Részletes keresés

Nem mutatják a visszaesés jeleit a 2022-es Art Basel eladásai

A nemzetközi művészeti világ buborékában a gazdasági válság viszontagságai szinte alig látszódtak meg a vásár eladásain: minden jel arra utal, hogy a tehetősebbeket a költekezési mámor fogta el. A májusi, kéthetes New York-i nagyszabású aukciósorozatot követően, amely több mint 2,5 milliárd dollárt hozott, a gyűjtők további modern és kortárs művekre vadásztak a svájci Art Basel 52. vásárán, amely június 14-én, kedden nyílt meg a VIP-vendégek előtt. Louise Bourgeois művésznő ikonikus Spider szobra 40 millió dolláros áron került meghirdetésre, mint a legnagyobb a számos nagy összegű alkotás között.

A koronavírus-járvány miatt 2019 óta ez volt az első személyes, teljes körű Art Basel vásár, amelyet Svájcban tartottak a megszokott júniusi időpontban. A tavaly szeptemberben tartott helyettesítő vásárnak, amely kissé csökkentett tétel- és szereplő számmal rendelkezett, az ismeretlen időpont és a Covid-19 folyamatos korlátozásai szabtak gátat.

„Idén az eladások erősek voltak” – mondta Sean Kelly, New York-i kereskedő egy interjúban a kiállítás főépületének első emeletén, ahol a kortárs galériák koncentrálódtak.

Kelly egyike volt az idei vásár 289 kiállítójának, szemben a 2021-es 272-vel. „Alig vannak kínai gyűjtők” - tette hozzá Kelly, „de úgy érzem, hogy nagyon is visszatértünk. Néhány igazán jelentős vásárló is járt itt”. Kelly a megnyitó első hat órájában több mint 20 eladást bonyolított le a 30 000 és 250 000 dollár közötti árkategóriában.

A vásárt, a többi európai luxuskereskedelmi üzletággal együtt, hátrányosan érintették a Coviddal kapcsolatos utazásokra vonatkozó korlátozások. A maszkok és a koronavírus-tesztek idén eltűntek, és az Art Basel visszatért a viszonylag normális kerékvágásba. A tömeg azonban valamivel kisebb volt, a tempó lassabb, mint a 2000-es és 2010-es évek fellendülésének éveiben.

Észrevehető, hogy a nemzetközi gyűjtők, különösen Ázsiában, belekényelmesedtek abba, hogy jelentős árszinteken online vásároljanak és foglalkozzanak a művészettel. Manapság a bázeli kiállítók elárasztják ügyfeleiket a vásárt megelőző online ajánlatokkal, és ennek eredményeként a standokon található művek közül sok művet vagy előre eladtak, vagy időre lekötött alapon lefoglaltak, és a gyűjtő vagy tanácsadó megerősítésére várnak.

Ed Clark: New York Ice Cream, 2003. Forrás: The New York Times

„Négy percem volt arra, hogy döntsek, és ketten vártak mögöttem” - mondta a New Yorkban és Floridában élő tanácsadó, Kimberly Gould. Elmesélte, hogyan vásárolta meg a 2003-as New York Ice Cream nagyméretű, pazar festményt, az úttörő afroamerikai absztrakt festő, Ed Clark alkotását, aki szerepelt a „Soul of a Nation: Art in the Age of Black Power” című kiállításon. A Clark-munkát nem alkuképes 1,2 millió dollárért kínálták a New York-i Mnuchin kereskedőház standján. „Azt mondtam, hogy oké, megerősítve” - tette hozzá Gould. – „A döntéseket ilyen gyorsan kell meghozni.”

A tőzsdék zuhanórepülésével néhány V.I.P. látogatót megnyugtatott az Art Basel szilárd hírneve, amely a modern és kortárs művészet kiemelkedő európai vására.

„Érzem, hogy az embereket aggasztja a tőzsde esése” - mondta Emilie Pastor, egy monacói gyűjtő. „Több időt szánnak a döntésre és biztonságos neveket keresnek. Én inkább a klasszikus, befutott művészeket, vagy a kevésbé ismerteket fogom keresni.”

Pastor megvásárolta az Ages (Jurassic) című, Steve Bishop brit művész által készített, 15 fotóból álló, bekeretezett összeállítást, amely a Cabazon dinoszauruszok egyikét, egy dél-kaliforniai út menti látványosságot mutat be. Ez 15 000 fontba, azaz mintegy 18 400 dollárba került a londoni Carlos/Ishikawa galéria standjánál.

Pastor, aki az elmúlt 15 évben rendszeres látogatója volt az Art Baselnek, megjegyezte, hogy a fiatalabb, keresett festők munkái egyre inkább előtérbe kerülnek a már befutott galériák standjain.

You, blinded by M, a Jenna Gribbon brooklyni művész 2022-es, jellegzetes festői tanulmánya zenész barátnőjéről, Mackenzie Scottról, 70 000 dollárért kelt el az LGDR, egy nemzetközi galéria standján, amely a 20. századi művészetre van specializálódva.

Jenna Gribbon: Fake cry, 2022. Forrás: The New York Times

A Massimo de Carlo standján látható, szintén 2022-es Fake cry című, Scottot könnyek között ábrázoló, óriás méretű Gribbon-portré, amely szintén 2022-ből származik, sokak szerint az Art Basel egyik kiemelkedő alkotása volt. A 125 000 dolláros művet a vásár első óráiban vásárolta meg egy brit gyűjtő.

