Detailed search

Festményekkel a világ körül

 

Itt a szép idő, sokan mennénk kirándulni, utaznánk külföldre, üdülnénk belföldön, de most az a speciális helyzet állt elő, hogy pontosan ez az, amit nem tehetünk. Ki-ki megpróbál a tőle telhető legtöbb időt az otthonában eltölteni – ez egyszerre lehet örömteli, de lehangoló és stresszes élmény is. Az interneten egymást érik az ötletek, hogyan tudnánk enyhíteni a bezártság érzést, és nagyon úgy tűnik, hogy ebben élen jár a kultúra. A múzeumok gyorsan kapcsoltak, online kiállításokat közzétéve és a legkülönbözőbb kreatív felhívásokat intézve az otthonmaradókhoz. Könyves adatbázisok váltak elérhetővé, valamelyest pótolva a bezárt könyvtárak szerepét. Hiszünk benne, hogy a művészet, a kultúra valóban segít ebben a nehéz időszakban is. A napokban a Barneby’s tett közzé egy figyelemreméltó írást arról, hogyan utazzuk be a világot a művészet segítségével. Ehhez olyan képeket választottak, amelyek a világ különböző pontjaira repítik el képzeletben az olvasót. Mi a válogatást magyar példákkal kívánjuk kiegészíteni. A teljes útvonalunk a következő lesz: Párizs, London, Svédország, Kalifornia, Rimini, Olasz Riviéra, Balaton és Kaposvár.

Georges Seurat leghíresebb, pointilista alkotása, a Vasárnap délután a Grande Jatte szigetén különösen idillinek tűnik most. A Szajnán található kis szigeten a legkülönfélébb párizsi lakosok töltik szabadnapjukat, játékkal, sétával, fűben heverészve.

 

George Seurat: Vasárnap délután Grande Jatte szigetén, 1884-86

 

Claude Monet neve összeforrt olyan természeti jelenségekkel, képződményekkel, mint a napfelkelte, naplemente, kazlak, vízililiomok és hidak. A festő londoni látképei nagy népszerűségnek örvendenek, a hidakat ábrázoló festményei főként magánkézben vannak és ritkán bukkannak fel a piacon. Ez a változat, a Waterloo Bridge, Temps Couvert 35,5 millió dollárért kelt el a Christie’s-nél 2007-ben, 199%-kal a becsült ár felett.

Claude Monet: Waterloo Bridge, Temps Couvert, 1904

 

A főként portréiról és férfiaktjairól ismert svéd művész, Eugéne Jansson több éjszakai városképet és tájképet is készített. A Sen marskväll i Tantobergen című alkotás valószínűleg egy Stockholm környéki szigetcsoportot ábrázol. A festményt nézve talán ránk is átragad némi a háborítatlan természet békéjéből.

Eugéne Jansson: Sen marskväll i Tantobergen, 1894

Kalifornia felé vesszük az irányt, méghozzá David Hockney idegenvezetésével. A pompás színekben ragyogó festmény Kalifornia egyik legszebb útvonalának egy részletét ábrázolja. A Csendes-óceán és a hegyek között futó út kanyargós és izgalmas.

David Hockney: Pacific Coast Highway and Santa Monica, 1990

Napsütés, tenger felől érkező szellő,  strandra igyekvő emberek. Szívesen látnánk már hasonlót a valóságban is, amíg viszont ez nem lehetséges, vessünk egy pillantást Vaszary János életörömöt árasztó festményére!

 

 

Vaszary János: Rimini tengerpart strandolókkal, 1933

 

A vízből és az olasz partokból sosem elég. Bernáth Aurél korszakalkotó képére tekintve szinte érezzük a sós levegőt az arcunkon. Tenger és ég összeolvad a Magyar Nemzeti Galériában őrzött, nagyméretű alkotáson.

Bernáth Aurél: Riviéra, 1926-27

Sokan vágyunk a Balatonra is. A balatoni táj felidézéséhez kézenfekvő megoldás a „Balaton festőjeként” is emlegetett Egry József festményeit felidéznünk. Miután az első világháborúban baleset érte, a badacsonyi hadikórházban lábadozott, majd Keszthelyen, később pedig Badacsonytomajban telepedett le. A balatoni táj, a víztükör kedvelt témái voltak.

Egry József: Aranykapu, 1943-44

Rippl-Rónai József festményét nézve kedvünk támadt egy árnyas parkban megpihenni, olvasgatni. A festő volt lakóháza, a kaposvári Róma-villa ma a művész emlékmúzeuma, a járvány lecsengésével érdemes lehet felkeresni.

Rippl-Rónai József: A Róma-villa kertjében, 1910 k.

 

Az otthonlét is lehet tartalmas, hogy meglássuk a benne rejlő lehetőségeket, szintén a festményeket hívtuk segítségül – ez a válogatásunk itt olvasható.

 

Forrás: Barneby’s

Szerző: műtárgy.com

 

More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.