Detailed search

Tovább nőttek a nemzetközi múzeumi látogatószámok - trendek és statisztikák 2018-ban

Idén is megjelent a múzeumok, vidámparkok, élményparkok látogatószámainak alakulását vizsgáló Theme Index Museum Index. A 2018-as év számaiból az alábbiakban a múzeumokra koncentrálunk.

Látogatók a Louvre-ban (forrás: traveller.com)

A felmérés a világ Top 20 múzeumának látogatószámait vizsgálja, valamint régiók szerinti lebontást is közöl (Észak-Amerika, Ázsia és a Csendes-óceáni térség, EMEA: Európa, Közel-Kelet és Afrika). 2018-ban az összesített látogatószám a 20-as listán szereplő múzeumok esetében 0,1 %-os növekedést mutat, ami azt jelenti, hogy míg 2017-ben 108 millió érdeklődő fordult meg ezen intézményekben, addig tavaly 108,1 millió. Az élmezőny összetételét vizsgálva kiderül, hogy továbbra is az európai múzeumoké a vezető szerep, a 20-ból 9 múzeum innen került a listába, illetve a látogatószám egészének 48%-át is a kontinens múzeumai adják. A topban 6 múzeum van Észak-Amerikából és 5 Ázsiából. Jelentős növekedést értek el a Kínában található intézmények, illetve a lista első helyén álló, párizsi Louvre is, amely a 2017-es 8,1 milliós látogatószámot tavaly 10,2 millióra tudta emelni.

Top 20 múzeum világszerte (forrás: Theme Index 2018)

Általánosságban elmondható, hogy a látogatószámot leginkább befolyásoló tényezők az időszaki kiállítások, az intézményi fejlesztések és bővítések, a külső piaci faktorok, valamint a konkurens múzeumok fejlesztései. A listavezető Európában leginkább a geopolitikai változások és az időszaki kiállítások tűnnek kulcsfontosságúnak. Új, de jelentős tényezőkként a felmérés a közösségi médiát és a speciális eseményeket említi. Nem elhanyagolható továbbá a modernizáció sem, például az új online jegyrendszerek megjelenése (a Louvre-ban és az amszterdami Van Gogh Museumban). Az ismert dizájnerekkel, celebekkel való együttműködés szintén hatásosnak bizonyult. A közösségi média platformok sikeres használatának tulajdonítja a Theme Index például azt, hogy az Auschwitz Birkenau-i múzeum 2018-ban először került fel az európai 20-as listára, ami, mint írják, nem kis teljesítmény, hiszen egy eléggé stabil mezőnyről van szó.

Beyoncé és Jay-Z klipje pozitív hatással volt a látogatószámokra (forrás: The National)

Ami a világ vezető múzeumát illeti: a Louvre megdöntötte korábbi, 2012-ben felállított, 9,7 milliós rekordját, és amint azt fentebb említettük, tavaly 10,2 millió látogatót tudott becsábítani a falai közé. Ezzel sokat javított a 2017-es eredményén, amely mélypontként is felfogható az intézmény életében, és jócskán a párizsi nyugtalan helyzet miatti turizmuscsökkenésnek tudható be. Számos tényező játszott szerepet a tavalyi növekedésben. Például Beyoncé és Jay-Z klipje, amelyet a múzeumban forgattak, óriási sajtóvisszhangot kapott. A Louvre történetének legnépszerűbb időszaki kiállítását, a Delacroix munkásságát bemutató tárlatot is 2018-ban rendezte, amelyre 540 ezren voltak kíváncsiak. A Louvre Abu Dhabi 2017-es megnyitása Abu-Dzabi és Franciaország kormánya együttműködésének eredménye, az új múzeum már az első évben 1 millió látogatót vonzott. A megállapodás értelmében a párizsi Louvre 60 millió eurót kapott, amely jócskán hozzájárult a kapacitás növeléséhez, az online jegyrendszer fejlesztéséhez, valamint a nemzetközi látogatókat célzó intézkedések megvalósításához – ez utóbbi már csak azért is fontos, mert a Louvre látogatóinak 75%-át a turisták adják. A megnövekedett látogatószámnak azonban vannak árnyoldalai is, az utóbbi hónapokban sokat hallhattunk arról, hogy a múzeum dolgozói sztrájkkal tiltakoztak a túlterhelés ellen, amely szerintük nemcsak nekik kellemetlen, hanem a látogatóknak is.

Top 20 múzeum világszerte (forrás: Theme Index 2018)

A londoni Natural History Museum is jó évet zárt, 17,8 %-os növekedéssel, amely leginkább az újragondolt Hintze Hall megnyitásának köszönhető, amelyben egy 25 méter hosszú kék bálna csontváza függ a mennyezetről. Az intézmény az EMEA-listán 5,2 millió látogatóval a 6. helyen végzett. A 8. helyen egy szintén növekedést mutató londoni múzeum, a Victoria & Albert Museum végzett, 4,7 %-os növekedéssel, 3 968 000 látogatóval. Az eredmény három rendkívül népszerű, időszaki kiállításnak köszönhető (Frida Kahlo: Making Her Self Up, Winnie the Pooh: Exploring a Classic, Baleciaga: Shaping Fashion).

Észak-Amerika 20 vezető múzeumában a látogatószámok 2017-hez képest kissé csökkentek, 59,1 millióról 57,3 millióra. A vezető intézmény a The Metropolitan Museum of Art lett, amely 2018-ban történetének leglátogatottabb kiállítását rendezte, a Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imaginationt-t. A tárlatot 5 hónap alatt majdnem 1,7 millióan látták, ez a szám feltornázta a 2017-es 7 milliós látogatószámot 7,4 millióra. A jelentés kitér arra, hogy egyre erősödő trendnek tűnik a hagyományos múzeumi élménnyel versengő, látványos, digitális technikákat használó, több érzékre ható kiállítás, amelyet általában az influenszerek, az Y generáció tagjai (és a szüleik) látogatnak. Ezek rövid idő alatt képesek nagy tömegeket vonzani, minimális a visszatérő látogatók aránya. Az okostelefonok sokszor nélkülözhetetlenek a kiállítások megtekintéséhez. Az elsődleges szempont a szórakoztatás.

Az Ázsia és Csendes-óceáni térség első helyén a pekingi National Museum of China végzett, 8,6 millió látogatóval. Három új kínai múzeum került a Top 20-as listára, és a látogatószámok  általában kedvezően alakultak, növekedést mutattak. Kínában is jellemző a celebek bevonása a kampányolásba, valamint megfigyelhető a külföldi múzeumok beáramlása is. (Pl. Sea World Art Culture and Arts Center) A média szerepe itt is hangsúlyos, az Instagramra szánt tartalom megörökítése komoly vonzerővel bír az érdeklődők körében, csakúgy, mint az interaktív kiállítások látogatókat bevonó elemei.

Egyelőre a hazai múzeumok 2018-as látogatószámairól nincs elérhető összesítés, azt azonban tudni lehet, hogy a Nemzeti Galériában megrendezett Frida Kahlo-kiállítás rendkívül népszerű volt, több mint 220 ezren látták.

 

Forrás: Theme Index 2018 (További adatok, összesítések a jelentésben)

Szerző: műtárgy.com

 

 

 

More news
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.