Detailed search

A Pesti Műhely tagjainak alkotásai Kínában - Interjú Váradi Mátyással, a Fajó Alapítvány elnökével

2023. augusztus 19 – szeptember 17. között volt látogatható a Fajó Alapítvány és az MNB Arts and Culture által szervezett Az Út – Fajó János és a Pesti Műhely címet viselő vándorkiállításának első bemutatója a sanghaji Liu Haisu Művészeti Múzeumban. Zachar Veronika a műtárgy.com munkatársa Váradi Mátyást, az alapítvány kuratóriumi elnökét kérdezte a tárlat létrejöttéről, céljáról, fogadtatásáról, illetve a jövőt érintő lépéseiről.

Műtárgy.com: Hogyan alakult ki a Fajó Alapítvány és MNB Arts and Culture együttműködése?

Váradi Mátyás: A kínai tárlat szervezését alapvetően az alapítvány kezdeményezte, az előkészületi folyamat során formálódott meg az ötlet, hogy a kiállítás koncepcióját kibővítenénk a Pesti Műhely teljes alkotógárdájának munkásságával. Ezen a ponton kezdtünk komolyabb együttműködést az MNB-vel az esemény sikeres megvalósításának érdekében. Mivel a Magyar Nemzeti Bank számos alkotást vásárolt és vásárol az egykor alkotóközösségként működő Műhely tagjaitól, így viszonylag kézenfekvő volt az Arts and Culture osztállyal való együttműködés megteremtése. A bank örömmel fogadta a javaslatunkat, közös célunknak tekintjük, hogy a gyűjteményeinkben szereplő műveket minél több helyszínen bemutassuk. Elkezdtünk együtt dolgozni, mindeközben pedig kiderült, hogy a közösen összeállított anyagunkra Kínában is jelentős igény mutatkozik. Több helyről kaptunk érdeklődő visszajelzést.

Műtárgy.com: Miért a sanghaji intézményre esett a választás? Milyen úton vették fel a kapcsolatot a múzeummal?

V. M.: A sanghaji Liu Haisu Művészeti Múzeum volt az első helyszín, amelyet felkerestünk. Tudtuk, hogy korábban a KOGART gyűjteménye is kiállításra került az intézményben, ezáltal lényegében adott volt számunkra egy magyar kontakt. A Fajó Alapítvány vette fel a kapcsolatot a múzeummal, aztán szép lassan, ahogy alakult a kiállítás anyaga, úgy kapcsolódott be Hamvai Kinga az MNB részéről, aki a bank gyűjteményének gondozását, illetve az Arts and Culture divíziót vezeti.



Liu Haisu Művészeti Múzeum, Sanghaj
Forrás: Fajó Alapítvány

Meglehetősen hosszú procedúra keretében valósulhatott meg a múzeummal közös tárlat, melynek részleteit két éve kezdtük el egyeztetni. Kínában rengeteg dokumentáció és engedélyezés szükséges ahhoz, hogy létrejöhessen egy efféle kiállítás. Nyilván a Nemzeti Bank belépése hatalmas segítséget nyújtott a számunkra. A protokolláris és államközi feladatokat az alapítvány sokkal nehezebben, körülményesebb munkával tudta volna megoldani. Mondhatni, hogy a kiállítás az MNB közreműködése nélkül valószínűleg nem is jött volna létre ebben a formában.

Műtárgy.com: Milyen céllal szervezték meg a kiállítást?

V. M.: Az Alapítvány fő célja, hogy Fajó János hagyatéka minél több helyszínen bemutatásra kerülhessen. A kereskedelmi színtéren erre számos lehetőség adódik, hiszen a piacon kimagasló kereslet mutatkozik műalkotási iránt. Az értékesítés a kanonizáció szempontjából azonban másodlagos helyen áll, arra törekszünk, hogy szélesebb körben meg tudjuk mutatni a Fajó életművet és azt a gondolatot, ami mögötte van. Mindenképpen szeretnénk, hogy munkássága intézményi keretek között is többször megjelenjen.

