Részletes keresés

India Art Fair – Delhi


Dél-Ázsia legjelentősebb műkereskedelmi fóruma az idén kilencedik alkalommal várta a közönséget február első napjaiban. A tavaly november közepétől India-szerte kialakult pénzügyi káosz (bankjegyek érvénytelenítése, elapadt készpénzkészletek, tönkrement vállalkozások) ellenére a vásár meglepően jól teljesített. A felmérések szerint a kiállítók 90 százalékának standján igen jelentős értékesítés történt, a műtárgyak 60 százaléka külföldi magán- vagy intézményi tulajdonba került. A kiemelt VIP-programra és a fórumokra meghívott előadók is prominens személyiségek, „csúcsmúzeumok” igazgatói (Metropolitan, Guggenheim, MoMA, Tate, Palais de Tokyo), neves kurátorok, műgyűjtők voltak. A rendezvény helyi népszerűségét jelzi, hogy a négy nap alatt közel 90 ezer látogató kereste fel – delhi 32 állami iskolájának szervezett diákcsoportjait is beleértve.

A siker valószínűleg a nemzetközi becsatornázásban rejlik. Tavaly szeptemberben ugyanis a bázeli MCH Group (amelyhez többek közt a három Art Basel is tartozik) többségi tulajdonrészt szerzett az India Art Fairben. Így most már az alapító Neha Kirpal asszony és az Angus Montgomery Arts mellett fajsúlyos újabb tulajdonosa is lett a vásárnak.

Mithu Sen: Phantom Pain, 2016 installáció, fotó: India Art Fair

A rendezvényt idén is Delhi délkeleti részén, Okhla környékén, a NSIC ipari területen tartották ideiglesen felállított sátrakban, de gondosan tervezett eleganciával. Az India Art Fair mindössze 72 kereskedelmi jellegű kiállítójával, melyek jelentős része India városaiból érkezett, butik művészeti vásárnak számít; 15 galéria jött Európából és Észak-Amerikából, 2 résztvevő a Közel-Keletről, 1-1 kiállító pedig a szomszédos Nepálból, Bangladesből és Srí Lankáról.

Az idén is többféle műfaj képviseltette magát, de feltűnően sok volt a hagyományos papírmunka, akvarell, rajz, kollázs. A delhi Shrine Empire galéria standján az indiai Samanta Batra Mehta alkotását lehetett megtekinteni, melyben régi anatómiai könyveket, papírból kivágott építészeti elemeket, rajzokat dolgozott fel. A neves delhi Vadehra Art galéria több jeles helyi művész munkáit is kiállította: Nalini Malani akvarelljeit, Anju Dodiya démonok harcát ábrázoló rajzait és Riyas Komu fafaragású forgó mobilinstallációját. A külföldiek közül az athéni Kalfayan galéria görög művészektől mutatott be az indiai ízléshez illeszkedő akvarell papírműveket. A delhi Photoink standján az 1986-ban zarándokút során elhunyt fotós, Kanu Gandhi 32 fényképből álló sorozatát láthatta a közönség nagybátyja, Mahatma Gandhi életéről. A mumbai Chemould Prescott Road galéria az indiai Jitish Kallat Univerzum-sorozatával és N.S. Harsha figuratív festményeivel érkezett. A tel-avivi Bruno Art Group a nemzetközileg is ismert 88 éves experimentális szobrász, Yaacov Agam munkáiból rendezett mini-retrospektív kiállítást.

A Platform szekció keretében négy kiállító, galéria, művész és művészkollektíva kapott lehetőséget a bemutatkozásra. Itt több közéletre, világpolitikára reflektáló mű is megjelent. A katmandui Nepal Art Council például Sunil Sidgel nagy méretű festményeit, pillanatok alatt rendkívül népszerűvé vált politikusportréit (Peace Owners II.) mutatta be, melyeket a fiatal művész a távol-keleti szakrális művészet szimbólumaival ékesített. A Britto Arts Trust egy, az indiai–bangladesi határon megrendezett performanszról készült fotó- és videodokumentációt tárt a közönség elé.

A vásár területén a galériák standjain kívül sátrakban és az udvaron 16 művész egyéni projektje kapott helyet. A mumbai Sudarshan Shetty India egyik legismertebb turistalátványosságát, a Tádzs Mahal épületét reprodukálta. A munkát számtalan fémes csillogású szuvenír alkotta, közepén pedig videót helyezett el a művész. A szintén Mumbaiban élő Reena Saini Kallat a VIP-csarnok külső, fekete falára hatalmas térképet készített, melyen a színes fonalakból szőtt kontinensek közt keresztül-kasul kihúzott szálak jelezték a migráció útvonalait.

Bagyó Anna

Megjelent a Műértő 2017. márciusi lapszámában

Műértő – művészeti és műkereskedelmi folyóirat A Műértő a HVG Zrt. kiadásában megjelenő, szakemberek által írt és szerkesztett művészeti, műkereskedelmi havilap. A múzeumi szférában és a műtárgypiacon érdekelt valamennyi résztvevőhöz szól, igyekszik eligazítani a befektetési szándékkal rendelkező üzletembereket. Nemzetközi kitekintéssel beszámol az árakról, trendekről, jelentős aukciókról, vásárokról, kiállításokról és a színtér meghatározó szereplőiről. Aktuális információkat és kritikai elemzéseket közöl. Megjelenik minden hónap első péntekjén.

Főszerkesztő Andrási Gábor

Szerkesztő: Nagy Mercédesz

Hirdetés: Tasnádi Rózsa, tel.: 061-436-2450; hirdet@hvg.hu

Szerkesztőség:

1037 Budapest, Montevideo u. 14.

muerto@hvg.hu / www.muerto.hu


Előfizethető:

HVG Zrt. terjesztési osztály: ugyfelszolgalat@hvg.hu; tel.: 061-436-2045 Kiadja a HVG Kiadó Zrt, Felelős Kiadó: Szauer Péter

 

 

További cikkek
Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

2024-04-30

A műtárgy.com idén május 23-25. között nyolcadik alkalommal rendezi meg nagyszabású művészeti programsorozatát: a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 70 fővárosi helyszínen, 100-nál is több programmal várja az 

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.