Detailed search

Megnyílt Maurer Dóra önálló kiállítása a Tate Modernben

Augusztus 5-én megnyílt a magyar művész munkáit bemutató önálló kiállítás a világ egyik legfontosabb múzeumában, a londoni Tate Modernben. A tárlat ingyenes és 2020 július 5-ig lesz látogatható.

Amint azt korábban megírtuk, a művész több mint öt évtizede tartó munkásságából 35 alkotás látható, amelyek megvilágítják Maurer játékos, koncepciózus művészetfelfogását, számos művészeti ágban való kísérletezését, jártasságát. A Tate Modern hangsúlyozza az alkotó rendkívül fontos művészetszervező tevékenységét is, amelyet a szocializmusban a hivatalos művészet keretein kívül fejtett ki. Maurer Dóra munkásságát vázolva az intézmény kifejti, hogy a művész az 1950-es évektől kezdve a grafikával foglalkozott, kitágítva annak határait, majd az 1970-es években a fotó és a mozgókép állt az érdeklődésének középpontjában, ekkortájt együtt dolgozott zenészekkel is, valamint kreatív workshopokat is tartott. Az 1970-es években kezdett el geometrikus, absztrakt képeket is készíteni, amelyekkell azóta is foglalkozik. Soha nem állapodott meg egyetlen médiumnál sem, folyamatosan mozgásban lévő, egyedi hang maradt – írja róla a múzeum.

Murer Dóra, Hét elforgatás V. 1979 (print: 2011), Tate (kép forrása: Tate)

A kiállításról már a nyitás napján megjelent egy rendkívül pozitív hangvételű kritika a tekintélyes londoni napilapban, a The Guardian-ben. A kritkus, Jonathan Jones méltatja Maurer korai, koncept munkáit is, azonban azt írja, hogy sok más alkotóval (pl. Kunderával) ellentétben, akik akkor hozták létre csúcsműveiket, amikor lázadniuk kellett egy elnyomó rendszer ellen, Maurer a legjobb munkáit a kommunista rezsim bukása óta készítette. Napjainkban a művész lubickol a kreativitásban - írja a kritikus. Geometrikus, színes munkáit optimista művészetnek titulálja, amely a látogatóra is pozitív hatással van.

Idén egyébként a művésznek a londoni White Cube-ban is kiállítása nyílik, amely szeptember 12-étől november 3-ig lesz látogatható. Itthon pedig a Vintage Galéria tárlatán tekinthetjük meg a munkáit, november 26-tól december 20-ig.

 

Szerző: műtárgy.com

Forrás: Tate, The Guardian

More news
Frida virágai

Frida virágai

2019-08-21

A tavalyi év legnépszerűbb, leglátogatottabb hazai kiállítása a Nemzeti Galéria Frida Kahlo-tárlata volt (Frida Kahlo. Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból). Szintén tavaly, a londoni Victoria & Albert Museum

Műtárgy: milyen kép illik egy loft stílusú otthonba?

Műtárgy: milyen kép illik egy loft stílusú otthonba?

2019-08-16

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a környezetünkbe és a mindennapjainkba.

Az ezerarcú műtárgy - előadássorozat

Az ezerarcú műtárgy - előadássorozat

2019-08-14

A Műtárgyak Éjszakáján már számos alkalommal bepillanthatunk a műtárgyak izgalmas és sokszínű világába. A Műtárgyak Éjszakája Extra keretén belül induló előadás-sorozatunk minden alkalmán egy-egy műtárgy típust helyezünk fókuszba, amelyeket a szakma kiválóságai mutatnak be nekünk és közösen bepillantást nyerhetünk a műhelytitkokba is. 

Art Collector Workshop – 2019. Ősz

Art Collector Workshop – 2019. Ősz

2019-08-13

A mutargy.com és a Műtárgybefektetés.hu elindítja ART Collector Workshop képzését, amelyen a gyűjtők, műtárgyvásárlók a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat sajátíthatják el a szakma legjobbjaitól.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.