Detailed search

Miért veszünk műtárgyakat? Mutatjuk a legfontosabb mozgatórugókat

A Deloitte november végén tette közzé nyolcadik Art&Finance jelentését, amelyet az ArtTactic adatelemző céggel közösen készített. A kétévente publikálásra kerülő kutatás 2023-as kiadásának célja továbbra is, hogy rávilágítson a művészet pénzügyi vonatkozásaira és ezek alakulására. Foglalkozik többek között a gyűjtők következő generációjával, a művészeti gyűjtemények vagyonkezelésben betöltött szerepével. Mindemellett a pozitív és negatív aspektusokat és időszakokat, az aktuális trendeket elemezve támpontokat biztosít az olvasók számára a művészetet, a kulturális és pénzügyi ökoszisztémát érintő témakörökben. A műtárgy.com két cikkben összegzi a kutatás fontosabb megállapításait. Előző cikkünk itt olvasható.

Művészet és vagyonkezelés

Érzelem vs. befektetés: miért vásárol műtárgyat? - A gyűjtők válaszai alapján
Forrás: 8th Deloitte Private and ArtTactic Art & Finance Report

Az elemzés többek között a gyűjtők motivációit és a műtárgyvásárlás okait is vizsgálja. A gyűjtőket (a megkérdezettek 60%-át) az elmúlt évekhez hasonlóan az „érzelmi  érték” vezérli egy műtárgy megvásárlásakor, bár a pénzügyi tényezők szintén egyre nagyobb jelentőséggel bírnak. Először fordult elő, hogy a válaszadók 41%-a mondta azt, hogy a műtárgyvásárlás elsődleges motivációja a pénzügyi szempont, ezzel megelőzte az eddig a második helyen álló "társadalmi értéket" (melyet a gyűjtők 36%-a említett).

"Nem szabad elfelejtenünk, hogy a műtárgyvásárlás fő mozgatórugója továbbra is az érzelem. Ez nem csak a befektetésről szól, hanem a művészetről" - mondta Adriano Picinati di Torcello, a Deloitte Art & Finance koordinátora.

A fiatalabb gyűjtőket nagyrészt pénzügyi megfontolások vezérlik: 83%-uk a lehetséges befektetési hozamot nevezte meg a műtárgyvásárlás fő okaként, szemben a legutóbbi, 2021-es felmérés 50%-ával. A válaszadók 61%-a a portfólió diverzifikálását is hajtóerőként említette. Szemben a 2021-es 34%-kal, idén a résztvevők 51%-a jelezte, hogy a művészet biztos menedéket jelenthet a bizonytalan időkben.

Az egyedi, eltérő generációs igények és érdekek megértése kulcsfontosságú lesz a vagyonkezelők számára. Figyelemmel kell lenniük a NextGen (35 éves vagy fiatalabb) gyűjtőkre, akik a művészeti és vagyonkezelési iparág jövőjét fogják alakítani. Együtt kell működniük egy tartósan működő terv kidolgozásában, mivel a legtöbb megkérdezett gyűjtő (74%) számára a nyilvántartás vezetése még mindig kézzel történik, és csak 24%-uk rendelkezik hosszú távú tervvel a gyűjteményeire vonatkozóan.

Az idei jelentés újítása, hogy nem csak a képzőművészeti alkotásokra, hanem a luxuscikkekre (órákra, ékszerekre, különleges tárgyakra, eszközökre) is összpontosított. Ez egy sokkal szélesebb piac, amely "kiszélesítheti a közönséget". Azzal, hogy ezeket a gyűjteményi darabokat – órák, ékszerek, táskák, ruhák stb. –– a képzőművészet területével integrálják (például - a Sotheby's vagy a Christie's), képesek lesznek emelni a tárgyak státuszát, illetve az áraikat is. Petterson úgy gondolja, hogy a közönség nagyobb részét vonzzák majd ezek a termékek. Részben azért, mert gyakran megfizethetőbbek, így a belépési szint is alacsonyabb.

