Részletes keresés

Év végi csúcsforgalom az aukciós piacon - 1. rész

A decemberi aukciós naptár olyan zsúfolt, hogy néhány napon több árverésre is sor kerül. A gazdag kínálathoz a szokott szereplők mellett egy új, a Bodó Galéria és Aukciósház is hozzájárul. A műtárgy.com aukciós előzetese következik.
A decemberi árverések sorát a BÁV ékszer- és karácsonyi árverése nyitja 4-én és 5-én. A legmagasabb árról, 8 millió forintról egy-egy briliánssal ékített arany, illetve fehérarany gyűrű indul, de kiemelkedik a tételek közül egy 5,5 millió forinton kezdő art deco platina karkötő és egy hasonló stílusú melltű is, ami 2,2 milliós induló árat kapott. Az Ernst Paltscho által tervezett különleges art deco melltűre 2,4 millió forintról indulhat a licit. A második nap sztárjai a 2-2,2 millió forintos kikiáltási árú ezüst borhűtők és kandeláberek lehetnek. Az első nap tételeit itt, a második napét pedig itt lehet megnézni.

Év végi csúcsforgalom az aukciós piacon - 1. rész

Ez a 4,22 karátos modern briliánssal ékített arany női gyűrű 8 millió forintos áron indul a BÁV árverésén

Ugyancsak december 4-én kezdődnek, de egészen 8-ig tartanak a Nagyházi Galéria karácsonyi aukciói. A sorozat a régi és XIX. századi mesterek műveinek árverésével indul; ebből az anyagból Munkácsy Mihály Kislány kutyával című, 1880 körül festett, 15 millió forintról indított vászna emelkedik ki. Bogdány Jakab művei ritkán bukkannak fel árveréseken, most egy kisméretű papagájos csendélete 2,6 millió forintról indul. A biedermeier-korszak jelentős osztrák mestere, Friedrich Gauermann tájképe a festő ausztriai árainak ismeretében kedvezőnek mondható, 9 milliós kikiáltási árat kapott. A teljes anyag itt található. Másnap XIX. és XX. századi festmények kerülnek kalapács alá. A legmagasabb áron, 7,5 illetve 6,5 millió forinton Vaszary János két munkája kezd, de indokolt kiemelni a tragikusan fiatalon elhunyt Korb Erzsébet 1,5 millión indított freskóvázlatát és Körösfői-Kriesch Aladár védett triptichonját, amiért legalább 1,2 millió forintot várnak. A kortársak közül Deim Pál, Hencze Tamás és Fehér László munkáit emeljük ki. A második nap tételeit itt lehet megnézni. 6-án művészeti tárgyakra, bútorokra és szőnyegekre lehet licitálni. A legértékesebb darabokat a bútorok között találjuk; egy több mint 200 éves védett magyar emeletes írószekretert 3,6 millióért, egy XX. század eleji, 11 darabos ebédlőgarnitúrát 1,4 millió forinton indítanak. Az aukció anyaga itt tekinthető meg. A 8-i zárónap a porcelánoké, ezüstöké és ékszereké. Néhány tételt akár 20 ezer forint alatt is meg lehet szerezni, de a legdrágább fehérarany szoliter gyűrűk 5,5 illetve 2,8 millió forintról indulnak. A tételek itt találhatóak.

Év végi csúcsforgalom az aukciós piacon - 1. rész

Vaszary János női aktja minimum 7,5 millió forintért lesz megszerezhető a Nagyházi Galéria árverésén

A Villás Galéria december 8-i árverésén Mednyánszky László, ifj. Markó Károly és Telepy Károly munkái kaptak hétszámjegyű kikiáltási árat, de nem sokkal marad el tőlük az utóbbi időben igen keresett Balázs János Bőség című vásznának 950 ezres kezdő ára sem. A kortárs kínálat vezető tétele Fehér László 460 ezer forintról indított pasztellje.

