Részletes keresés

Formabontó privát múzeumépületek korunk úttörő tervezőitől

Biztosan többünkkel előfordult már egy adott tárlat megtekintése során, hogy az elénk tárt műalkotások mellett, a kiállítás helyszínének látványa szintén erőteljes hatást gyakorolt érzékszerveinkre. A magánmúzeumok mindig is jelentős szerepkört töltöttek be a helyi művészeti színtereken: hiánypótló tevékenységükkel gyakran gazdagítják a perspektíváink sokaságát. Számos privát gyűjteménytulajdonos – kiváló építészekkel együttműködve – szorgalmazza olyan múzeumépületek megteremtését, melyek merőben újragondolják a meglévő struktúrákat. A műtárgy.com most kiemeli korunk néhány vezető építészét, akik részt vettek és vesznek a magánkézben lévő műalkotások innovatív reprezentálásban.

 

Steven Holl

Az Egyesült Államok kortárs építőművészetének egyik legismertebb alakja Steven Holl partnereivel együtt vezeti a Steven Holl Architects építészeti és várostervező céget, amely három nagyvárosban rendelkezik irodával (New York, Rhinebeck, Peking). A vállalat ismert arról, hogy létrehozott épületeiben a teret és a fényt nagyfokú érzékenységgel alakítják. Mindemellett az innovatív tervezés alapvető elemeként hangsúlyozza a fenntartható épület- és helyszínfejlesztést.

Holl irodája és a Nanjing-i Egyetem Épülettervezési Intézetének együttműködéséből született a Sifang Művészeti Múzeum Kínában. Megformálásánál Holl a hagyományos kínai festészetet vette alapul: a terv a kínai festészetben ábrázolt terek párhuzamos perspektíváját gondolja tovább (színhasználata ugyancsak a régi keleti festményeket idézi). A múzeum üde, zöld környezetben helyezkedik el, alsó szintjét kertterület és annak fekete, bambusz-mintázatú vasbeton falai alkotják. A felső galéria magasan a levegőbe emelkedik, csúcspontjáról láthatóvá válik Nanjing városának távoli sziluettje.

 

Sifang Art Museum. Fotó: Larry’s List

 

Frank Gehry

A kanadai származású amerikai építész és tervező, Frank Gehry kortárs építészeti stílusa egyedülálló, dacol a kategorizálással. Stílusát talán legjobban dekonstruktivistaként lehet leírni, amelyet a hagyományos struktúrákkal való szembeszegülés jellemez. Számos épülete világhírű, ikonikus látnivalóvá vált, köztük néhány magánmúzeum, mint például a Guggenheim Múzeum (Bilbao); Guggenheim Abu Dhabi (Egyesült Arab Emírségek); a LUMA Arles  (Franciaország) és a Louis Vuitton Alapítvány (Franciaország).

 

Amúzeum 2
LUMA Arles. Fotó: Adrian Deweerdt, Larry’s List

 

A LUMA Arles kulturális központ nagyszámú kulturális esemény és kiállítás számára biztosít helyszínt. A park északkeleti részén áll Gehry épülete. A háromszintes, dob alakú üvegszerkezetből egy 56 méteres torony emelkedik a magasba, amely a csúcs felé egyre jobban elkeskenyedik. A 10 emeletes toronyban kiállítási és rendezvénytermek, egy kávézó, valamint a LUMA irodái találhatóak.

 

Bjarke Ingels Group (BIG)

A Bjarke Bundgaard Ingels dán építész által alapított csoport számos projektben vesz részt az építészet és urbanisztika területén. A koppenhágai és New York-i székhelyű szervezet mindemellett különféle kutatásokat, fejlesztéseket végez Európában, Észak-Amerikában, Ázsiában és a Közel-Keleten. A BIG a Christen Sveaas műgyűjtő tulajdonában lévő norvégiai Kistefos Collection számára tervezte és építette első norvégiai épületét: a Twist Galériát. 

 

Amúzeum 3
A Twist Galéria. Fotó: Laurian Ghinitoiu/Arch Daily

 

A Kistefos Múzeum szoborparkjának közepén elhelyezkedő, 15 ezer négyzetméteres építmény szoborszerű műtárgyként jelenik meg. A közepén elcsavarodó galéria, 60 méteren hidat alkotva ível át a Randselva folyón. Az erdei természet harmonikus összjátékában a The Twist egy modern bemutatóterem, változatos fényforrásokkal, letisztult terekkel, nagyszerű kilátással a folyóra.

 

Fernando Romero

A mexikói származású Romero-t korosztályának egyik vezető építészeként ismerik el. A fr·ee és az Archivo Diseño y Arquitectura építészeti, formatervezői cégek alapítója. 2011-ben építette fel a Museo Soumaya-t Mexikóvárosban, hogy otthont adjon apósa, Carlos Slim Helu műgyűjteményének, amely több mint 70 000 alkotást tartalmaz. A 16 000 db hatszögletű alumíniumlemezzel borított épület kiemelkedő formája maradandó látványt nyújt.

