Detailed search

Művészet testközelből – pillantás a műtermek színfalai mögé

Vajon mire gondolt a művész? Középiskolás irodalmi elemzéseink kulcsfontosságú kérdése, amelyre sosem kaphattunk biztos választ. A képzőművészettel sincs ez másként, kutatások, teóriák segítenek egy adott műalkotás megértésében, viszont teljesen aligha tudunk belehelyezkedni a festmény létrejöttének körülményeibe, a korba és a miliőbe, amelyben az alkotás született. A kortárs művészet esetében azonban sokkal közelebb kerülhetünk a válaszhoz, és nem csak azért, mert a művésszel azonos időszakban élünk. Szerencsére arra is megvan a lehetőségünk, hogy ellátogassunk az alkotó műtermébe, megtekinthessük a készülőfélben lévő munkákat és az eladásra szánt kész műveket is, hogy kérdezzünk a művésztől és első kézből nyerhessünk ismereteket a munkamódszeréről, az aktuálisan őt foglalkoztató művészi kérdésekről, témákról és a terveiről is. Látni a helyet, ahol a művész nap mint nap dolgozik, kísérletezik és alkot, már önmagában is tartalmas élményt jelent. Személyiséget kapcsolni a művekhez pedig talán még izgalmasabb.

A kortárs művészet megismerésének egyik legjobb módja lehet a műteremlátogatás, így az Art Advisory Budapest művészeti tanácsadói az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy minél több alkotó műtermébe juthassanak el az érdeklődők. Folytatva tehát a népszerű műteremlátogatás sorozatát, a szervező műtárgy.com a művészek mögött álló galériákkal együttműködve, idén tavasszal újabb műtermek ajtaját nyitja meg a kortárs művészet szerelmesei előtt.

Március 13-án Mátyási Péter (1982) festőművész műtermébe lehet betekinteni. A budapesti művész a Magyar Képzőművészeti Egyetemen és a londoni Chelsea College of Art Design-on folytatott tanulmányokat, több nagy presztízsű nemzetközi vásár, például a New York-i The Armory Show kiállítója is volt. Saját megfogalmazása szerint munkáinak középpontjában hétköznapi fogalmak állnak, ilyenek a személyes és kollektív emlékezet, a mementó és a csodálat, valamint az utóbbi időben főleg az ember és a természet kapcsolata. A festészet számára egy tudatos munka, amely ugyanakkor sok improvizációt hordoz magában.

1p8pzp

Barakonyi Zsomborhoz (1972) március 20-án látogathatnak el. Műtermében legújabb alkotásait tekinthetjük meg. Festményein ismerős helyszínek, mindennapi jelenetek bontakoznak ki a szemeink előtt, újszerű ábrázolásmóddal, éteri töltetet kapva. Az urbánus helyszíneket elborító ragyogó fény, a megváltoztatott színárnyalatok a realistának tűnő életképeket elemelik a valóságtól és misztikus atmoszférát kölcsönöznek neki. A műteremlátogatáson résztvevők megtudhatják, hogy milyen hordozóra dolgozik legszívesebben a művész, illetve, hogy milyen technikai megoldások segítségével éri el képei különleges hatását.

2géiéziéi

A harmadik, március 27-i alkalmon Majoros Áron (1982) és Esse Bánki Ákos (1982) közös műtermét lehet megtekinteni, így egyszerre pillanthatunk bele egy szobrász és egy festőművész munkájába. Majoros Áron szobrai arctalan figurák, egyszerre jelenítenek meg testet és test-hiányt. A művész új anyagokat és eszközöket használ, a plasztikai hatások intenzitását tovább gazdagítja színekkel, fénnyel és akár a vetítés effektusaival.

Esse Bánki Ákos új képein a terek struktúrája kerül a fókuszba. Energikus kolorizmust vegyít a dinamikus, a képmezőt szétfeszítő húrarchitektúrával. Egy ember nélküli, különös színekbe burkolódzó, víziószerű világ nyílik meg a vásznain.

3oiz9péz9áé9pzá

A műtermekben szakmai beszélgetés során a látogatók bepillantást nyerhetnek a művészi alkotófolyamatba, megismerhetik a művészeket, illetve a művészek mögött álló galériákat is. A műteremlátogatásokat műgyűjtőknek, a kortárs művészet iránt érdeklődőknek, valamint műkedvelőknek egyaránt ajánljuk. A programról további információk itt találhatóak.


Source: Portfolio.hu
More news
14,5 millió fontért ment el egy Rembrandt-kép

14,5 millió fontért ment el egy Rembrandt-kép

2020-07-28
Rembrandt egy ritka önarcképe 14,5 millió fontért kelt el kedden a londoni Sotheby's online árverésén, ami az aukciósház közlése szerint új árverési rekord a holland mester önarcképei esetében. A Sotheby's művészettört
Meghívó: GARTEN 2020 megnyitó

Meghívó: GARTEN 2020 megnyitó

2020-07-27

Idén több mint százharminc alkotó háromszáznál is több alkotása szerepel a kínálatban elérhető áron, a domináns festészeti anyag mellett a grafika és a fotó is fontos szerepet kapott. A több generációt, sokféle stílust és műfajt felvonultató tárlat átfogó képet nyújt a kortárs hazai képzőművészet palettájáról.

Új kortárs gyűjteményt alapozhatnak meg Bak Imre alkotásai

Új kortárs gyűjteményt alapozhatnak meg Bak Imre alkotásai

2020-07-20

A világ leghíresebb kortárs múzeumaiba kerültek be az elmúlt évtizedben Bak Imre képei. A magyar kortárs képzőművészet meghatározó, ma is aktív alkotójának életművét nemrégiben az acb Galéria mutatta be, most pedig a műveiből egy új gyűjtemény alapjait rakhatják le.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.