Detailed search

Három szuper film a művészeti téma kedvelőinek

A jelenlegi helyzetben kihívás lehet olyan kikapcsolódást találni, amely közelebb hozza a művészetet; ezért szeretnénk most mindenki figyelmébe ajánlani három nagyszerű filmet, melyekkel otthonról, a kanapéról is elmerülhetünk ebben a világban.

Loving Vincent

A napjainkban töretlen népszerűségű festő, Vincent Van Gogh életének utolsó, Auvers-sur-Oise-ben töltött napjait jeleníti meg a 2017-ben bemutatott Loving Vincent, amely a világ első, teljes mértékben festett animációja.

Van Gogh öngyilkosságát követően Joseph Roulin postás megkéri fiát, Armandot, hogy juttassa el a festő utolsó levelét bátyjának, Theo-nak. Mikor Armand értesül Theo haláláról, Auvers felé veszi az irányt Dr. Gachet-t keresve, de mivel az orvos akkortájt nem tartózkodik otthon, őt várva eltölt egy kis időt a francia kisvárosban és megpróbálja felderíteni a festő halálának rejtélyes körülményeit.

A festő életének utolsó mozzanatai és kulcsfontosságú szereplői több ezer, Van Gogh jellegzetes stílusával készült „mozgó” olajfestményen elevenednek meg, egyedülálló képi világot teremtve, a szemfüles nézők pedig néhány eredeti festmény másolatát is felfedezhetik a jelenetekben.

 

Forrás: http://lovingvincent.com/

Mű szerző nélkül

Az Oscar díjas német rendező, Florian Henckel von Donnersmarck filmje Gerhard Richter kortárs festő életének néhány darabját alapul véve mutatja be egy művész útkeresését több évtizeden keresztül, a 20. századi Németország különböző politikai rendszereiben.

Legelőször a náci Németországban találkozunk az akkor még gyermek Kurt-tal, aki egy tárlatvezetés alkalmával ismerkedik meg először a hatalom művészetről alkotott véleményével. Gyerekkorának színhelye a háború sújtotta Drezda, ahol kiskorának meghatározó szereplői, imádott nagynénjének elvesztése, a Harmadik Birodalom politikája már a film első perceitől kezdve súlyos kérdéseket fogalmaz meg a nézőben. Egy nagyobb időbeni ugrást követően már az NDK-ban látjuk viszont az ifjú művészt, aki a drezdai egyetemen folytatja művészeti tanulmányait, kizárólagosan a szocialista realizmus stílusában alkotva. Itt ismerkedik meg későbbi feleségével, Ellie-vel, akivel később nyugatra, Düsseldorfba szöknek, ahol Kurt azzal találja szembe magát, hogy a „festészet halott, valami újat akarnak”. Ebben a nagy szabadságban igyekszik megtalálni saját stílusát és megfejteni, „elég jó-e, amit csinál”.

A három órás film igazán elgondolkodtató módon szemlélteti a művészi identitás keresését, ezzel párhuzamosan pedig elénk tárja Kurt életének meghatározó pillanatait, kapcsolatait, próbálkozását és a múlt visszatérő traumáit.

 

Forrás: https://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2019/01/never-look-away-review-grim-and-gorgeous-epic-florian-henckel-von-donnersmarck-oscar-nominee/581308/

Nagy szemek

A Tim Burton rendezte életrajzi dráma-vígjáték az 50-es és 60-évek Amerikájába kalauzol minket, ahol Margaret Keane festőnő nagy szemekkel ábrázolt portréi népszerűbbé válnak - mint férje, Walter Keane alkotásai.

Margaret Ulbrich megromlott házasságából menekülve, kislányával San Franciscoba költözik, ahol megismerkedik leendő férjével, a magát szintén művésznek beállító Walter Kenae-nel. A történet kezdetén mindketten negatív kritikával és meg nem értéssel szembesülnek; azonban míg Margaret elfogadja helyzetét, Walter - aki kiváló üzleti érzékkel van megáldva - folyamatosan újabb érvényesülési lehetőségeket keres. Egy San Francisco-i klubban kibérel pár falat műveik kiállítására, ahol egy kis idő elteltével Margaret intenzív érzelmeket sugárzó festményei felkeltik a figyelmet, Walter pedig onnantól kezdve sajátjaként adja el felesége munkáit. Bár Margaret eleinte elfogadja a helyzetet, az évek előrehaladtával - és férje gyarapodó sikerével - fájdalma és magánya egyre csak nő. Miután elhagyva férjét Hawaiira költözik, egy helyi rádióműsorban bevallja az igazságot és felvállalja művészetét.

A film igaz történet alapján készült.

 

Forrás: https://economictimes.indiatimes.com/magazines/panache/movie-review-big-eyes/articleshow/45638956.cms?from=mdr

More news
Amikor a graffiti emeli az ingatlan értékét

Amikor a graffiti emeli az ingatlan értékét

2021-02-18

Míg a legtöbb ház falán és köztereken felbukkanó graffitire eltávolítás vár, Banksy alkotásától nem lenne szerencsés megszabadulni - kiváltképp, ha az ingatlan eladásra vár.A brit graffitiművész nélkül manapság már

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.