Detailed search

Művészet testközelből – pillantás a műtermek színfalai mögé

Vajon mire gondolt a művész? Középiskolás irodalmi elemzéseink kulcsfontosságú kérdése, amelyre sosem kaphattunk biztos választ. A képzőművészettel sincs ez másként, kutatások, teóriák segítenek egy adott műalkotás megértésében, viszont teljesen aligha tudunk belehelyezkedni a festmény létrejöttének körülményeibe, a korba és a miliőbe, amelyben az alkotás született. A kortárs művészet esetében azonban sokkal közelebb kerülhetünk a válaszhoz, és nem csak azért, mert a művésszel azonos időszakban élünk. Szerencsére arra is megvan a lehetőségünk, hogy ellátogassunk az alkotó műtermébe, megtekinthessük a készülőfélben lévő munkákat és az eladásra szánt kész műveket is, hogy kérdezzünk a művésztől és első kézből nyerhessünk ismereteket a munkamódszeréről, az aktuálisan őt foglalkoztató művészi kérdésekről, témákról és a terveiről is. Látni a helyet, ahol a művész nap mint nap dolgozik, kísérletezik és alkot, már önmagában is tartalmas élményt jelent. Személyiséget kapcsolni a művekhez pedig talán még izgalmasabb.

A kortárs művészet megismerésének egyik legjobb módja lehet a műteremlátogatás, így az Art Advisory Budapest művészeti tanácsadói az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy minél több alkotó műtermébe juthassanak el az érdeklődők. Folytatva tehát a népszerű műteremlátogatás sorozatát, a szervező műtárgy.com a művészek mögött álló galériákkal együttműködve, idén tavasszal újabb műtermek ajtaját nyitja meg a kortárs művészet szerelmesei előtt.

Március 13-án Mátyási Péter (1982) festőművész műtermébe lehet betekinteni. A budapesti művész a Magyar Képzőművészeti Egyetemen és a londoni Chelsea College of Art Design-on folytatott tanulmányokat, több nagy presztízsű nemzetközi vásár, például a New York-i The Armory Show kiállítója is volt. Saját megfogalmazása szerint munkáinak középpontjában hétköznapi fogalmak állnak, ilyenek a személyes és kollektív emlékezet, a mementó és a csodálat, valamint az utóbbi időben főleg az ember és a természet kapcsolata. A festészet számára egy tudatos munka, amely ugyanakkor sok improvizációt hordoz magában.

1p8pzp

Barakonyi Zsomborhoz (1972) március 20-án látogathatnak el. Műtermében legújabb alkotásait tekinthetjük meg. Festményein ismerős helyszínek, mindennapi jelenetek bontakoznak ki a szemeink előtt, újszerű ábrázolásmóddal, éteri töltetet kapva. Az urbánus helyszíneket elborító ragyogó fény, a megváltoztatott színárnyalatok a realistának tűnő életképeket elemelik a valóságtól és misztikus atmoszférát kölcsönöznek neki. A műteremlátogatáson résztvevők megtudhatják, hogy milyen hordozóra dolgozik legszívesebben a művész, illetve, hogy milyen technikai megoldások segítségével éri el képei különleges hatását.

2géiéziéi

A harmadik, március 27-i alkalmon Majoros Áron (1982) és Esse Bánki Ákos (1982) közös műtermét lehet megtekinteni, így egyszerre pillanthatunk bele egy szobrász és egy festőművész munkájába. Majoros Áron szobrai arctalan figurák, egyszerre jelenítenek meg testet és test-hiányt. A művész új anyagokat és eszközöket használ, a plasztikai hatások intenzitását tovább gazdagítja színekkel, fénnyel és akár a vetítés effektusaival.

Esse Bánki Ákos új képein a terek struktúrája kerül a fókuszba. Energikus kolorizmust vegyít a dinamikus, a képmezőt szétfeszítő húrarchitektúrával. Egy ember nélküli, különös színekbe burkolódzó, víziószerű világ nyílik meg a vásznain.

3oiz9péz9áé9pzá

A műtermekben szakmai beszélgetés során a látogatók bepillantást nyerhetnek a művészi alkotófolyamatba, megismerhetik a művészeket, illetve a művészek mögött álló galériákat is. A műteremlátogatásokat műgyűjtőknek, a kortárs művészet iránt érdeklődőknek, valamint műkedvelőknek egyaránt ajánljuk. A programról további információk itt találhatóak.


Source: Portfolio.hu
More news
Lassú élet. Radikális hétköznapok – virtuális megnyitó

Lassú élet. Radikális hétköznapok – virtuális megnyitó

2020-04-08

A lassú-szemléletmód a társadalom, a gazdaság és a mindennapi élet területén egyaránt a meglévő struktúrák újragondolását és a bevett gyakorlatok újraszervezését jelenti. Lényege a tudatosságban és a kritikai hozzáállásban ragadható meg leginkább, az etikus fogyasztástól, az önkéntes egyszerűségen át, a növekedés nélküli gazdaság koncepciójáig.