Műtárgy.com: Kik a tárlat fő koncepciójának megálmodói?

V. M.: A kiállítás kurátora Sárvári Zita, ő találta ki a koncepciót, válogatta össze a műalkotásokat. Fontos megjegyezni, hogy a tárlaton nem csupán a két szervezetnek az anyagai voltak láthatóak, több művet, szitaanyagot kölcsönöztünk hazai kereskedelmi galériáktól, mint a Kisterem, az acb vagy Neon és Keserü Ilona vagy Mengyán András is személyesen járultak hozzá a kiállítás sorozathoz.

Műtárgy.com: Pontosan milyen részekből épült fel a kiállítás?

V. M.: A kiállítás bár Az Út – Fajó János és a Pesti Műhely címet viseli, teljes életutakat ez alkalommal nem volt lehetőségünk bemutatni. A tárlat két 400 négyzetméteres térre lett felosztva: az egyik teremben csak Fajó alkotások voltak láthatóak, a másikba pedig a Pesti Műhely további tagjainak – Keserü Ilona, Nádler István, Mengyán András, Hencze Tamás, Bak Imre (a szerk.) – munkái kerültek. Mindkét terem olyan minőséget képviselt, ami nem csak szerintem, hanem a kinti közönség szerint is rettentően értékes.

Műtárgy.com: Melyek voltak a tárlat legmeghatározóbb műalkotásai?

V. M.: Fajótól a Mozgás II. című (1989-es festmény – a szerk.) alkotást emelném ki, ez az alapítvány egyik legfontosabb műve. A banknál lévő anyag talán legkiemelkedőbb tétele a Háromszögek (1969-es festmény – a szerk.),  amely szintén kiállításra került. Én nyilván a Fajó által készített munkákat helyezem előtérbe, de ennek ellenére úgy gondolom, hogy a többi művésztől is igen nívós műveket válogatott be a kurátor az MNB gyűjteményből.


Fajó János: Mozgás II.
Forrás: Fajó Alapítvány

Műtárgy.com: Akadt bármiféle nehézség a szervezés és az installálás során?

V. M.: Ahogyan már említettem az adminisztrációs és dokumentációs folyamat nagyon hosszú, komplikált és összetett feladat volt. Azonban a múzeum személyzete és az installációt vezető munkatársak is végtelen profizmussal kezelték a műveket, amint azok megérkeztek a helyszínre. Élmény volt velük dolgozni, minden eszközzel fel voltak szerelve, bármit kértünk, azonnal megkaptuk. Rendkívül professzionális környezetben tudtuk elhelyezni az alkotásokat, olyan csapat segített nekünk, amilyennel ritkán találkozunk.

Műtárgy.com: Melyek lesznek a vándorkiállítás további helyszínei? Magyarországon is megtekinthető lesz majd a tárlat?

V. M.: Egyelőre nem tudok konkrétumot mondani, még nem kezdtük el felvenni a kapcsolatot a hazai intézményekkel. Természetesen itthon is folyamatosan keresem a leendő partnereket. Nem titkolt célunk, hogy hazahozzuk az elsőként Kínában kiállításra került anyagot és méltó helyszínt találjunk számára.

Műtárgy.com: Összességében mi a véleménye a kiállítás végkifejletét érintően? Az elképzeltek szerint zajlott le?

V. M.: Sokkal több lett ez a kiállítás, mint előzetesen gondoltam. Alapvetően már az, hogy létrejöhetett hatalmas teljesítménynek számít. Rengeteg munka áll mögötte, de rettentően izgalmas volt látni, hogy ilyen sikeres és ennyire szereti a közönség. Illetve azt is, hogy milyen egyszerűen megértik a látogatók, milyen könnyen átadható a képek által az az üzenet, amit a ’Fajói eszme’ alapvetően tartalmaz.

