Detailed search

Festményekkel a világ körül

 

Itt a szép idő, sokan mennénk kirándulni, utaznánk külföldre, üdülnénk belföldön, de most az a speciális helyzet állt elő, hogy pontosan ez az, amit nem tehetünk. Ki-ki megpróbál a tőle telhető legtöbb időt az otthonában eltölteni – ez egyszerre lehet örömteli, de lehangoló és stresszes élmény is. Az interneten egymást érik az ötletek, hogyan tudnánk enyhíteni a bezártság érzést, és nagyon úgy tűnik, hogy ebben élen jár a kultúra. A múzeumok gyorsan kapcsoltak, online kiállításokat közzétéve és a legkülönbözőbb kreatív felhívásokat intézve az otthonmaradókhoz. Könyves adatbázisok váltak elérhetővé, valamelyest pótolva a bezárt könyvtárak szerepét. Hiszünk benne, hogy a művészet, a kultúra valóban segít ebben a nehéz időszakban is. A napokban a Barneby’s tett közzé egy figyelemreméltó írást arról, hogyan utazzuk be a világot a művészet segítségével. Ehhez olyan képeket választottak, amelyek a világ különböző pontjaira repítik el képzeletben az olvasót. Mi a válogatást magyar példákkal kívánjuk kiegészíteni. A teljes útvonalunk a következő lesz: Párizs, London, Svédország, Kalifornia, Rimini, Olasz Riviéra, Balaton és Kaposvár.

Georges Seurat leghíresebb, pointilista alkotása, a Vasárnap délután a Grande Jatte szigetén különösen idillinek tűnik most. A Szajnán található kis szigeten a legkülönfélébb párizsi lakosok töltik szabadnapjukat, játékkal, sétával, fűben heverészve.

 

George Seurat: Vasárnap délután Grande Jatte szigetén, 1884-86

 

Claude Monet neve összeforrt olyan természeti jelenségekkel, képződményekkel, mint a napfelkelte, naplemente, kazlak, vízililiomok és hidak. A festő londoni látképei nagy népszerűségnek örvendenek, a hidakat ábrázoló festményei főként magánkézben vannak és ritkán bukkannak fel a piacon. Ez a változat, a Waterloo Bridge, Temps Couvert 35,5 millió dollárért kelt el a Christie’s-nél 2007-ben, 199%-kal a becsült ár felett.

Claude Monet: Waterloo Bridge, Temps Couvert, 1904

 

A főként portréiról és férfiaktjairól ismert svéd művész, Eugéne Jansson több éjszakai városképet és tájképet is készített. A Sen marskväll i Tantobergen című alkotás valószínűleg egy Stockholm környéki szigetcsoportot ábrázol. A festményt nézve talán ránk is átragad némi a háborítatlan természet békéjéből.

Eugéne Jansson: Sen marskväll i Tantobergen, 1894

Kalifornia felé vesszük az irányt, méghozzá David Hockney idegenvezetésével. A pompás színekben ragyogó festmény Kalifornia egyik legszebb útvonalának egy részletét ábrázolja. A Csendes-óceán és a hegyek között futó út kanyargós és izgalmas.

David Hockney: Pacific Coast Highway and Santa Monica, 1990

Napsütés, tenger felől érkező szellő,  strandra igyekvő emberek. Szívesen látnánk már hasonlót a valóságban is, amíg viszont ez nem lehetséges, vessünk egy pillantást Vaszary János életörömöt árasztó festményére!

 

 

Vaszary János: Rimini tengerpart strandolókkal, 1933

 

A vízből és az olasz partokból sosem elég. Bernáth Aurél korszakalkotó képére tekintve szinte érezzük a sós levegőt az arcunkon. Tenger és ég összeolvad a Magyar Nemzeti Galériában őrzött, nagyméretű alkotáson.