 

Amúzeum 4
Museo Soumaya. Fotó: Larry’s List

 

Thomas Heatherwick/ Heatherwick Studio

A Thomas Alexander Heatherwick angol tervező által alapított, londoni székhelyű design és építészeti stúdió körülbelül 200 építészből, tervezőből álló csapattal rendelkezik. Heatherwick talán legismertebb építménye a Zeitz Museum of Contemporary Art Africa, ami Dél-Afrika legnagyobb művészeti múzeuma is egyben. Az építmény az átalakítása előtt gabonasilóként funkcionált. Cége tervezte továbbá a sanghaji Fosun Alapítvány épületét is, amelynek bronzcsövekből készült függönyszerű homlokzatát a hagyományos kínai színházak ihlették.

 

Zeitz Museum of Contemporary Art Africa. Fotó: Iwan Baan, Larry’s List

 

Tadao Ando

​​Japán vezető kortárs építésze 1941-ben született Oszakában. Nemzetközileg leginkább minimalista betonépületeiről ismert. A fényt tartja az építészet fő alapanyagának. A természetes elemekkel összhangban lévő betonszerkezetek mesteri felhasználását több magánmúzeum épületén bemutatta. Ilyen például a He Művészeti Múzeum (Kína). A harmóniát és egyensúlyt sugárzó épület terét alulról felfelé növekvő körök átfedéséből alakították ki, amelyek között dupla csigalépcsőn közlekedhetünk.

 

Amúzeum 6
A HEM külső képe. Fotó: A HEM jóvoltából, Larry’s List

 

Jean Nouvel

Neves francia építész és formatervező. Merészen kísérletező, általános jellemzést megszegő terveiért 2008-ban Pritzker Építészeti Díjjal ismerték el. Tervezőcége az Ateliers Jean Nouvel (AJN) szintén számos elismerést tudhat magáénak. Több művészeti múzeumot tervezett, köztük a TAG Művészeti Múzeumot (Kína), a Leeum Művészeti Múzeumot (Dél-Korea) és a Cartier Kortárs Művészeti Alapítvány (Franciaország) magánmúzeumot.

 

Amúzeum 7
TAG Művészeti Múzeum. Fotó: Larry’s List

 

A TAG Művészeti Múzeum 12 kiállítóteremével a Tang Dao-öböl déli partja mentén helyezkedik el. A nonprofit intézmény különféle művészeti ágakat mutat be a nagyközönségnek, beleértve klasszikus és kortárs alkotásokat, divatot és a dizájnt, valamint a zenei előadásokat.

 

Fender Katsalidis Architects

A Fender Katsalidis egy építésziroda, amelyet 1996-ban alapított Melbourne-ben Karl Fender és Nonda Katsalidis. 75 millió dollár értékű projektben újították fel a tasmaniai Régi és Új Művészetek Múzeumát (MONA), amelynek tulajdonosa David Walsh műgyűjtő. Szintén ők a Canberra melletti Garangula Galéria építészei. A stúdió emellett nemrégiben fejezte be a déli félteke legmagasabb felhőkarcolóját is (Merdeka 118).

 

Amúzeum 8
Museum of Old and New Art (MONA). Fotó: Larry’s List

 

Sou Fujimoto

A kortárs japán építésznemzedék egyik legkiemelkedőbb egyénisége. Légies, természet ihlette épületeiről híres világszerte. 2000-ben hozta létre saját irodáját, a Sou Fujimoto Architects-t, amely a kezdetektől fogva nagy sikernek örvend. Mérföldkő volt pályáján, hogy 2013-ban őt bízták meg az ideiglenes londoni Serpentine Galéria pavilonjának megtervezésével, melyet térbeli rácsszerkezetek alkottak. A néhai kínai-indonéz műgyűjtővel, Budi Tekkel együttműködésben hozták létre a sanghaji Yuz Múzeumot, amelynek épületét a felújítása előtt repülőgéphangárként használták. Átépítésekor megőrizték korábbi szerkezetét, kiegészítve egy jól megvilágított üvegcsarnokokkal, amely lehetővé teszi a nagyszabású kiállításokat. Szintén Fujimoto nevéhez fűződik  a budapesti Városligetben tavaly átadott Magyar Zene Házának megtervezése.

 

Yuz Múzeum, Sanghaj. Fotó: Marcelo Coelho/Architectural Digest

 

Források: Larry’s List, Geberit, Építészforum

Címlapkép: A Twist Galéria. Forrás: Erco


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit

2024-05-11

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit a restaurálásnak köszönhetően. A nyolc réteg lakk idővel elnyomta az ikonikus festmény színeit, mivel a bevonat az oxidációtól megsárgult.

Kalandozások a Nemzeti Múzeum rejtett tereiben  

Kalandozások a Nemzeti Múzeum rejtett tereiben  

2024-05-10

Tudtad, hogy Ady Endre temetésén regisztrációs jeggyel lehetett részt venni? Vagy hogy Széchenyi Ferenc nem szeretett volna magáról szobrot? Hogyan kiabáltak túl egy termet a korszak szószóli? Tégy egy idő-és tér utazást az MNM épületében és ismerd meg Európa elsők között létrejött nemzeti múzeumát! 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.