Detailed search

Globális tényező

Art Dubai 2014

Globális tényező

Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Art Dubai egyre inkább erősíti „globális tényező” imázsát: megkerülhetetlen faktor akar lenni, biztos pont a nemzetközi művészeti piacon. A fejlődés egyik jele, hogy a vásár nemcsak azáltal akar sikeres és a galériák számára kívánatos maradni, hogy maga a város gazda(g)ságilag fontos helyszín – ami eleve vonzó a műkereskedelmi piac szereplői számára –, de a szervezők magas szakmai kvalitású eseménysorozatot is állítanak össze. Ugyanakkor a nemzetközi piac Dubajba csábítása mellett a helyi értékeket, a gyors ütemben fejlődő lokális szcénát is világszinten (el)ismertté akarják tenni. Valójában tehát kettős mozgásról van szó, a célok eléréséhez pedig minden irányban erősítenek: a bemutatott régiót és az időkeretet is tágítják. A régióbővítés tekintetében jól használják ki az ideális földrajzi adottságokat. Az elmúlt években – különösen fotósai révén – folyamatosan fókuszban álló Irán közelsége a szakmai látogatók és gyűjtők révén is érzékelhető; ugyanígy India és Pakisztán is olyan fontos régió, amelyet a nyugati közönség az „összekötő” Dubajban kényelmesen megismerhet. Ami pedig az időbeli szélesítést jelenti, idén első alkalommal rendezték meg az Art Dubai Modernt, ahol – nem „contemporary”, hanem „modern” – XX. századi közel-keleti és dél-ázsiai művészek munkáit lehetett megtekinteni: 11 galéria rendezett ebben a szekcióban egyéni vagy páros minikiállítást.

2_samia_halaby_400

Samia Halaby: Takheel II, 2013, akril, vászon, 122x167,5 cm

© Ayyam Gallery, Dubai / London / Beirut / Jeddah / Damaszkusz

A kapcsolódó események közül néhány közvetlenül az Art Dubai szervezésébe tartozott, a többit pedig a vásárhoz időzítették, hogy kölcsönösen erősítsék a látogatottságot. A vásár saját eseménye volt például a Global Art Forum, ahol a MENASA néven ismert területtel (Middle East, North Africa, South Asia) foglalkozó művészeti szakemberek vitattak meg a régió kortárs művészetéhez és műkereskedelmi szcénájához kapcsolódó kérdéseket. További szakmai információs forrást jelentett a rendezvény idején működtetett rádióadó és a videoművészeti bemutató. Jóval az Art Dubai kezdete előtt indult és a vásár idején tetőzött az A.i.R Dubai nevű rezidenciaprogram, ahol öt közel-keleti művész dolgozott együtt az idei vendégkurátorral, Ipek Ulusoy Akgüllel. Nagy érdeklődés kísérte a csaknem intézményi szintű költségvetéssel gazdálkodó Abraaj Group Art Prize idei nyerteseinek – Abbas Akhavan, Anup Mathew Thomas, Basim Magdy, Bouchra Khalili és Kamrooz Aram – kiállítását, Nada Raza kurátor rendezésében. A vásár vendégrégiót bemutató szekciójának, a Markernek kiállítói között közép-ázsiai és kaukázusi galériák szerepeltek. A vásártól független, de azzal párhuzamosan zajló események közül kiemelkedett a Design Days Dubai, amely szlogenje szerint a „gyűjthető designra”, azaz egyedi vagy kisszériás tárgyakra specializálódott, és ilyen minőségében vezető a Közel-Keleten. Itt magyar résztvevő is akadt: a Design Terminál és a HybridArt Management rendezésében egy standon mutatkozott be az IVANKA Studio, az Üveg/Ház és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.