Bernáth Aurél: Riviéra, 1926-27

Sokan vágyunk a Balatonra is. A balatoni táj felidézéséhez kézenfekvő megoldás a „Balaton festőjeként” is emlegetett Egry József festményeit felidéznünk. Miután az első világháborúban baleset érte, a badacsonyi hadikórházban lábadozott, majd Keszthelyen, később pedig Badacsonytomajban telepedett le. A balatoni táj, a víztükör kedvelt témái voltak.

Egry József: Aranykapu, 1943-44

Rippl-Rónai József festményét nézve kedvünk támadt egy árnyas parkban megpihenni, olvasgatni. A festő volt lakóháza, a kaposvári Róma-villa ma a művész emlékmúzeuma, a járvány lecsengésével érdemes lehet felkeresni.

Rippl-Rónai József: A Róma-villa kertjében, 1910 k.

 

Az otthonlét is lehet tartalmas, hogy meglássuk a benne rejlő lehetőségeket, szintén a festményeket hívtuk segítségül – ez a válogatásunk itt olvasható.

 

Forrás: Barneby’s

Szerző: műtárgy.com

 

More news
A világ 10 legdrágább gyémántja

A világ 10 legdrágább gyémántja

2020-05-30

A gyémántékszerek töretlen népszerűségnek örvendenek. A gyémánt státusszimbólum, az erő, a hűség és a jómód jele is egyben. Egyike a legritkább köveknek, amely évmilliárdok alatt, különböző környezeti hatások miatt vált a legkeményebb természetes anyaggá. Amennyiben a súly, a tisztaság, a szín és a csiszolás tökéletes harmóniája áll fenn, egy-egy gyémánt több millió dollárért talál gazdát az aukciókon. A Barneby’s összegyűjtötte a világ legdrágábban elárverezett gyémántkölteményeit, mutatjuk a listát!

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

Bárki összeállíthatja a saját online kiállítását egy új fejlesztés segítségével

2020-05-22

A járványhelyzet hatására a kulturális intézmények az online térbe helyezték át tevékenységük jelentős részét, internetes kiállításmegnyitókkal, online kiállításokkal és tárlatvezetésekkel elérve a kultúrára szomjazó közönséget. A londoni székhelyű Art UK a helyzetre reagálva kifejlesztett egy egyedülálló online eszközt, amelynek segítségével bárki kipróbálhatja magát kurátorként.

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

Archeologikus festészet - Verebics Kati legújabb képeiről

2020-05-18

Ókori héroszok és istenségek, személyes ismerősök archetipikus karakterekké formált
portréi, a Közel-Kelet keveréklényei és hiedelemvilága kortárs arcok mögött, Egyiptom
kultúrája és a Kárpát-medence történetei, egzotikum és mindennapiság keverednek
Verebics Katalin transzparens rétegekből építkező képein, melyek a látványtól lassan
elszakadva tartanak a szürrealitás imaginárius világa felé. A 2019-ben MMA-
ösztöndíjat nyert Verebics Katalin műtermében jártunk.

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

Megelevenített betűk - Oberfrank Luca műveiről

2020-05-12

Nagy méretű hordozók apró betűkkel teleírva, melyek a kiállítótérben képpé változnak. Intermediális kísérletek látható hangok, hallható képek és a képpé változtatott írás körül. A transzcendencia keresése új médiumok felhasználásával, kortárs szakrális művészeti kísérletek Oberfrank Luca MMA-ösztöndíjas alkotó művészi programjában.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

KORONA / ÉKSZER - online aukció a gyermekekért - május 11-16.

2020-05-11

Az Ékszerek Éjszakája Budapest a FISE támogatásával jótékonysági árverést szervez „KORONA / ÉKSZER – Aukció a gyermekekért” címmel, amely során kortárs magyar ékszertervezők által felajánlott egyedi művek kerülnek árverésre.

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

Újabb részletek derültek ki Vermeer híres alkotásáról

2020-05-07

Újabb titkok derültek ki Vermeer egyik leghíresebb alkotásáról, a Leány gyöngy fülbevalóval című festményről – számol be róla a Barneby’s. Az 1665 körül készült művet 25 év után vetették alá újra alapos műszeres vizsgálatnak.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.