Részletes keresés

Vigyük be a természetet egy műalkotással!

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Napjainkban egyre gyakoribb és fontosabb téma a természetvédelem és az ökotudatos életmód. Mindez nem csak szemléletünkben és mindennapos törekvéseinkben, de otthonunkban is tükröződhet. Régi bútorok felújítása és a természetes anyagok előnyben részesítése mind olyan apró lépés, amellyel mindezt könnyen alkalmazhatjuk.

A kortárs művészek között is egyre többen vannak olyanok, akik munkáikkal is szeretnék felhívni a figyelmet a fenntartható életmód kialakítására. Természetesen a galériák kínálatában is találhatunk olyan műveket, amelyeken organikus motívumok uralkodnak és az élővilág csodáit emelik ki.

A bemutatott étkező berendezése pontosan követi az említett környezettudatos szempontokat. A bútorok olyan rusztikus darabok, amelyek magukon viselik az elmúlt századok stílusjegyeit, egyedi színkezelésükben azonban a modern otthon látványos elemei. Még a használati tárgyak között sem találunk pazarló, káros anyagokat. A legdominánsabb a fa anyagának jelenléte, a hagyományos népi kultúrák kézműves jegyeit őrző textíliák, üveg és kerámia edények és nem mellesleg a sok zöld szobanövény. Az enteriőr igazán példamutató mintája annak, hogyan lehet egy zero waste vagy minimal szemléletű otthon igazán egyedi és stílusos.

Ehhez a természetes összhanghoz egy olyan kortárs művet választottunk, mely még inkább kiemeli az étkező organikus elemeit.

Dora Kontha (1987-) Budapesten született, jelenleg Koppenhágában élő művész. Jellemzően olyan torzító fototechnikai eljárással dolgozik, mellyel belső tájképeket hoz létre. Ezeken a vadont megidéző műveken a realitás összemosódik az álomvilággal. Nem véletlenül választották tavalyi kiállításának címéül a Dreamland kifejezést. Ebben a szóban összegződnek az képzet és a természet jellegzetességei. Tehát a kompozíció alapja mindig egy valós tájképi részlet vagy mindennapi helyzet, melyet 35 mm-es filmtekercsre rögzít az alkotó. Ezután jön az egyedi eljárás mód, amikor saját szemléletén keresztül szűri át a látottakat és manipulációs eljárásokkal különleges színvilágot kölcsönöz a képeknek. Így a megjelenő motívumok vagy felértékelődnek és kitűnnek az eredeti kompozícióból, vagy homályos, ködös fátyol vonja be őket. Képzeletbeli univerzuma megidézi a valóságot, ám egy képzeletbeli, időtlen távlatba repíti nézőjét.

A kiválasztott enteriőrbe helyezve a fotográfia apró, finom utalásokkal, mégis szervesen kapcsolódik a természetelvűséget szem előtt tartó életmódhoz.

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

További cikkek
Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

2024-04-30

A műtárgy.com idén május 23-25. között nyolcadik alkalommal rendezi meg nagyszabású művészeti programsorozatát: a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 70 fővárosi helyszínen, 100-nál is több programmal várja az 

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.