Detailed search

Fenntarthatóság a kortárs művészetben

Művészeti alkotások, amik a klímaváltozás veszélyeire hívják fel a figyelmet, újrahasznosítható anyagok és aktivisták, akik a környezeti problémákra reflektálnak. Egyre szükségszerűbb a fenntarthatóság és a művészet kapcsolatáról beszélnünk - arról, hogy napjaink művésze hogy mutatja meg közönsége számára a növekvő globális problémát, hogy miként késztet a műalkotás önreflexióra és végül, milyen megoldást kínál az alkotó a befogadó számára.

Cikkünkben a kortárs művészet és fenntarthatóság viszonyáról adunk szélesebb képet, miközben elutazunk az 58. Velencei Biennáléra, Londonban találkozunk Olafur Eliassonnal és Banksyvel, ellátogatunk egy étel kiállításra és megismerkedünk Király Tamás munkáival.

Fenntarthatóság a kortárs művészetben


Olafur Eliasson Ice Watch (Kép forrása: Studio Olafur Eliasson )


A fenntarthatóság környezeti, társadalmi és gazdasági aspektusai mind-mind körülvesznek minket a kortárs művészeti alkotásokban, épp úgy, mint a most futó 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén is. A biennálé idei témája, May You Live in Interesting Times (Élj érdekes időkben) a határok, az identitás és a környezet problémáit és kérdéseit feszegeti 90 ország pavilonját bemutatva a látogatók számára. Nem sétálhatunk el szótlanul Lorenzo Quinn 15 méter magas kezeket összekötő szobra mellett, mely az együttműködésre hívja fel a figyelmet a klímaváltozás során. Az idei biennálé leghatásosabb pavilonja minden bizonnyal a litván pavilon, ahol tengerparti standot jelenítenek meg performerek, akik ugyancsak a környezeti hatásokat helyezik középpontba. Itt a látogatók hallhatják a hajók hangját és a hullámokat, miközben egy kórus énekel a háttérben. A fenntarthatóság körébe tartozó identitás problémáját Christop Büchel Barca Nostra című alkotása mutatja be a maga legérzelmesebb módján, amikor is az Arsenal dokknál vehetjük szemügyre azt a valaha elsüllyedt halászhajót, ami több, mint 100 menekült vesztét okozta Olaszországban 2015-ben.

Művészet és fenntarthatóság kapcsolatát vizsgálva nem mehetünk el Olafur Eliasson neve mellett. Az izlandi művész jelenleg az egyik leghíresebb név, aki alkotásaiban maximálisan szeretné felhívni a figyelmet a környezeti hatások okozta problémákra és néhány esetben megoldást is kínál. Ilyen megoldás például a 2012-es Little Sun projekt, amely alternatív lehetőséget nyújt a fejlett világtól távol levő országok számára. A szolár lámpa közel 1.2 milliárd ember mindennapjaiba hozta el a fény lehetőségét, és ez a szám folyamatosan növekszik, ugyanis a lámpák már a múzeumokban és a galériákban is megvásárolhatók. Minden egyes eladott lámpa ára egy újabb lámpa előállítását támogatja. Olafur Eliasson több projekttel is próbálja felhívni a figyelmet a változás szükségességére, jelenleg a Tate Modernben futó kiállítása ad betekintést ezekbe. Az Ice watch című mini kiállításra Grönlandról szállított 2-5 tonnás jégtömböket a múzeum előtti területre és a város forgalmasabb pontjaira. Ezzel a kis akcióval szerette volna felhívni a figyelmet a jégtömbök elvékonyodására, ezzel is közelebb hozva hozzánk egy aktuális környezeti problémát. A tömböket a látogatók szabadon megtapinthatták, érezhették annak hidegét. Az aktuálisan futó kiállítás mellé a Tate Modern Olafur Eliasson berlini stúdiójával együttműködve egy étel labort is létrehozott, ahol vegetáriánus ételekből választhatunk. Az összes felszolgált menü a fenntarthatóság jegyében lett összeállítva: húsmentes, organikus és szezonális.

A londoni Victoria and Albert Múzeumban éppen futó Food: Bigger than the Plate című kiállítás az élelmiszer fogyasztás fenntarthatóságára hívja fel a figyelmet. Egy igazán különleges étel labort hozott létre a kiállítás kurátora, ahol 12 összetevőből kiválasztva állíthatjuk össze saját egyéni ételünket, amelyet azonnal elkészítenek nekünk. Különböző kategóriák segítik a látogatókat az étel összeállításához, választhatunk többek között fenntartható, organikus és újrahasznosított étel párok közül. Ha ez mind nem lenne elég, organikus és tartósítószer-mentes szörpöket is megkóstolhatunk. A kiállítás továbbá felhívja a figyelmet a földművelés, a szállítmányozás és a csomagolás okozta problémákra, többek között a lég-, és vízszennyezésre. A saját termesztésű gombafarm fejlődését egy üvegablakon keresztül követhetjük nyomon, a leírásból pedig kiderül, hogy ezek a gombák a múzeum saját kávézójából kerültek ide a fenntarthatóság jegyében.

Fenntarthatóság a kortárs művészetben


Food: Bigger than the Plate- Food Lab fotó) Kép forrása: V&A Museum


Korunk egyik legvitatottabb aktivistája, Banksy graffitikkel próbálja felhívni a figyelmet a nem szűnő környezeti problémákra. Görbe tükröt mutat a társadalom felé, így egyfajta önreflexióra készteti a nézőt, bemutatva az adott kor problémáját, annak ellenére, hogy megoldást nem kínál alkotásaiban. Olyan természeti és környezeti problémákat ábrázol, mint az ivóvíz hiánya, a jégtakaró olvadása, a nejlonzacskó okozta károk és a levegőszennyezés.