A magyar neoavantgárdé a főszerep a Contempo Art Auctions Kollázs, fotó, koncept • művek a XX. század második feléből című december 9-i árverésén. Erdély Miklós többszörösen kiállított, 1980-81-ben készült kollázsa 2,3 millió, míg egy 1982-es zselatin ezüst nagyítása 900 ezer forintról indul. Tót Endre korai, ugyancsak többször kiállított kollázsáért legalább 950 ezer forintot kell majd fizetni. Izgalmas művek képviselik az aukción - mások mellett - Károlyi Zsigmond, Hencze Tamás, Bernáth/y Sándor, Baranyai András, Wahorn András, feLugossy László, Lakner László, Birkás Ákos és Perneczky Géza munkásságát is.

Először árverez december 10-én a Falk Miksa utcában idén megnyílt Bodó Galéria és Aukciósház. Bodó János galériatulajdonos a hazai műkereskedelem ismert szereplője, aki már a nyitó árverésre is gazdag anyagot állított össze, zömében a XIX. század második és a XX. század első felében született munkákból. Munkácsynak az Éjjeli csavargókhoz készült alaktanulmánya 34, Aba-Novák Vilmos Vándorkomédiások című, sokáig eltűntként nyilvántartott festménye 10 millió forintról indul, míg Ferenczy Károly, Perlrott Csaba Vilmos és Ligeti Antal művei 4-5 millió forint között kezdenek. Az anyagban néhány kortárs munka és iparművészeti alkotások is helyet kaptak. Az árverés tételeit itt lehet megnézni.

Év végi csúcsforgalom az aukciós piacon - 1. rész

Munkácsy Mihály alaktanulmánya 34 millió forinton kezd a Bodó Galéria árverésén

A Műgyűjtők Háza december 12-én tartja kiemelt karácsonyi aukcióját, amin a megszokottnál magasabb árfekvésű alkotásokat kínál. Huszonhat tétel ára éri el vagy haladja meg a 200 ezer forintot, a legdrágábbra, Tornyai János Szobabelsőjére pedig 1,2 millió forinton kezdődhet a licit. Figyelmet érdemel többek között Konecsni György 650 ezer forintról induló Szabad Nép reklámja, továbbá Járitz Józsa, Nagy István és Réti István munkái. A kortársakat mások mellett Keserü Ilona, Klimó Károly, Ottó László és Verebics Ágnes munkái képviselik. Az árverés anyagát itt lehet megnézni.

Év végi csúcsforgalom az aukciós piacon - 1. rész

Konecsni György 1948-as Szabad Nép reklámja 650 ezer forintos kikiáltási áron várja a liciteket a Műgyűjtők Házában

Az Arte Galéria 15-i árverésének középpontjában ezúttal is a grafikák állnak. Az induló árak igen kedvezőek, Mednyánszky László, Bálint Endre, Borsos Miklós, Szalay Lajos, Nádler István és más neves mesterek egyedi és sokszorosított munkái szinte kivétel nélkül 100 ezer forint alatti kezdő áron várják a liciteket.

A későbbi decemberi árverések anyagának ismertetésére hamarosan visszatérünk.

Szerző: műtárgy.com

Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Frida virágai

Frida virágai

2019-08-21

A tavalyi év legnépszerűbb, leglátogatottabb hazai kiállítása a Nemzeti Galéria Frida Kahlo-tárlata volt (Frida Kahlo. Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból). Szintén tavaly, a londoni Victoria & Albert Museum

Műtárgy: milyen kép illik egy loft stílusú otthonba?

Műtárgy: milyen kép illik egy loft stílusú otthonba?

2019-08-16

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a környezetünkbe és a mindennapjainkba.

Az ezerarcú műtárgy - előadássorozat

Az ezerarcú műtárgy - előadássorozat

2019-08-14

A Műtárgyak Éjszakáján már számos alkalommal bepillanthatunk a műtárgyak izgalmas és sokszínű világába. A Műtárgyak Éjszakája Extra keretén belül induló előadás-sorozatunk minden alkalmán egy-egy műtárgy típust helyezünk fókuszba, amelyeket a szakma kiválóságai mutatnak be nekünk és közösen bepillantást nyerhetünk a műhelytitkokba is. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.