Részletes keresés

Hiánypótló kiadvány jelent meg a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokáról

Újranyitás hetven év után. A Szépművészeti Múzeum Román Csarnokának története címmel gazdagon illusztrált kiadvány jelent meg a múzeumi tér rekonstrukciójának és ideiglenes megnyitásának alkalmából. A csaknem 250 oldalas kötet művészettörténészek és restaurátorok tanulmányainak segítségével mutatja be az elmúlt évtizedekben a látogatók elől elzárt, impozáns csarnok történetét, gazdag falfestését és régen várt restaurálását.

A Szőcs Miriam művészettörténész által szerkesztett könyvben hat hosszabb tanulmány tárgyalja a frissen restaurált különleges múzeumi teret különböző aspektusokból. Katona Júlia írása segítségével betekintést kapunk abba a folyamatba, hogy hogyan formálódott a két építész, Schickedanz Albert és Herzog Fülöp elképzelése a csarnok belső kialakításával kapcsolatban. Bár a csarnok írott ikonográfiai programja nem ismert, a szerző az előképek és az elkészült dekoráció alapján körvonalazza azt a gondolatiságot is, ami ennek a rendkívül összetett és egyben dekoratív kialakításnak az alapja lehetett. Rózsavölgyi Andrea A középkori-reneszánsz gipszgyűjtemény és a Román Csarnok története 1945-ig című tanulmányában a gyűjtemény kialakulását és létrehozásának történeti vonatkozásait követi nyomon. Szőcs Miriam A freibergi Aranykapu másolata a Román Csarnokban című írásában nem csak a műtárgymásolat történetéről és elhelyezéséről olvashatunk, hanem betekintést kapunk a 20. század eleji gipszöntő műhelyek működésébe, a gipszmásolatok rendelésének, szállításának és múzeumi összeállításának gyakorlatába is. A Román Csarnok a második világháború után. Egy szubjektív történet című, szintén Szőcs Miriam által jegyzett írás a múzeumi tér utóbbi csaknem 70 évét tárgyalja a II. világháborús sérüléseket és a számtalan felújítási és átalakítási próbálkozást is bemutatva.

A könyv utolsó két tanulmánya a restaurálási munkákról és a folyamatokról ad áttekintést. Kürtösi Brigitta Mária és Seres András a három évig tartó munka részleteibe avatja be az olvasót, Káldi Richárd pedig a freibergi Aranykapu teljes megújításának folyamatát mutatja be tanulmányában.

 

A gazdag fotóanyaggal illusztrált kiadvány megvásároltató a Román Csarnok ideiglenes megnyitása idején a Szépművészeti Múzeumban, illetve a Magyar Nemzeti Galéria múzeumshopjában.

 

Újranyitás hetven év után. A Szépművészeti Múzeum Román Csarnokának története. Szerk. Szőcs Miriam. Budapest 2018, 248 oldal, 4800 Ft.

További cikkek
Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

2024-04-30

A műtárgy.com idén május 23-25. között nyolcadik alkalommal rendezi meg nagyszabású művészeti programsorozatát: a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 70 fővárosi helyszínen, 100-nál is több programmal várja az 

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.