Részletes keresés

Vigyük be a természetet egy műalkotással!

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

Napjainkban egyre gyakoribb és fontosabb téma a természetvédelem és az ökotudatos életmód. Mindez nem csak szemléletünkben és mindennapos törekvéseinkben, de otthonunkban is tükröződhet. Régi bútorok felújítása és a természetes anyagok előnyben részesítése mind olyan apró lépés, amellyel mindezt könnyen alkalmazhatjuk.

A kortárs művészek között is egyre többen vannak olyanok, akik munkáikkal is szeretnék felhívni a figyelmet a fenntartható életmód kialakítására. Természetesen a galériák kínálatában is találhatunk olyan műveket, amelyeken organikus motívumok uralkodnak és az élővilág csodáit emelik ki.

A bemutatott étkező berendezése pontosan követi az említett környezettudatos szempontokat. A bútorok olyan rusztikus darabok, amelyek magukon viselik az elmúlt századok stílusjegyeit, egyedi színkezelésükben azonban a modern otthon látványos elemei. Még a használati tárgyak között sem találunk pazarló, káros anyagokat. A legdominánsabb a fa anyagának jelenléte, a hagyományos népi kultúrák kézműves jegyeit őrző textíliák, üveg és kerámia edények és nem mellesleg a sok zöld szobanövény. Az enteriőr igazán példamutató mintája annak, hogyan lehet egy zero waste vagy minimal szemléletű otthon igazán egyedi és stílusos.

Ehhez a természetes összhanghoz egy olyan kortárs művet választottunk, mely még inkább kiemeli az étkező organikus elemeit.

Dora Kontha (1987-) Budapesten született, jelenleg Koppenhágában élő művész. Jellemzően olyan torzító fototechnikai eljárással dolgozik, mellyel belső tájképeket hoz létre. Ezeken a vadont megidéző műveken a realitás összemosódik az álomvilággal. Nem véletlenül választották tavalyi kiállításának címéül a Dreamland kifejezést. Ebben a szóban összegződnek az képzet és a természet jellegzetességei. Tehát a kompozíció alapja mindig egy valós tájképi részlet vagy mindennapi helyzet, melyet 35 mm-es filmtekercsre rögzít az alkotó. Ezután jön az egyedi eljárás mód, amikor saját szemléletén keresztül szűri át a látottakat és manipulációs eljárásokkal különleges színvilágot kölcsönöz a képeknek. Így a megjelenő motívumok vagy felértékelődnek és kitűnnek az eredeti kompozícióból, vagy homályos, ködös fátyol vonja be őket. Képzeletbeli univerzuma megidézi a valóságot, ám egy képzeletbeli, időtlen távlatba repíti nézőjét.

A kiválasztott enteriőrbe helyezve a fotográfia apró, finom utalásokkal, mégis szervesen kapcsolódik a természetelvűséget szem előtt tartó életmódhoz.

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

További cikkek
Hiánypótló kiadvány a hazai barokk freskófestészetről

Hiánypótló kiadvány a hazai barokk freskófestészetről

2019-12-13

November 12-én egy hiánypótló könyv bemutatóján vehetünk részt. A Barokk freskófestészet Magyarországon sorozat első, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyével foglalkozó kötetének megjelenését hosszas kutatómunk

Az ünnepi asztal ékei

Az ünnepi asztal ékei

2019-12-12

Mostanra már valószínűleg mindenki a tökéletes ajándékok beszerzésén, az ételsor megtervezésén, a karácsonyi dekoráció kialakításán gondolkodik. Olykor kicsit feszítettnek tűnhet ilyenkor a menetrend és rengetegnek a t

Klasszikus modern alkotások otthonunkban

Klasszikus modern alkotások otthonunkban

2019-12-10
Egy hangulatos otthon megteremtéséhez sokat tehetünk néhány jól megválasztott műtárgy elhelyezésével. Minden egyes szoba és helyiség sokat elárul a benne élők személyiségéről is. Ha szavak nélkül szeretnénk jó benyom
Castello di Rivoli – Collezione Cerruti, Torino.  A magányos könyvkötő villája

Castello di Rivoli – Collezione Cerruti, Torino. A magányos könyvkötő villája

2019-12-07

Arra a kérdésre, hogy mi jut eszébe a Cerruti névről, az emberek többsége azt válaszolná, hogy egy kozmetikai márka, amelyet Nino Cerruti tett naggyá fél évszázaddal ezelőtt. Most eljött az ideje annak, hogy a műgyűjtők szűk körén túl a szélesebb közvélemény is megismerkedjen egy másik Cerrutival, nevezetesen a műgyűjtő Francesco Federico Cerrutival.

Finisben az aukciós évad

Finisben az aukciós évad

2019-12-06

Bár már nagyon közel az év vége, még mindig számos aukció várja a műgyűjtőket, a befektetőket és az értékes karácsonyi ajándékokat keresőket – derül ki a műtárgy.com összefoglalójának második, a december 9-e ut

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.