Detailed search

Királyi Kastély, Gödöllő - Kastélyok, paloták, porcelánok

A kiállítás szokatlan porcelánbemutatóra, megterített asztalok mellé invitál, egyben utazásra a történelemben és a porcelángyártás históriájában. Egyik célja, hogy megmutassa, milyen gasztronómiai szokások járták az európai arisztokrácia udvaraiban. De nem csak kulináriáról van szó: régen – ahogyan ma is – a legfontosabb dolgok a terített asztal mellett történtek. Háborúk, kormányok, békekötések, házasságok dőltek el egy-egy vacsora közben. Mindennek néma tanúja volt a porcelán.

Kiállítási enteriőr

Kezdetben csak az arisztokrácia köreiben terítettek porcelánnal, hiszen mások akkoriban nem tudták megfizetni ezeket az előbb kínai, majd hazai törékeny, kézzel festett remekeket. Később már a tehetős középpolgárság is be tudta szerezni, vagy nászajándékba kapta a 12 vagy 24 személyes étkészleteket, melyek évtizedeken át végig kísérték a család életét.

A kiállítás háttéranyaga szerint a terített asztalnak napi, gyakorlati feladatain kívül ősi, szakrális szerepe is van. Meglétével az összetartozást jeleníti meg, maga köré gyűjt, magához húz.

Az arisztokraták életének fontos eseményei közé tartozott a vendéglátás, amelynek az étkezések adták fénypontját. A reprezentáció és az etikett évszázadokon át elfoglaltságot biztosított az életük nagy részében hobbijuknak élő, vadászó, jótékonykodó, utazgató vagy szolidan unatkozó főuraknak, ám sehol sem került olyan erősen előtérbe, mint a szertartások uralta étkezéseken, kiváltképp a vacsorákon. Az étkezések a hétköznapok során is szigorú szabályok szerint zajlottak. Emlékezzünk csak a frenetikus humorú angol Csengetett, Mylord? vagy a komolyabb hangvételű Downton Abbey sorozat jeleneteire, amikor a komornyik centivel a kezében méri le a tányérok és az evőeszközök távolságát. A terítékek hétköznap is éppoly finomak és drágák voltak, mint a nagyobb eseményeken, csak a mennyiségük lehetett kisebb, igazodva a rövidebb ételsorhoz és az asztal körül ülők számához. A tányérok, poharak, evőeszközök minősége jól mutatta a vendéglátó család társadalmi helyzetét.

A magyar arisztokrácia régóta kedvelte és gyűjtötte az európai porcelánmanufaktúrák termékeit, amelyek magas ára a XIX. század közepétől a hazai gyárak felé terelte a gazdag polgárság és az arisztokrácia megrendeléseit. A XX. század történelmi katasztrófáiban e pompás porcelánterítékek részben vagy egészben megsemmisültek, sokszor a kastélyokkal vagy a palotákkal együtt.

A gödöllői kastély időszaki kiállításán most bemutatott tárgyak jellegzetes XIX. századi darabok, az empire korszakától a századfordulóig. Elsősorban ritkaságokról van szó. (E sorok szerzőjének – mint megszállott gyűjtőnek – jó volt látni a különleges csontostányérokat, mely bájos tárgyak csúcskorszaka a századfordulóra datálódik.) A tárlat létrehozásakor szempont volt a magángyűjtők és múzeumok kollekciójának bemutatása. A kölcsönadók névsora: Ari S. Kupsus, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Fazekas György Alpár, Gödöllői Városi Múzeum, HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Kovács Lászlóné, Nemes Galéria. A bemutató a Kulturális Örökség Európai Éve 2018 programban, az Európai Királyi Kastélyok Szövetsége közös tematikája (Hely a király asztalánál) alapján valósult meg.

Különlegessége, hogy együtt jelennek meg az Alekszandra Pavlovna-étkészlet darabjai és a budai várban, valamint a gödöllői kastélyban használt királyi porcelánok. A tárgyak – például pohárhűtő, parfékínáló, csemegéstálka, tejszínkiöntő – terített asztalokon, korhű enteriőrökben láthatók. Különösen sokan állnak meg a cári udvarban használatos és nyilvánosság elé ritkán kerülő porcelánok vitrinjei előtt.

A kastély második fénykorát, az Osztrák–Magyar Monarchia időszakát a híres bécsi gyárak termékei, illetve a különleges herendi porcelánok reprezentálják. Herend történetében jelentős tény, hogy a bécsi porcelángyár, a térség második legrégebbi, nagy hagyományokkal rendelkező manufaktúrája 1864-ben beszüntette termelését. A művészi kivitelezésű, egyedi porcelánok előállítására szakosodott gyár vevőköre ezután bővült látványosan. A legnagyobb megrendelések 1867 után a királyi udvarból érkeztek, s a Herendi Porcelánmanufaktúra 1872-ben elnyerte a császári és királyi udvari szállítói címet. A Budán és Gödöllőn használt készletek mellett gyakran a diplomáciai ajándéknak szánt darabok is itt készültek.

Külön érdemes szólni – ha már Gödöllőn vagyunk – a Gödöllő mintáról, amelyről a gyár honlapján a következőket olvashatjuk: „az 1850-es években, egy eredeti Kakiemon mokkáscsésze mintája alapján született. A díszítményt téglavörös, illetve fehér sávokon megjelenő stilizált fatörzsek (Pinus, Prunus és Bambus, a kínai művészetben a hideg évszak három jóbarátjának szimbóluma) és virágmotívumok alkotják. A dekort eredetileg Siang Rouge-nak nevezték. Új nevét akkor kapta, amikor az 1870-es években Ferenc József császár feleségének, Erzsébet királynénak ajándékozott egy ilyen készletet, a gödöllői kastélyban való személyes használatára.”

Többen némiképp csalódottan távoztak a kiállítás megtekintése után: a hazai magán- és állami gyűjteményekben ugyanis ezernyi értékes, ritka, herendi és más gyárból származó porcelán található még – legalább két-három terem erejéig szívesen nézegettük volna tovább e remekeket. (Megtekinthető szeptember 2-ig.)

Elek Lenke

 

Megjelent a Műértő júniusi lapszámában.

Műértő - művészeti és műkereskedelmi folyóirat A Műértő a HVG Zrt.
kiadásában megjelenő, szakemberek által írt és szerkesztett művészeti,
műkereskedelmi havilap. A múzeumi szférában és a műtárgypiacon érdekelt
valamennyi résztvevőhöz szól, igyekszik eligazítani a befektetési szándékkal
rendelkező üzletembereket. Nemzetközi kitekintéssel beszámol az árakról,
trendekről, jelentős aukciókról, vásárokról, kiállításokról és a színtér
meghatározó szereplőiről. Aktuális információkat és kritikai elemzéseket
közöl. Megjelenik minden hónap első péntekjén.

Főszerkesztő Andrási Gábor
Szerkesztő: Nagy Mercédesz
Hirdetés: Tasnádi Rózsa, tel.: 061-436-2450; hirdet@hvg.hu

Szerkesztőség:
1037 Budapest, Montevideo u. 14.
muerto@hvg.hu / www.muerto.hu

Előfizethető:
HVG Zrt. terjesztési osztály: ugyfelszolgalat@hvg.hu; tel.: 061-436-2045
Kiadja a HVG Kiadó Zrt, Felelős Kiadó: Szauer Péter

More news
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.