Bár a galériák részéről élénk kereslet övezi, Gribbon még nem ért el látványos leütési árat a másodlagos piacon, ellentétben a fiatal Los Angeles-i festőnővel, Lucy Bull-lal.

Lucy Bull: 21.57, 2021. Forrás: The New York Times

A múlt hónapban a Sotheby's „napjaink legizgalmasabb művészeit” felvonultató „The Now” aukcióján Bull egyik gazdagon rétegzett absztrakt műve 907 200 dollárért kelt el, ami aukciós rekordot jelentett a művész számára. Egy másik, 21.57 című, 2021-ben készült festményt az Art Basel kiállításon diszkréten 55 000 dollárért adtak el egy gondosan kiválasztott vevőnek Bull Los Angeles-i kereskedője, David Kordansky standjában. Vajon hány leendő vevője van a galériának Bull áhított festményeire? „Túl sok ahhoz, hogy megszámoljam” - mondta Kurt Mueller, Kordansky intézményi kapcsolatokért felelős igazgatója.

„Mindenki az első számú tételt keresi.” - mondta Philip Hoffman, a New York-i székhelyű tanácsadó cég, a Fine Art Group alapítója és vezérigazgatója, utalva a fiatal nevek ritkán elérhető műveire, amelyeket az aukciósházak arra használnak, hogy a galériákban először kifizetett összegek többszörösével indítsák eladásaikat.

Felix Gonzalez-Torres: Untitled (Tim Hotel), 1992. Forrás: The New York Times

A fiatal művészek jelenlegi, erősen spekulatív piaca ellenére a nagy értékű alkotások továbbra is nagy forgalmat bonyolítanak le az Art Baselen. Egy olyan múzeumi ritkaságot, mint Felix Gonzalez-Torres 1992-es Untitled (Tim Hotel) című alkotása, amely egyike a kubai-amerikai művész 22 fényfüzér-szobrának, David Zwirner 12,5 millió dollárért adott el egy ázsiai gyűjteménynek, amihez hozzájárult a Gonzalez-Torres munkáiból jelenleg a párizsi Bourse de Commerce-ban látható kiállítás is. De aztán a Lisson Galéria is el tudott adni egy Anish Kapoor-szobrot, a 2018-as Non-Object Black című rombusz alakú művet 750 000 fontért (kb. 920 000 dollárért).

Miután bejelentették, hogy Bourgeois 1996-ban készült, 22 láb széles acél Spider szobra 40 millió dollárért talált vevőre, Iwan Wirth, a Hauser & Wirth nemzetközi megagaléria társalapítója ujjongott.

„Ez szuper izgalmas” - mondta. „Ez a legmagasabb ár, amelyet valaha is fizettek egy női művész munkájáért az Art Baselen.”

A kereskedő standját drámaian uraló szobor vevőjéről nem árultak el részleteket. Egy hasonló méretű műve 2019-ben 32 millió dollárért kelt el egy aukción, amely egy bronzszobor volt.

„A Spider az a darab, amelyet egy nem Bourgeois-gyűjtő is birtokolni szeretne” - mondta Wirth - „Ez a 20. század egyik legikonikusabb szobra.”

Ez valóban igaz. De tekintve, hogy a 40 millió dolláros szobrokról általában nem négyperces vagy akár négyórás döntések születnek, vajon tényleg ez a vásárlásról szóló döntés tényleg a vásár ideje alatt született meg? Chloe Kinsman, a Hauser & Wirth kommunikációs igazgatója e-mailben azt mondta: „Az eladás az Art Basel nyitónapján történt, a vásárra vezető megbeszéléseket követően.”

Marc Spiegler, az Art Basel globális igazgatója most már a cég októberben megrendezésre kerülő „Paris+” vásárának első kiadásával foglalkozik. Spiegler úgy véli, hogy „széles körű gazdasági összeomlásra” lesz szükség ahhoz, hogy a nagy vagyonnal rendelkező gyűjtők viszonylag kis csoportjának lelkesedése lankadjon, akik jelenleg a műtárgypiac csúcsát mozgatják. „Az emberek jóslatai, miszerint a világjárvány a művészeti vásárok végét jelenti, valóban tévesnek bizonyultak” - mondta Spiegler.

Forrás: The New York Times

Címlapkép: Louise Bourgeois Spider (1996) szobra a 2022-es Art Baselen. Forrása: The New York Times


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
6 pezsdítő kiállítás a forró nyári napokra

6 pezsdítő kiállítás a forró nyári napokra

2022-06-30

A nagy nyári melegben sokszor ki sem mozdulna az ember otthona hűsítő falai közül. Következő kiállításajánlónkban a vibráló színek kaptak főszerepet, ehhez pedig olyan tárlatokat igyekeztünk összegyűjteni, amelyek láto

Műtárgy-kalauz stopposoknak IV. - Gonzales Gábor Szeretnék élni kék hullám alatt című műtárgya

Műtárgy-kalauz stopposoknak IV. - Gonzales Gábor Szeretnék élni kék hullám alatt című műtárgya

2022-06-15

Régóta keresel a lakásod enteriőrjéhez illő műtárgyat? Vagy csak szeretsz gyönyörködni a művészetben? Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. A júniusi Balaton fókuszunknak megfelelően ezúttal Gonzales Gábor Szeretnék élni kék hullám alatt című műtárgyát mutatjuk be.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.