A kiállítás megnyitója után sok galériás és múzeumi megkeresést is kaptunk. Már a jövő évre szervezünk újabb kínai kiállításokat, melyekben valószínűleg más műveket helyezünk előtérbe. Annyi szerteágazó lehetőség adódott most, hogy én magam is izgatottan várom azt, hogy milyen lehetőségeket tartogat a többi helyszín.



Váradi Mátyás megnyitja Az Út című kiállítást Sanghajban
Forrás: Fajó Alapítvány

Műtárgy.com: Körülbelül mennyi érdeklődőt vonzott a rendezvény? Milyen pozitív visszajelzések érkeztek vele kapcsolatban?

V. M.: A pontos számról egyelőre nincsenek információim, még csak most lett vége az első kiállításnak és nagy erővel készítjük elő a következőt. A megnyitón és az első pár napon tudtunk ott lenni személyesen Sanghajban, akkor sokan érdeklődtek.

Műtárgy.com: Korábban is szerveztek – közösen vagy külön – hasonló nemzetközi tárlatot?

V. M.: Nemzetközileg ez az első, amit az alapítvány első 4 évében szervezhetett. Itthon kereskedelmi galériákban szokott lenni Fajó kiállítás, de volt már például az YBL Házban is korábban.

Műtárgy.com: Mesélne röviden a Fajó Alapítvány tevékenységeiről, jövőbeni céljairól?

V. M.: Az Alapítványt Fajó János 2018-as halála után egy évvel, a művész özvegye Fajóné Hajós Ágnes alapította, aki az én nagynéném. Célja, hogy Fajó János teljes életműve és szellemisége a megfelelő keretek között öröklődjön, kerüljön bemutatásra. Az alapítónak köszönhetően igen nagy tőkével tudtunk elindulni, tehát biztosítva van a hosszútávú működésünk, hogy ezt a tervet meg is valósítsuk. Én mindenképpen azt szeretném, hogy az intézményi kiállításokból sokkal- sokkal több legyen, vagy legalább generációnként egyszer létrehozzunk efféle eseményeket. Utoljára 1990-ben volt Fajónak intézményi kiállítása Magyarországon, szeretném, ha ez sűrűbben megtörténhetne. Azt gondolom, hogy a művésznek és az alkotásainak alapvetően az itthoni intézményekben lenne a helyük. Látva a piaci igényt, az elsöprő érdeklődést a kiállító művészek iránt, kétségkívül pozitív lenne, hogyha a hazai közönség szintén megtapasztalhatná ezt az élményt múzeumi keretek között, nem csupán galériákban.



A Fajó János Műteremház
Forrás: Fajó Alapítvány

Ettől függetlenül abszolút tervezek galériás megjelenésekkel. Ennek érdekében korábban (két évvel ezelőtt – a szerk.) kiírtunk egy pályázatot, melyet végül hét ösztöndíjas nyert meg. A Fajó életmű kutatására fókuszáló nevezők a tervek szerint galériatárlatok keretein belül prezentálják az életmű különböző szakaszait, érdekesebb pontjait.  Ezáltal szeretnénk felhívni a közönség figyelmét a Fajó hagyaték színességére és változatosságára. Ennek a programsorozatnak az egyik része lesz majd áprilisban a HAB-ban - Hungarian Art & Business, a Magyar Bankholding májusban létrehozott művészeti központja (a szerk.)  - megvalósuló Victor Vasarely és Fajó János együttműködéséről szóló kiállítás. Jelenleg ezeknek a tárlatoknak a megvalósítása - már hármon túl is vagyunk - zajlik a kínai vándorkiállítások szervezése mellett. Amennyiben bíztató visszajelzések érkeznek mindennek kapcsán, később újraindítjuk az ösztöndíjat, hogy az életműnek minél több részét tudjuk bemutatni, újabb kurátorok és művészettörténészek bevonásával.

Szerző: Zachar Veronika, műtárgy.com

Képek forrása: Fajó Alapítvány

Címlapkép: Váradi Mátyás megnyitja Az Út című kiállítást Sanghajban

Címlapkép forrása: Fajó Alapítvány


Source: Portfolio.hu
More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.