Detailed search

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit

Eugène Delacroix A szabadság vezeti a népet (1830) alkotása közel 200 éve Franciország egyik meghatározó szimbóluma. Most, egy régóta szükséges restaurálás után a festmény ismét valódi színeiben mutatkozik.

A 19. századi festő világhírű és sokak által másolt képét - amely egy francia zászlót lobogtató, meztelen mellű nőt ábrázol, amint fegyvereseket vezet a csatába - csütörtökön újra kiállítják a Louvre-ban, miután hat hónapig tartó munkával eltávolították a rajta lévő több évtizedes lakkréteget és a szennyeződést.

műtárgy 1

Hat hónapos restaurálási munka után felszerelik Eugene Delacroix (1798-1863) "La Liberte guidant le peuple, 1830" (A szabadság vezeti a népet) című festményét a párizsi Louvre múzeumban.
Forrás: Getty Images / The Guardian: Dimitar Dilkoff / AFP / Getty Images

A festményről gyakran feltételezik, hogy az 1789-es francia forradalmat ábrázolja, de Delacroix műve 1830-ban készült, hogy megemlékezzen arról a júliusi forradalomról, amely ugyanabban az évben megdöntötte X. Károly francia király hatalmát. A képet elkészülte után egy évvel vásárolta meg a francia állam, 1874 óta a Louvre-ban őrzik.

A festményt mára számtalan modern művész értelmezte újra, a kép változatai világszerte megjelentek és megjelennek. Az eredeti azonban az évek során lassan elvesztette kifejező erejét. A kortárs restaurátorok szerint elődeik elhibázott lépéseket tettek arra, hogy a képet ilyen módon konzerválják. Az elmúlt években nyolc réteg lakkot vittek fel A szabadság vezeti a népet című alkotásra, hogy élénkítsék a színeit, de lakk oxidálódása miatt azok végül egy szürke sárga réteg alá szorultak.

A színek, "a fehérek, az árnyékok - mindezek végül összeolvadtak a sárgás rétegek alatt" - mondta az Agence France-Presse-nek Sébastien Allard, a párizsi múzeum festészeti igazgatója. "Mi vagyunk az első generáció, amely újra felfedezheti a színeit" - tette hozzá.

műtárgy 2

Delacroix alkotása restaurált állapotban.
Forrás: Abdullah Firas/ABACA/REX/Shutterstock/The Guardian

A festmény restaurációja 2023. szeptember 20-án kezdődött meg, a kiállítótérben a helyére Ary Scheffer Les Femmes souliotes című festményét akasztották, amely korábban vele szemben lógott. Az alkotás méretei miatt - 2,6 méter x 3,25 méter (8,5 láb x 10,5 láb) - a restaurálási munkálatok a helyszínen, a múzeumban zajlottak. Côme Fabre kurátor az AFP-nek elmondta, hogy a szakemberek először röntgen-, ultraibolya- és infravörös sugarakkal elemezték a műalkotást, és a felfedezéseiket összevetették a festményről készült archív felvételekkel.

Fabre elmondta, hogy "eközben még azt is felfedezték, hogy bizonyos változtatásokat, köztük egy barna foltot a Szabadság ruháján feltehetően Delacroix után adtak hozzá, ezért azokat el lehetett távolítani".

műtárgy 3
Delacroix festménye a restaurálás előtt.
Forrás: Dimitar Dilkoff/AFP/Getty Images/The Guardian

A Louvre, a világ legnagyobb múzeuma 2015 óta mintegy 200 restaurálást hajtott végre, többek között Leonardo da Vinci La Belle Ferronnière című portréján, Tiziano Pardo Vénusz-án és Delacroix több festményén.