Az Art Dubai idei kiadásán 25 ezer látogató volt kíváncsi a 34 ország 85 galériájára, ahol több mint 500 művész munkáját lehetett megtekinteni. A kínálatban a szinte minden vásáron rendszeresen látható nemzetközi sztárok mellett feltörekvő alkotók munkái is szerepeltek – igaz, ezek sem voltak kimondottan olcsók. A hagyományos műfajok – főleg a festészet és a grafika – továbbra is domináltak, ezek mellett azonban a fotó és a szobor/installáció terén is volt figyelemre méltó kínálat. Biztos invesztíciónak számító művész például Marina Abramovic, akinek hétpéldányos fotóját 52 ezer euróért kínálta a bécsi Krinzinger galéria. Akinek nagyobb leköthető összeg állt rendelkezésére, az a New York-i Marian Goodman Gallery standjáról Gerhard Richter festményét is hazavihette, több mint félmillió euróért. A kortárs kínai művészet egyik vezető alakja, Chen Zhen jellegzetes műve, egy gyertyákból konstruált ház a Galleria Continua kínálatában 170 ezer euróért volt elérhető. Kisebb anyagi ráfordítást igényelt Wolfgang Tillmans három darabból álló és hárompéldányos fotósorozata, melynek darabja 28 ezer dollárba került a párizsi Chantal Crouselnél. A „helyi”, ám immár klasszikusnak számító mesterek között kitűntek Samia Halaby erős koloritú absztrakt festményei, a kiterjedt hálózattal rendelkező Ayyam Gallerynél 45–60 ezer dollár között lehetett belőlük vásárolni. Befektetés tekintetében szinte az utolsó pillanatban van, aki Susan Hefuna munkáit kedveli: a néhány hónapja Londonban is „leánygalériát” alapító isztambuli Pi Artworks a művésznő hétpéldányos fotóit 10 ezer dollárért kínálta. Az Art Dubai idején Hefunának egyéni kiállítása volt a Dubajhoz közeli Sardzsában, és a vásáron mutatták be Hans Ulrich Obrist róla készített új könyvét.

Nem téved nagyot, aki Basim Magdy munkáiba invesztál. Magdy nemcsak a fent említett Abraaj Group Art Price egyik nyertese volt az idén, hanem a tavaly ősszel rendezett 13. Isztambuli Biennále több helyszínén is kiállított, igen pozitív médiavisszhanggal. Fotóit 2–3 ezer dollár között árulta a New York-i Marisa Newman Projects. Youssef Nabil különös, kissé baljós, ám mégis finom líraiságú színezett fotóit 22 ezer fontért kínálta a londoni Rose Issa Projects, de műveit alacsonyabb, 12–14 ezer dolláros kategóriában is meg lehetett találni a Galerie Nathalie Obadia standján; igaz, ott egy korai és kifutó sorozatának utolsó darabjáért már 83 ezer eurót kellett fizetni.

Galériák között magyar kiállító nem volt idén, de a művészek között igen: Bodoni Zsolt egyik munkája a dubaji Green Art Gallery standján 20 ezer dollárért várta új tulajdonosát.

Somhegyi Zoltán

More news
Fény derül a Fabergé-tojások titkaira

Fény derül a Fabergé-tojások titkaira

2024-05-15

Ritkaságuk, történelmi jelentőségük, és persze az értékes anyagok felhasználása miatt kelhetnek el akár rekordmagas áron az aukciókon a Fabergé-tojások. Az utolsó tojás, amely árverésre került, a Rothschild család számára készült, és 2007-ben 8,9 millió fontért (18,5 millió dollárért) értékesítették a Christie's New York-i árverésén.  Azonban 2014-ben előkerült egy újabb elveszett darab: a harmadik császári tojás megvásárlója akaratlanul 14 000 dollárt fizetett a 18 karátos tömör aranyból készült műtárgyért egy középnyugati antikváriumban. Ez a tojás az eredetivé nyilvánítása után egyes beszámolók szerint később 33 millió dollárért kelt el.

Új kiállítás nyílt Vasarely és Fajó művészetét bemutatva

Új kiállítás nyílt Vasarely és Fajó művészetét bemutatva

2024-05-15

A bolygó meghódítása címmel nyílt új időszaki kiállítás az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával létrejött Hungarian Art & Business (HAB) művészeti központban. A tárlat Victor Vasarely, az op-art kiemelkedő képviselőjének, valamint az őt példaképnek tekintő Fajó János, a geometrikus absztrakció alkotójának közös munkáján kíséri végig a látogatókat egy művészet- és kultúrtörténeti feldolgozás keretében. A Fajó Alapítvány támogatásával és Rieder Gábor kurátor közreműködésével megvalósuló kiállítás egészen szeptember 18-ig tekinthető meg. 

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit

2024-05-11

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit a restaurálásnak köszönhetően. A nyolc réteg lakk idővel elnyomta az ikonikus festmény színeit, mivel a bevonat az oxidációtól megsárgult.

Kalandozások a Nemzeti Múzeum rejtett tereiben  

Kalandozások a Nemzeti Múzeum rejtett tereiben  

2024-05-10

Tudtad, hogy Ady Endre temetésén regisztrációs jeggyel lehetett részt venni? Vagy hogy Széchenyi Ferenc nem szeretett volna magáról szobrot? Hogyan kiabáltak túl egy termet a korszak szószóli? Tégy egy idő-és tér utazást az MNM épületében és ismerd meg Európa elsők között létrejött nemzeti múzeumát! 

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.