Detailed search

Műtárgy: mi illik egy tetőtérbe?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Egy tetőtér berendezése sok esetben kihívást jelenthet, mivel a lakrész építészeti elrendezése rendszerint összetettebb, mint más tereknek. Ennek oka a tetőszerkezet változatos kivitelezése, valamint a hozzá kapcsolódó osztott falszakaszok és ablakos részek viszonya. A hangulat ezekben az itt kialakított helyiségekben mindig nagyon különleges: rejtett, intim és egy kicsit mindig úgy gondolunk rá, mint a helyre, ahol akármikor kincsekre bukkanhatunk.Bár az említett építészeti rendszerek egyedi és változatos kivitelezése miatt nehézkes lehet egy műtárgy installálása a tetőterekbe, egy kis kreativitással nem lehetetlen. A bemutatott enteriőrfotón több dekorációs elem is utal a művészet iránti szeretetről: ilyen a tagozó elemként érvényesülő nagyméretű képkeret és a hasonló funkcióval rendelkező szobor is. A homlokfal az egyetlen olyan síkfelület, mely lehetővé teszi egy festmény bemutatását. Ezért meg is ragadtuk a lehetőséget, hogy ismét egy kortárs alkotással tegyük még művészibbé a teret.

A kiválasztott festmény ezúttal Nemes Anna alkotása, akitől korábban egy találó művet mutattunk be egy gyerekszobába falára elhelyezve. Ezúttal a Porckorong című művének találtunk új otthont, ebben a különleges tetőtérben.A művész legfontosabb témája az emberi test változatosságainak és extrém pozícióinak bemutatása. Rendszerint sorozatokban gondolkodik, így még hatékonyabban tudja kifejezni és elénk tárni azokat a kiemelt testképeket, amelyek figyelmét különösen megragadják. Az elmúlt hetekben A Jámbor szörnyeteg című filmterve, melyet Csuja Lászlóval közösen készítettek elnyerte a jeruzsálemi Sam Spiegel International Film Lab forgatókönyv-fejlesztő workshop fődíját. Ez a nagyreményű forgatókönyv pedig a női testépítésről szól: ebben a témakörben Nemes Anna kutatásokat és megfigyeléseket is végzett. Érdemes figyelni a fiatal tehetségre, mivel számos műfajban tartogat számunkra olyan élményeket, melyekből kivételes világokat ismerhetünk meg.Az ábrázolt légies test egyrészt pasztelles árnyalataival illeszkedik a tetőtér szürkés-kékes színeihez. Másrészt maga a test, mint ábrázolt forma több dekorációs elemmel is összhangban van: a tér közepén látható csavart alakú szobor és a falra akasztott ruhák sziluettje is az emberábrázolás témájához köthető. A festményen megjelenő hátakt pedig a háló részletéhez kombinálva fokozza a tér hangulatából áradó intimitását. A bemutatott kép és a tetőtér titokzatos atmoszférája jól kiegészíti és erősíti egymást.

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

szerző: műtárgy.com, forrás: Lakáskultúra

 
 
More news
Műtárgy: milyen kép illik egy közlekedőbe?

Műtárgy: milyen kép illik egy közlekedőbe?

2019-09-13

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

PÁRBESZÉD AZ ÜVEGGEL - Lukácsi László, a világszínvonalon alkotó „titkos favorit”

PÁRBESZÉD AZ ÜVEGGEL - Lukácsi László, a világszínvonalon alkotó „titkos favorit”

2019-09-12

Lukácsi László a magyar üvegművészet egyik világszerte elismert alkotója. Művei megtalálhatók a legjelentősebb iparművészeti és design múzeumokban, híres magángyűjteményekben. Az elmúlt 30 évben fontos nemzetközi díjakat nyert, rangos galériák több tízezer euróért kínálják tökéletes technikai tudásról és autonóm művészeti gondolkodásmódról árulkodó munkáit. Ám – jellemző módon - hazai ismertségén még mindig van mit emelni… Felesége, Borbás Dorka szintén üvegművész, inkább az építészet és design területén dolgozó tervező, aki később a művészet-menedzsment szakot is elvégezte. Ügyesen tárgyal, pályázatokat ír, aktívan dolgozik nem csupán önmagukért, hanem azért is, hogy a magyar üvegművészek felé egyre több nemzetközi és hazai figyelem irányuljon. Egyikük meditatív és kitartó, másikuk agilis és impulzív. Kiegészítik és támogatják egymást. Azt mondják, egyáltalán nem véletlen, hogy a kortárs üvegművészek közt sok a házaspár. Együtt erősebbek, szakmailag értik és segítik egymás.

Utcáról a nappaliba – mire figyeljenek a street artot gyűjtők

Utcáról a nappaliba – mire figyeljenek a street artot gyűjtők

2019-09-12

Napjaink egyik kedvelt művészeti irányzata az utca, a közterek művészete, a street art. Ez a művészeti ág gyorsan tud reagálni a jelen kérdéseire, gyakran szellemes, merész vagy éppen sokkoló, ráadásul tömegeket képes elérni. Egy-egy alkotó a stílusjegyek, témák alapján felismerhető, habár olykor csak találgatni tudunk, kit takar a jól csengő művésznév. A street art népszerűségét kiaknázva a két legnagyobb aukciósház, a Christie’s és a Sotheby’s is árveréseket tart a legsikeresebb ide kapcsolható művészek munkáiból. Úgy tűnik, az utcát otthonául választó művészet új helye a magángyűjtemények oltalma lesz. Ez sokakban ambivalens érzéseket kelt, és talán itt érdemes felidéznünk az önmagát ledaráló Banksy-kép esetét, amely annyi találgatást indított el. Tavaly októberben történt, hogy miután Banksy Lány léggömbbel című munkája rekordáron, 1,1 millió dollárért elkelt a Sotheby’s New York-i aukcióján, beindult benne egy szerkezet, ami félig ledarálta a képet. Hogy mi lehet az akció jelentése, csak találgatni tudjuk, de ha a művész rendszerkritikus munkásságára gondolunk, levonhatjuk a kézenfekvő következtetéseket. Mindenesetre a street art művészek munkáira egyre nagyobb kereslet mutatkozik, az árverőházak pedig igyekeznek kiszolgálni (és irányítani) az igényeket. A Christie’s összeállított egy iránymutatást is a gyűjtőknek, hogy mire kell figyelniük, ha ilyen darabokkal gyarapítanák a gyűjteményüket. Az alábbiakban ebből merítünk.

Fenntarthatóság a kortárs művészetben

Fenntarthatóság a kortárs művészetben

2019-09-06
Művészeti alkotások, amik a klímaváltozás veszélyeire hívják fel a figyelmet, újrahasznosítható anyagok és aktivisták, akik a környezeti problémákra reflektálnak. Egyre szükségszerűbb a fenntarthatóság és a művésze
Művészeti igazságok

Művészeti igazságok

2019-09-05
A Pesti Vigadó reprezentatív épületében, egy kamaratárlat keretében mutatják be a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának 2017 és 2018 között díjazott alkotóinak emblematikus alkotásait. A művek mindegyik
A műtárgypiac fontos szereplői: a gyűjtők

A műtárgypiac fontos szereplői: a gyűjtők

2019-09-04
Nálunk idén nyáron mutatták be Nathaniel Kahn The Price of Everything / Senki többet című 2018-as dokumentumfilmjét, amely a művészeti piac különböző szereplőinek bemutatásával a műkereskedelem világát hozza közelebb a

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.