern művészetre összpontosít nemzetközi kontextusban.” - mondta Petr. A Kunsthalle Praha amellett, hogy külföldről hozza Prágába a csúcsminőségű művészetet, platformot ad majd a feltörekvő közép-európai művészeknek is - tette hozzá.

„Nagy szabadságunk van, mivel nem kormányzati és nonprofit intézmény vagyunk” - mondta Pavlina, hozzátéve, hogy a Kunsthalle Praha működését az alapítványból és a tagdíjakból fogják finanszírozni.

Petr szerint Közép-Európában hiány van a magánfinanszírozású művészeti terekből, mert a posztkommunista országokban még mindig elég új az adakozás kultúrája. Hozzátette: „A valóság az, hogy egy közintézménynek nincs elegendő akvizíciós tőkéje ahhoz, hogy fontos műtárgyakat szerezzen - nemcsak Csehországban, hanem azt mondanám, az egész régióban”.

„A legjobb háború utáni és kortárs művészet magántulajdonban van, és a nyilvánosság számára nagyon nehéz ezeket megnézni. Ezt a hiányt szeretnénk betölteni.” - mondta Petr.

A magántulajdon pénzügyi függetlenséget is jelent egy olyan régióban, ahol a nacionalista kormányok az elmúlt években nyomást gyakoroltak a kulturális intézményekre. „Bár a közintézményeknek függetlennek kellene lenniük, a kormányok finanszírozzák őket, és ennek gyakran vannak következményei, különböző országokban különböző mértékben. Láttunk már példát Magyarországon vagy Lengyelországban, ahol a művészeti szcéna meglehetősen rosszul érintett.” - mondta Ivana Goossen, a Kunsthalle Praha igazgatója.

Petr elmondta, hogy ő és felesége arra számítanak, hogy befektetésüknek szélesebb körű hatása lesz a prágai művészeti életre. „Nehéz megjósolni, hogy hogyan, de arra mindenképpen számítunk, hogy új galériák nyílnak majd, és hogy ez valamilyen módon tükröződik majd más intézmények modelljében.” - mondta.

Forrás: New York Times

Címlapkép: A Kunsthalle Praha épülete. Forrás: New York Times


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.