Detailed search

Lajta Béla és Ybl Miklós építészetének nyomában

 

Augusztus 30. 14:00

Lajta Béla építészetének nyomában - Épületséta a Széchenyi István Kereskedelmi Szakgimnáziumban

Az épületet Lajta Béla (1873-1920) tervezte, aki a budapesti Műegyetem szerzett diplomát, majd Rómában, Londonban, Berlinben szerzett ismereteket és tapasztalatokat.
Az iskola 1912-ben épült a Bárczi-féle iskolaépítési terv keretében kereskedelmi fiúiskola funkcióval (Gróf Széchenyi István Felsőkereskedelmi Fiúiskola). 
Lajta életművében fontos helyet foglal el ez a mű, mert a korai szecesszió eredményeit továbbfejlesztve a geometrizálás irányában alkotja meg. A gazdagon kiképzett dekorációban a szecesszióra jellemző, de itt stilizált virágmotívumok mellett a funkcióhoz kapcsolódó szimbólumok jelennek meg (vonat, hajó stb.) és a magyar címer. Az iskolában számos szobor és iparművészeti tárgy is található (lámpák, bútorok). Az épület vasbeton szerkezetű, alakja L formát képez, amelynek a földszintjén tornaterem, fölötte irodák, majd tanári és legfelül üvegtetős könyvtár van, a modern elvek alapján készült tantermek pedig az iskolaudvarra néznek.  

Találkozási pont: Vas utca 9-11, az iskolaépület előtt

Sétavezető, előadó: Ordasi Zsuzsanna PhD, egyetemi docens



Szeptember 6. 15:00

Ybl Miklós építészetének nyomában - Épületséta a Budapesti Olasz Kultúrintézet épületében

A neorenszánsz stílus jegyeit mutató palota a mágnásnegyedben a Nemzeti Múzeum oldalával szemben épült Ybl Miklós (1814-1872) tervei alapján 1865-ben Diescher József kivitelezésében. Az építés mindössze 4 hónapot vett igénybe, de mégis csak 1866. április 12-én tartották itt az első gyűlést. Az eredeti, az angol parlament mintájára készített elrendezést a képviselők követelésére még 1866-ban megváltoztatták, patkó alakúra formáltatták, ami megbontotta azt a reneszánsz arányrendszert és harmóniát, amelyet Ybl az itálai tanulmányútjain tanulmányozott és a művein alkalmazott. 
Az épület 1943 óta a Budapesti Olasz Kultúrintézet székhelye, az egyetlen történelmi épület Olaszország külföldi kultúrintézetei között, ezért különös gonddal ápolja. 
Az épület Slowikowski Ádám 1865-ben készült színes litográfiája nyomán szerepel a 20000 Ft-os jegybank hátlapján (az előlapon Deák Ferenc), ugyanis ez az épület adott otthont 1865 és 1902 között az első képviselőháznak, azaz az alsóháznak, míg a felsőház a Nemzeti Múzeum épületében volt.

Sétavezető, előadó: Ordasi Zsuzsanna PhD, egyetemi docens
Találkozási pont: Bródy Sándor utca 8. Az épület előtt 

Kérjük a résztvevők hozzák magukkal személyigazolványukat, mivel az intézet diplomáciai felségterület



További információk a programról: https://www.mutargyakejszakaja.hu/mutargyak-ejszakaja-extra

Jegyvásárlás: https://mutargyakejszakaja.jegy.hu/

 

More news
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.