Detailed search

Új kortárs gyűjteményt alapozhatnak meg Bak Imre alkotásai

A világ leghíresebb kortárs múzeumaiba kerültek be az elmúlt évtizedben Bak Imre képei. A magyar kortárs képzőművészet meghatározó, ma is aktív alkotójának életművét nemrégiben az acb Galéria mutatta be, most pedig a műveiből egy új gyűjtemény alapjait rakhatják le.

A Herder-díjjal és a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett, Munkácsy Mihály-díjas és Kossuth-díjas Bak Imre nemrég töltötte be 80. életévét. A jelenleg is aktívan alkotó művész fáradhatatlan energiával követi a fiatalokat is, rendszeresen találkozhatunk vele a kiállításmegnyitókon. Gondosan ügyel nyitottságának megőrzésére, szellemi frissességének megtartására.

Az őt képviselő acb Galériában 2019 novemberétől 2020 februárjáig tartó, a teljes életművet átfogó kiállítással ünnepelte a kerek születésnapot.  A tárlaton a legújabb, 2019-ben készült művei mellett válogatást mutattak be az 1960-as és 1990-es évek közötti időszak több festői perióduson átívelő anyagából. Számos olyan mű is szerepelt a tárlaton, amelyet még soha vagy évtizedek óta nem láthatott kiállítva a közönség. Az elmúlt években Bak Imre alkotásiból vásárolt a londoni Tate Modern és New York-i Metropolitan Múzeum is.


Bak Imre:Ön-arc-kép I., 2017, 210x280cm, akril vászon

Képei most egy új intézményi kollekció alapjai lehetnek, hiszen a kortárs gyűjtemény létrehozásának egyik első lépéseként közbeszerzési eljárást indít az MNB-Ingatlan Kft. Bak Imre 17 festményének megvásárlására.

A Magyar Nemzeti Bank eddig is figyelmet fordított a művészeti mecenatúrára, a nemzeti képzőművészeti örökség védelmére. Ennek a tevékenységnek a része egy olyan kortárs gyűjtemény létrehozása, amely megakadályozza a legnevesebb magyar alkotók életművének szétszóródását. A műtárgyak megszerzését minden esetben igazságügyi szakértői vélemény, valamint szaktekintélyekből álló testület javaslata alapján támogatja a Műalkotás Beszerzési Bizottság.

A tervezett gyűjtemény fókuszában az elmúlt évtizedben nemzetközi sikereket is arató neoavantgarde és geometrikus absztrakt alkotók művei állnak, de figyelmet kívánnak fordítani más műfajokra és művészgenerációkra is.

- Megkérdőjelezhetetlen művészeti értékű kollekció kialakítására törekszünk. A döntések kizárólag szakmai alapon történnek, a vásárlásokkal példát akarunk mutatni mások számára is a művészeti mecenatúrára – mondta a most kiírt közbeszerzési eljárás kapcsán Kaiser Vizi Kata, a projekt szakmai koordinátora. Az MNB Alapítvány által létrehozott Ybl Budai Kreatív Ház művészeti vezetője szerint az a törekvésük, hogy a vásárlások galériákon keresztül történjenek, mert ezzel a gyűjteményépítés jóval szélesebb körben fejtheti ki pozitív hatását. A galériák tevékenységének vásárlásokkal való támogatása elősegíti a színtér eddig elért eredményeinek, a nemzetközi művészeti világban való jelenlétnek a megtartását, a járvány miatti nehézségek leküzdését is.

A vásárlási döntések folyamata, az abba bevont szaktekintélyek személye, a megszerzendő művek alkotóinak elismertsége garanciát jelent arra, hogy a kulturális misszió teljesítése mellett az alkotásokkal a magyar közkultúra vagyona is gyarapszik.


Bak Imre: Morandi I., 2000, 140x210cm, akril vászon

A Szakértői Bizottság tagjai arra kaptak felkérést, hogy a hazai kortárs galériák képviselőivel egyeztetve tegyenek javaslatot, mely művészektől milyen alkotásokat érdemes megvásárolni. Javaslataikat értékmegjelöléssel, szakanyaggal alátámasztva terjesztik a Műalkotás Beszerzési Bizottság elé.

A Szakértői Bizottság tagja Dr. Fabényi Júlia a budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója; Dr. Keserü Katalin művészettörténész, a Műcsarnok egykori igazgatója, az ELTE Művészettörténeti Tanszékének professor emeritusa és Dr. Spengler Katalin műgyűjtő, szakújságíró, szerkesztő, a párizsi Centre Pompidou – Musée National d’Art Moderne IC Central Europe Bizottságának alapító tagja, a MOME Konzisztóriumának elnöke.

Bak Imre

Bak Imre egy nyilatkozatában azt mondta: „A térnek magának a mitikus vagy szimbolikus tartalma rendkívül fontos számomra." Ez a gondolat összefügg azzal a törekvésével, ami egész pályáját áthatotta, hogy a művészet kerüljön közelebb az emberekhez, a művészet demokratizálása és egyfajta új városi népművészet kialakulása lebegett a szeme előtt. Mindig nagyobb összefüggésrendszerben vizsgálta a saját művészetét és a szakmáját is.

1963-ban diplomázott a Képzőművészeti Főiskolán, de meglehetősen kritikusan szokott nyilatkozni az ott kapott képzésről. Indulásakor Braque és Molnár Sándor kubista alkotók művészete hatott rá, majd a legnagyobb hatást az 1968-as kasseli documenta megtekintése tette rá. Innentől kezdve tudatosan aktuális és egyben művészetet szeretne alkotni. Gondosan ügyel nyitottságának megőrzésére, szellemi frissességének megtartására, folyamatosan figyelemmel követi a kortárs művészet állandóan változó világát.  1968-69-ben kiállított az Iparterv-csoport neoavantgárd művészeivel, de még előtte, ugyanebben az évben lehetőséget kapott külföldön is bemutatkozni, a stuttgarti Müller Galériában volt kiállítása. 1971-ben az esseni Folkwang múzeumban Jovánovics Györggyel volt közös kiállítása.


Bak Imre Virtuális, 1997, 210x140cm, akril vászon

Az 1970-es évek elején Bak Imre Fajó Jánossal, Nádler Istvánnal kidolgozott egy részletes alkotói programot a vizuális művészek számára, amelynek lényege az volt, hogy a művészeknek ki kell lépni a műtermek, galériák falai közül, s azon kell dolgozniuk, hogy javuljon az emberek vizuális környezete. E célból hozták létre a Pesti Műhely alkotócsoportot, amelyhez később csatlakozott többek között Keserü Ilona is. Bak Imre gyakran hangoztatta, hogy el kell tűnnie a művész társadalomból kiszakított, arisztokratikus státuszának.

 

Képek forrása: acb Galéria 

More news
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.