Detailed search

Hűtőszekrény a galériában?

A műtárgy.com eheti ajánlója olyan különleges műalkotásokat mutat be, melyek minden szempontból határátlépőnek számítanak. A műalkotások és a háztartási gépek közötti határvonalat lépik át, mégpedig egy egészen különleges módon, úgy, hogy a létrejövő tárgyak egyszerre használati tárgyak és műalkotások: a két funkció összefonódik, és végül egyik sem válik dominánssá.

A Kossuth-díjas Harasztÿ István, illetve Barabás Márton és Matzon Ákos (mindketten Munkácsy-díjas művészek) a Validart projekt keretében vállalkoztak arra, hogy a maguk eszközeivel és művészi látásmódjukkal keressék a magas művészet és a mindennapok tárgyilagosságának érvényes metszetét.

Az újszerű kísérlet nem minden előzmény nélküli, a művészet korábban is kacérkodott a gépekkel, több olyan művészeti irányzat is létezett, amely így vagy úgy az iparral való viszonya alapján határozta meg magát. Az 1880-as években kialakult és a 20. század elejéig virágzó angol Arts and Crafts mozgalom az ipari technológiák elutasítására helyezte a hangsúlyt. A William Morris és John Ruskin fémjelezte irányzat a 19. század ipari forradalmaira és a tömegtermelésére adott ellenmozgás volt, amely a kézműves termeléshez való visszanyúlásra törekedett. Úgy érezték, hogy az ipari termelés megszünteti az ember és a tárgyak között létező egyensúlyt; ezért egyszerre szerettek volna művészeti és társadalmi változásokat is elérni.

Az 1920-as években a szovjet produktivista mozgalom egy egészen más utat választott. A produktivisták, akiket sokszor a konstruktivizmus egyik mellékágaként azonosítanak, úgy gondolták, hogy a művész szerepe a mérnökéhez és a munkáséhoz hasonló, akiknek a feladata a megváltozott mindennapi élethez megfelelő tárgyak tervezése. A világhírű Alekszandr Rodcsenko vezette mozgalom úgy képzelte az új idők tárgyait, hogy azok nem egy ipari és elidegenedett, hanem egy új, bensőséges viszonyt tudnak kialakítani a használóikkal. Ennek elérésére a művészeti tevékenységet áthelyezték a gyárak és a mindennapi termelés szintjére, miközben ki is terjesztették azt új területekre, mint a tipográfia vagy a divattervezés.

A gépek a kortárs művészetben is fontos szerepet kapnak. A svájci Jean Tinguely élete során számos komplex, mozgó gépezetet készített, melyek közül a leghíresebb az 1960-as Homage to New York című gépszobra, mely működése közben sikeresen teljesítette célját: megsemmisítette önmagát.

A gépek és a műalkotások találkozásának Közép-Európában is nagy múltja van. A legtöbb művészettörténész a cseh Zdenek Pesaneket tartja számon a világ első kinetikus szobrászaként, aki az 1920-évektől kezdve alkotott mozgást, fényt és elektromosságot kombináló szobrokat.

A hazai művészetben Harasztÿ István az, aki az 1960-as évek óta hoz létre gépi alapon nyugvó mobil szobrokat, mint a zenegép alapra épült Vurslitzer (1973), vagy a páncélszekrényből készült Acélmosoly (1972).

 

Az itt bemutatott műalkotások nem az elhasznált gépek (művészeti) alapanyagként való újraértelmezései, és nem is a műalkotás gépesítésére törekednek, hanem két egymástól távol eső terület közelítésére. Hogyan kerül a konyhába, a nappaliba vagy a tárgyalóba egy szobor? Mit keres a kiállítóteremben egy hűtőgép? A projekt ötletgazdái és a közreműködő művészek szerint van érvényes válasz ezekre a kérdésekre.

A következőkben három olyan műalkotást mutatunk be, amelyek az eddigi tendenciákhoz képest egészen új módon kombinálják a háztartási gépek és a szobrok funkcióit, úgy, hogy a létrejövő tárgyaknak mind a két képessége megmarad. A bemutatott műtárgyak mindegyike elérhető a műtárgy.com kínálatában.