A művészeti vagyon védelme

Mi lesz a műgyűjteményekkel? A gyűjtemények örökösei nagy valószínűséggel a családtagok lesznek. Bár a gyűjtők 30%-a még nem döntött, 54%-uk mondta, hogy műgyűjteménye valószínűleg a családjára száll, szemben a 2021-es 51%-kal. További 8% tervezi, hogy eladja gyűjteményét, és a bevételt a családjának adja. 2% mondta azt, hogy gyűjteményét magánalapítványoknak adná, 2% pedig azt, hogy eladná gyűjteményét és a bevételt jótékonysági célokra fordítaná. További 5% tervezi, hogy gyűjteményét múzeumoknak adományozza.


Milyen lépéseket tettek a gyűjtők a műgyűjteményük hagyatéki tervei kapcsán?
Forrás: 8th Deloitte Private and ArtTactic Art & Finance Report

A megkérdezett gyűjtők közel fele értesítette családját a műgyűjteményével kapcsolatos öröklésről, 46%-uk (a 2021-es 31%-hoz képest) tájékoztatta családját arról, hogy a műgyűjteménye egészét vagy egy részét örökölni fogja. A családtagok 23%-a tisztában van azzal, hogy mely konkrét műtárgyakat kapják meg, és rendelkeznek a műtárgyak megfelelő fenntartásához szükséges eszközökkel, további 23% pedig tudja, hogy a műgyűjteményből néhány darabot rájuk hagynak. A gyűjtők további 45%-a még nem tett semmilyen intézkedést, de a közeljövőben szándékában áll (a 2021-es 57%-hoz képest). Mindössze 8% nem tett, és nem is szándékozik tenni semmilyen, a gyűjteménnyel kapcsolatos hagyatéktervezési intézkedést.

A Giving USA friss adatai szerint a jótékonysági célokra történő adományozás mértéke csökkent 2022-ben (3,4%-kal, 499,3 milliárd dollárra, ami inflációval kiigazított 10,5%-os csökkenés). Bár a jótékonysági és filantróp adományozás csökkent, ezt a növekvő kamatlábak és a magasabb infláció által jellemzett kihívásokkal teli gazdasági környezet fényében kell vizsgálni. E félelmek közepette az jótékonykodók továbbra is demonstrálták nagylelkűségüket.

Kultúra és társadalmi hatás

Az elemzés adatai alapján azt látható, hogy az érdeklődés a tényleges műtárgyakba való befektetés iránt dominál, mivel a válaszadók kétharmada aktívan részt vesz a műgyűjtésben. Az érdeklődés egyenletesen oszlik meg azok között a szervezetek között, amelyek ismert művészekre összpontosítanak, és nincsenek kapcsolatban vállalatokkal, valamint azok között, amelyek inkább fiatal vagy helyi művészek felé orientálódnak. Ahhoz, hogy értékelni tudjuk ezen eszközök társadalmi-gazdasági hatását, az első, de alapvető szempont annak meghatározása, hogy ezek a kulturális javak nyitva állnak-e a nyilvánosság előtt és - ha igen - hányan látogathatják ezeket a műgyűjteményeket vagy kulturális örökségi helyszíneket.

Nyilvános-e a művészeti gyűjtemény?
Forrás: 8th Deloitte Private and ArtTactic Art & Finance Report

Az adatok azt mutatják, hogy a megkérdezett szervezetek inkább hajlamosak arra, hogy elérhetővé tegyék gyűjteményeiket, mintsem, hogy a műveket nem hozzáférhető magántulajdonban tartsák (csupán 4% részesíti előnyben ezt az opciót). Ugyanakkor, bár a látogatók száma ígéretes, még mindig korlátozott, a válaszadók több mint felénél a látogatók száma évente 5000 fő alatt van.

Forrás: 8th Deloitte Private and ArtTactic Art & Finance Report

Címlapkép: Wave wall

Címlapkép forrása: Jonathan Prince / 8th Deloitte Private and ArtTactic Art & Finance Report


Source: Portfolio.hu
More news
Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

2024-04-30

A műtárgy.com idén május 23-25. között nyolcadik alkalommal rendezi meg nagyszabású művészeti programsorozatát: a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 70 fővárosi helyszínen, 100-nál is több programmal várja az 

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.