Detailed search

Kik a legdrágább magyar művészek az aukciós piacon?

A műtárgy.com 2017-ben adta ki először A magyar aukciós piac című kiadványát, amely nemzetközi adatbázisok és a hazai aukciósházaktól kapott adatok alapján mutatta be, hogy hogyan szerepeltek az elmúlt években a magyar művészek az itthoni, illetve a külföldi árveréseken. 

Most az azóta eltelt időszak adataival is kibővítették és átdolgozták a kiadványt, amely ezúttal A magyar művészek aukciós piaca címmel jelenik meg, és először a november 12-i Műtárgybefektetési Konferencián lesz hozzáférhető. A kiadvány újdonsága a korábbi füzetben nem szerepelt Top20 magyar fotográfus aukciós eredményeinek rangsora.

A kiadvány az alábbi adatsorokat tartalmazza:

  • TOP50 legdrágább nem élő magyar művész rangsora 2008–2018 és 2019 első félévére vonatkozóan
  • TOP20 legdrágább élő magyar művész rangsora 2008–2018, illetve TOP10 2019 első félévére vonatkozóan
  • TOP20 legdrágább magyar fotográfus rangsora
  • TOP10 legdrágább magyar nőművész rangsora
  • TOP100 legdrágább hazai és nemzetközi aukción eladott magyar műalkotás
  • TOP100 legdrágább hazai aukción eladott magyar műalkotás

Az idei konferencián a hangsúly a műtárgypiacra belépő új szereplőkön lesz. Időszerű ezzel a kérdéskörrel foglalkoznunk, hiszen az utóbbi években generációváltás zajlik mind a műkereskedői, mind pedig a gyűjtői oldalon. Az új gyűjtők megszólítása, motivációjuk megértése kifejezetten fontos feladat. Ráadásul nemcsak a szereplők esetében vagyunk tanúi változásoknak, de mindannyian tapasztaljuk, hogy a digitalizáció és a különböző social media platformok jelenléte is egyre hangsúlyosabb az életünkben. Így van ez a műtárgykereskedelemben is.

A piac sajátossága, hogy folyamatosan átalakulóban van: az új, potenciális vásárlók mellett új alkotókat is keres. A kortárs művészet napról napra több gyűjtőt tud megszólítani, hiszen a művek megszerzésében a szépséggel való találkozáson túl a befektetés izgalma, adott esetben a művésszel való személyes kapcsolat is vonzó lehet. A konferencia sajátossága, hogy azon művészek, kereskedők, műgyűjtők, művészeti szakírók és múzeumi szakemberek egyaránt szóhoz jutnak, így a hallgatóság első kézből kap átfogó képet a műkereskedelmi szcéna működéséről.

A nyitóelődadáson Martos Gábor műkereskedelmi szakíró a mai nemzetközi és hazai aukciós sztártételek világába vezeti be a hallgatóságot.

Az ezt követő, Generációváltás a műtárgypiacon címet viselő kerekasztal-beszélgetés résztvevői (Kelen Anna művészettörténész – Virág Judit Galéria, Kieselbach Ákos művészettörténész – Kieselbach Galéria, Kováts Dávid tulajdonos – Dobossy Aukciósház és Nagyházi Lőrinc tulajdonos – Nagyházi Galéria) maguk is második generációs műkereskedők, akik mindennapi tevékenységükkel alakítják a műtárgypiacot. A beszélgetést Serfőző Kriszta kulturális szervező vezeti.

Kollmann Szilvia, a műtárgy.com alapítója és ügyvezetője a műtárgypiaci adatok megismerésének fontosságáról tart előadást. Az aukciós leütési árak megismerése elengedhetetlen a tudatos műtárgyvásárlók számára. Ebben segít a műtárgy.com által gondozott, ötvenezer leütési árból álló adatbázis legfontosabb kivonatát nyújtó A magyar művészek aukciós piaca című kiadvány és ennek bemutatása.

A második kerekasztal beszélgetést Emőd Péter művészeti újságíró, műtárgypiaci szakértő vezeti, a téma a festményeken túli műtárgypiac lesz. Szobrok, porcelánok, órák, ékszerek, régi iratok, bélyegek és érmék gyűjtői és műkereskedői vallanak az általuk választott terület szépségeiről és nehézségeiről. A beszélgetés résztvevői Barabás Lajos műgyűjtő, pénzügyi tanácsadó, dr. Csonka Krisztián, a Darabanth Aukciósház irodavezetője, dr. Mádi László közgazdász, főiskolai tanár és Szongoth Gergely óra-, ékszer- és drágakőszakértő becsüs (BÁV Rubin Ékszerbolt).

Ezt követően Rudolf Anica, az Új Művészet vezető szerkesztője mutatja be Konok Tamás festőművész önéletrajzírását: Emlékkövek. Fejezetek egy önéletrajzból. Az ebédszünetben lehetőség nyílik a könyv dedikáltatására is.

A délutáni programban Ébli Gábor esztéta, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) oktatója konkrét példákon keresztül a kortárs műgyűjtés stratégiáiba, motivációiba avatja be az érdeklődőket.

A harmadik, Spengler Katalin műgyűjtő által vezetett kerekasztal-beszélgetésen a műtárgykereskedelem különböző szereplői beszélnek az együttműködésről, az alkotó, a galéria és a múzeum, illetve a gyűjtő kapcsolat- és érdekrendszereiről. A beszélgetés résztvevői Szipőcs Krisztina művészettörténész, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum szakmai igazgatóhelyettese, László Géza ügyvezető igazgató (Netvestor Kft.), Ongjerth Dániel igazgató (Inda Galéria), valamint Szűcs Attila festőművész.

A konferencián bemutatott A magyar művészek aukciós piaca című kiadvány rangsorait és

rövidített elemzéseit a konferenciát követően küldjük meg a sajtó képviselőinek.

Műtárgybefektetési Konferencia2019. november 12.

MÜPA, AuditoriumA Műtárgybefektetési Konferencia weboldala: https://www.mutargykonferencia.hu/

Teljes program: https://www.mutargykonferencia.hu/program2019

Jegyvásárlás: https://www.mutargykonferencia.hu/jegyvasarlas

A Műtárgybefektetési Konferencia hivatalos facebook eseménye:

https://www.facebook.com/events/393715071310895/


Source: Portfolio.hu
More news
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.