Az online vernisszázson Csató József festőművész elektronikus etűdjét megelőzően Készman József művészettörténész nyitja meg virtuálisan a kiállítást.

Festményekkel a világ körül

Festményekkel a világ körül

2020-04-08

Itt a szép idő, sokan mennénk kirándulni, utaznánk külföldre, üdülnénk belföldön, de most az a speciális helyzet állt elő, hogy pontosan ez az, amit nem tehetünk. Ki-ki megpróbál a tőle telhető legtöbb időt az otthonában eltölteni – ez egyszerre lehet örömteli, de lehangoló és stresszes élmény is. Az interneten egymást érik az ötletek, hogyan tudnánk enyhíteni a bezártság érzést, és nagyon úgy tűnik, hogy ebben élen jár a kultúra. A múzeumok gyorsan kapcsoltak, online kiállításokat közzétéve és a legkülönbözőbb kreatív felhívásokat intézve az otthonmaradókhoz. Könyves adatbázisok váltak elérhetővé, valamelyest pótolva a bezárt könyvtárak szerepét. Hiszünk benne, hogy a művészet, a kultúra valóban segít ebben a nehéz időszakban is. A napokban a Barneby’s tett közzé egy figyelemreméltó írást arról, hogyan utazzuk be a világot a művészet segítségével. Ehhez olyan képeket választottak, amelyek a világ különböző pontjaira repítik el képzeletben az olvasót. Mi a válogatást magyar példákkal kívánjuk kiegészíteni. A teljes útvonalunk a következő lesz: Párizs, London, Svédország, Kalifornia, Rimini, Olasz Riviéra, Balaton és Kaposvár.

Legyél te is műalkotás! - A Szépművészeti Múzeum játékra hív

Legyél te is műalkotás! - A Szépművészeti Múzeum játékra hív

2020-04-07

A nagy múzeumok jó példáját követve, mi is játékba hívunk benneteket. Elő a rongyosládával, csellóval, seprűvel, dédnagymama nyakékjével, baba- és plüss-gyűjteménnyel, karanténban veszteglő családtagokkal, házi kedvencekkel!
Öltözz be és játszd el, hogy Te vagy a műalkotás! Szelfizz, fotózz, a képet dobd fel Instára! Használd a #legyelteismualkotas hashtaget és a @szepmuveszeti taget! Érdemes figyelni minket, mert a legjobban sikerült parafrázisokat megosztjuk a Szépművészeti Múzeum Instagram oldalán és a honlapon is.

Legyél te is műalkotás! - A Szépművészeti Múzeum játékra hív

Legyél te is műalkotás! - A Szépművészeti Múzeum játékra hív

2020-04-07

A nagy múzeumok jó példáját követve, mi is játékba hívunk benneteket. Elő a rongyosládával, csellóval, seprűvel, dédnagymama nyakékjével, baba- és plüss-gyűjteménnyel, karanténban veszteglő családtagokkal, házi kedvencekkel!
Öltözz be és játszd el, hogy Te vagy a műalkotás! Szelfizz, fotózz, a képet dobd fel Instára! Használd a #legyelteismualkotas hashtaget és a @szepmuveszeti taget! Érdemes figyelni minket, mert a legjobban sikerült parafrázisokat megosztjuk a Szépművészeti Múzeum Instagram oldalán és a honlapon is.

Online nyílik meg a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

Online nyílik meg a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

2020-04-03

Az elmúlt hat évben a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére a Műcsarnokban komoly szakmai és közönségérdeklődés mellett, műfajonkénti elosztásban valósultak meg az egyes művészeti ágak friss teljesítményét bemutató Szalonok. 2020-ban újra Képzőművészeti Szalon következik, melyet a fennálló járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel egyelőre virtuálisan mutatunk be. Az eredetileg március 28-ára tervezett megnyitó helyett online jelentkezik az MMA intézménye: szombaton 11 órakor Szegő György DLA, a Műcsarnok művészeti igazgatója köszöntőjét és Szurcsik József kurátor, az MMA rendes tagja megnyitóbeszédét itt osztjuk meg Önökkel. A megnyitót követően a kiállítást virtuálisan lehet bejárni. A Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon kiállításon mintegy 200 alkotó friss, az utóbbi öt évben készült munkáit – festményeket, szobrokat, grafikákat, videóműveket és installációs alkotásokat – láthatunk (igaz, csak otthonról) a Műcsarnok termeiben.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.