Fenntarthatóság a kortárs művészetben


Banksy: I don't believe in climate change) Kép forrása: The Guardian


De nem is kell ennyire messzire mennünk, elég, ha itthon nézünk körbe művészet és fenntarthatóság témakörében. A Ludwig Múzeumban bemutatott Király Tamás retrospektív kiállítás a divat oldaláról mutatja be ezt a folyamatot. Király Tamás alkotásaiban megfizethető és könnyedén elérhető anyagokat használt fel, ezeket az anyagokat, illetve a készítés során használt elemeket pedig többször újrahasznosította, így adott új életet egy-egy már használt darabnak.

A szociális és környezeti változások óriási hatással vannak napjaink művészetére. Vajon segítséget és megoldást nyújt-e számunka egy olyan műalkotás mely az adott témával foglalkozik, és vajon a művészek és az aktivisták tábora helyesen jár-e el, amikor ezt az igen nehéz témát boncolgatja? Illetve nagyon nehéz azt is eldönteni, hogy meddig mehet el az alkotó a probléma és a megoldás kibontakozásában és meddig hajlandó azt a befogadó elfogadni és magáévá tenni.

Kiss Anett
műtárgy.com
Source: Portfolio.hu
More news
Műtárgy: milyen kép illik egy közlekedőbe?

Műtárgy: milyen kép illik egy közlekedőbe?

2019-09-13

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

PÁRBESZÉD AZ ÜVEGGEL - Lukácsi László, a világszínvonalon alkotó „titkos favorit”

PÁRBESZÉD AZ ÜVEGGEL - Lukácsi László, a világszínvonalon alkotó „titkos favorit”

2019-09-12

Lukácsi László a magyar üvegművészet egyik világszerte elismert alkotója. Művei megtalálhatók a legjelentősebb iparművészeti és design múzeumokban, híres magángyűjteményekben. Az elmúlt 30 évben fontos nemzetközi díjakat nyert, rangos galériák több tízezer euróért kínálják tökéletes technikai tudásról és autonóm művészeti gondolkodásmódról árulkodó munkáit. Ám – jellemző módon - hazai ismertségén még mindig van mit emelni… Felesége, Borbás Dorka szintén üvegművész, inkább az építészet és design területén dolgozó tervező, aki később a művészet-menedzsment szakot is elvégezte. Ügyesen tárgyal, pályázatokat ír, aktívan dolgozik nem csupán önmagukért, hanem azért is, hogy a magyar üvegművészek felé egyre több nemzetközi és hazai figyelem irányuljon. Egyikük meditatív és kitartó, másikuk agilis és impulzív. Kiegészítik és támogatják egymást. Azt mondják, egyáltalán nem véletlen, hogy a kortárs üvegművészek közt sok a házaspár. Együtt erősebbek, szakmailag értik és segítik egymás.

Utcáról a nappaliba – mire figyeljenek a street artot gyűjtők

Utcáról a nappaliba – mire figyeljenek a street artot gyűjtők

2019-09-12

Napjaink egyik kedvelt művészeti irányzata az utca, a közterek művészete, a street art. Ez a művészeti ág gyorsan tud reagálni a jelen kérdéseire, gyakran szellemes, merész vagy éppen sokkoló, ráadásul tömegeket képes elérni. Egy-egy alkotó a stílusjegyek, témák alapján felismerhető, habár olykor csak találgatni tudunk, kit takar a jól csengő művésznév. A street art népszerűségét kiaknázva a két legnagyobb aukciósház, a Christie’s és a Sotheby’s is árveréseket tart a legsikeresebb ide kapcsolható művészek munkáiból. Úgy tűnik, az utcát otthonául választó művészet új helye a magángyűjtemények oltalma lesz. Ez sokakban ambivalens érzéseket kelt, és talán itt érdemes felidéznünk az önmagát ledaráló Banksy-kép esetét, amely annyi találgatást indított el. Tavaly októberben történt, hogy miután Banksy Lány léggömbbel című munkája rekordáron, 1,1 millió dollárért elkelt a Sotheby’s New York-i aukcióján, beindult benne egy szerkezet, ami félig ledarálta a képet. Hogy mi lehet az akció jelentése, csak találgatni tudjuk, de ha a művész rendszerkritikus munkásságára gondolunk, levonhatjuk a kézenfekvő következtetéseket. Mindenesetre a street art művészek munkáira egyre nagyobb kereslet mutatkozik, az árverőházak pedig igyekeznek kiszolgálni (és irányítani) az igényeket. A Christie’s összeállított egy iránymutatást is a gyűjtőknek, hogy mire kell figyelniük, ha ilyen darabokkal gyarapítanák a gyűjteményüket. Az alábbiakban ebből merítünk.

Műtárgy: mi illik egy tetőtérbe?

Műtárgy: mi illik egy tetőtérbe?

2019-09-06

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Művészeti igazságok

Művészeti igazságok

2019-09-05
A Pesti Vigadó reprezentatív épületében, egy kamaratárlat keretében mutatják be a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának 2017 és 2018 között díjazott alkotóinak emblematikus alkotásait. A művek mindegyik
A műtárgypiac fontos szereplői: a gyűjtők

A műtárgypiac fontos szereplői: a gyűjtők

2019-09-04
Nálunk idén nyáron mutatták be Nathaniel Kahn The Price of Everything / Senki többet című 2018-as dokumentumfilmjét, amely a művészeti piac különböző szereplőinek bemutatásával a műkereskedelem világát hozza közelebb a

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.