 

1. A Léhűtő című szobor egy Liebherr T1710 típusú hűtőszekrényre épült. A megmunkálás során nem történt olyan beavatkozás, mely a gép eredeti funkcióját befolyásolná. Az elkészült műalkotás továbbra is tökéletesen működik hűtőszekrényként is. A mű az 1972-es Acélmosoly újragondolása. A 2012-es verzió mosolya - ha lehet - még keményebb, de a két mű keletkezése között eltelt negyven év, és az új szobor funkcionális elkötelezettsége okán mindenképpen hűvösebb.

1._haraszthy_400

Harasztÿ István: Léhűtő (2012), 85×56×72 cm. Ár: 800.000 Ft

 

2. A Hanghűtő című szobor szintén egy Liebherr hűtőszekrényre épült. Az elkészült műalkotás továbbra is tökéletesen működik hűtőszekrényként is. A művész jelen alkotói szakaszában előszeretettel használt zongora-tematikába illeszkedő megfogalmazás avatja műtárggyá a gépet. A dallam csodás íve és a szögletes, nehéz praktikum kontrasztja több síkon is dinamikus kölcsönhatásba lép egymással. A zene tűzbe hozó futamai és a mindennapi használati tárgy hűvös valósága: a líra és az epika. Egymásba fonódásuk feszültségekkel teli körforgásként teremt megbonthatatlan harmóniát. A Hanghűtő is egyedi, egyszeri megfogalmazás: hasonló műtárgy nem készül több Barabás Márton műtermében.

2._barabs_400

Barabás Márton: Hanghűtő (2013), 170×110×72 cm. Ár: 1.200.000 Ft

 

3. A Kötelezett olvasmányok című alkotás egy Whirlpool ARZ005 típusú beépíthető hűtőszekrényre épült, az elkészült műalkotás továbbra is tökéletesen működik hűtőszekrényként is. A Matzon Ákos könyv-tematikába tartozó műveinél megismert hasábok uralják a műalkotás látványát, finom játékra invitálva a teret, a fényt és a nézőt.

3._matzon_400

Matzon Ákos: Kötelezett olvasmányok (2012), 86×60×60 cm. Ár: 700.000 Ft

More news
Fény derül a Fabergé-tojások titkaira

Fény derül a Fabergé-tojások titkaira

2024-05-15

Ritkaságuk, történelmi jelentőségük, és persze az értékes anyagok felhasználása miatt kelhetnek el akár rekordmagas áron az aukciókon a Fabergé-tojások. Az utolsó tojás, amely árverésre került, a Rothschild család számára készült, és 2007-ben 8,9 millió fontért (18,5 millió dollárért) értékesítették a Christie's New York-i árverésén.  Azonban 2014-ben előkerült egy újabb elveszett darab: a harmadik császári tojás megvásárlója akaratlanul 14 000 dollárt fizetett a 18 karátos tömör aranyból készült műtárgyért egy középnyugati antikváriumban. Ez a tojás az eredetivé nyilvánítása után egyes beszámolók szerint később 33 millió dollárért kelt el.

Új kiállítás nyílt Vasarely és Fajó művészetét bemutatva

Új kiállítás nyílt Vasarely és Fajó művészetét bemutatva

2024-05-15

A bolygó meghódítása címmel nyílt új időszaki kiállítás az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával létrejött Hungarian Art & Business (HAB) művészeti központban. A tárlat Victor Vasarely, az op-art kiemelkedő képviselőjének, valamint az őt példaképnek tekintő Fajó János, a geometrikus absztrakció alkotójának közös munkáján kíséri végig a látogatókat egy művészet- és kultúrtörténeti feldolgozás keretében. A Fajó Alapítvány támogatásával és Rieder Gábor kurátor közreműködésével megvalósuló kiállítás egészen szeptember 18-ig tekinthető meg. 

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit

2024-05-11

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit a restaurálásnak köszönhetően. A nyolc réteg lakk idővel elnyomta az ikonikus festmény színeit, mivel a bevonat az oxidációtól megsárgult.

Kalandozások a Nemzeti Múzeum rejtett tereiben  

Kalandozások a Nemzeti Múzeum rejtett tereiben  

2024-05-10

Tudtad, hogy Ady Endre temetésén regisztrációs jeggyel lehetett részt venni? Vagy hogy Széchenyi Ferenc nem szeretett volna magáról szobrot? Hogyan kiabáltak túl egy termet a korszak szószóli? Tégy egy idő-és tér utazást az MNM épületében és ismerd meg Európa elsők között létrejött nemzeti múzeumát! 

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.