Forrás: The Guardian

Címlapkép: Eugène Delacroix A szabadság vezeti a népet (1830) restaurálás közben

Címlapkép forrása: Shango Media

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ


Source: Portfolio.hu
More news
Mittersisters – Táskakészítés és képzőművészet kollaborációja a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

Mittersisters – Táskakészítés és képzőművészet kollaborációja a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

2024-05-23

A Mittersisters üzlete egy kreatív műhely, ahol bárki megtervezheti és elkészítheti álmai táskáját. A márka 9 évvel ezelőtt lakásstúdióként indult, de gyorsan kinőtte magát: három évvel ezelőtt, a tulajdonos Mitter Anna Róza vezetésével már a belvárosba költözhetett. A cég jelenlegi stúdiója igazi ékszerdoboz: a VI. kerületi, Dob utcában található üzlethelységbe lépve egy jól felszerelt, letisztult belső tér fogadja a látogatókat. Mindemellett több falnyi mini táska várja, hogy felfedezzék és megvásárolják őket.

Festménynyomozás, a műkereskedelem legjei, hogyan készül a műtárgy?

Festménynyomozás, a műkereskedelem legjei, hogyan készül a műtárgy?

2024-05-17

2024-ben nyolcadik alkalommal rendezi meg a műtárgy.com vezető műkereskedelmi információs portál a Műtárgyak Éjszakája Fesztivált rekordszámú, 113 művészeti programmal. Tavalyhoz képest 22 új, összesen 71 helyszínen várják a műtárgyak szerelmeseit.  Az idei év központi tematikája a műtárgyak titokzatos történetére, provenienciájára fókuszál, ezért a restaurátor programok kiemelt szerepet kapnak. Ezeken a műtárgy „lecsupaszodik”, a restaurátorok előtt megelevenedik a műtárgy legféltettebb története: múltja, sérülései, hiányossága vagy éppen az alkotó személyisége is.

Fény derül a Fabergé-tojások titkaira

Fény derül a Fabergé-tojások titkaira

2024-05-15

Ritkaságuk, történelmi jelentőségük, és persze az értékes anyagok felhasználása miatt kelhetnek el akár rekordmagas áron az aukciókon a Fabergé-tojások. Az utolsó tojás, amely árverésre került, a Rothschild család számára készült, és 2007-ben 8,9 millió fontért (18,5 millió dollárért) értékesítették a Christie's New York-i árverésén.  Azonban 2014-ben előkerült egy újabb elveszett darab: a harmadik császári tojás megvásárlója akaratlanul 14 000 dollárt fizetett a 18 karátos tömör aranyból készült műtárgyért egy középnyugati antikváriumban. Ez a tojás az eredetivé nyilvánítása után egyes beszámolók szerint később 33 millió dollárért kelt el.

Új kiállítás nyílt Vasarely és Fajó művészetét bemutatva

Új kiállítás nyílt Vasarely és Fajó művészetét bemutatva

2024-05-15

A bolygó meghódítása címmel nyílt új időszaki kiállítás az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával létrejött Hungarian Art & Business (HAB) művészeti központban. A tárlat Victor Vasarely, az op-art kiemelkedő képviselőjének, valamint az őt példaképnek tekintő Fajó János, a geometrikus absztrakció alkotójának közös munkáján kíséri végig a látogatókat egy művészet- és kultúrtörténeti feldolgozás keretében. A Fajó Alapítvány támogatásával és Rieder Gábor kurátor közreműködésével megvalósuló kiállítás egészen szeptember 18-ig tekinthető meg. 

Kalandozások a Nemzeti Múzeum rejtett tereiben  

Kalandozások a Nemzeti Múzeum rejtett tereiben  

2024-05-10

Tudtad, hogy Ady Endre temetésén regisztrációs jeggyel lehetett részt venni? Vagy hogy Széchenyi Ferenc nem szeretett volna magáról szobrot? Hogyan kiabáltak túl egy termet a korszak szószóli? Tégy egy idő-és tér utazást az MNM épületében és ismerd meg Európa elsők között létrejött nemzeti múzeumát! 

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.