Detailed search

MOZARTTÓL FREUDIG – A DIGITALIZÁLT ZWEIG-GYŰJTEMÉNY

Stefan Zweigről, a nagyszerű osztrák íróról kevesen tudják, hogy szenvedélyesen gyűjtötte a kéziratokat, gyűjteményének csúcsát pedig a zenei kéziratok jelentették, amelyeket az alkotás iránti tiszteletből őrzött és elemzett, ugyanis a kéziratos kottát tekintette az alkotómunka legfontosabb, legérzékletesebb dokumentumának. Bár a világháború idején – mint zsidó vagyon – többször is veszélybe került a gyűjtemény, végül a lényegét sikerült megőrizni – ez digitalizálva megtekinthető a kollekciót 1986 óta őrző British Library oldalán.

mozartf758_400


Zweig tizenöt éves korától gyűjtött kéziratokat, később, neves íróként kortársait levélben kereste fel, hogy kérjen tőlük néhány oldalnyi kézírást, a klasszikusokért pedig nem sajnálta a pénzt. Igaz, a 20. század első felében még nem virágzott a műkereskedelemnek ezen ága, de már akkor sem volt könnyű hozzáférni Mozart, Bach vagy Beethoven kéziratos kottáihoz. Különösen Mozartért rajongott, akitől öt levelet és tizenegy kottát sikerült megszereznie. Hasonlóan gazdag gyűjteménnyel rendelkezett Wagner műveiből, de tudta gyarapítani kollekcióját tizenegy Beethoven- és hat Schubert-kézirattal is.

wagner9c65_400

Richard Strausshoz mélyebb viszony is fűzte az írót, ugyanis Hugo von Hofmannsthal halála után a zeneszerző Zweiget kérte fel operái szövegkönyvének megírására. Közös munkájukat, A hallgatag asszonyt (Die schweisame Frau) 1935-ben mutatták be, és mivel Zweig a legkérlelhetetlenebb náciellenes közéleti személyiségek közé tartozott, négy előadás után levették a műsorról (bár a műsorfüzetben sem szerepelhetett már az író neve). Strauss viszont hajlandó volt kollaborálni, bár tisztelői a Hitleréknek tett gesztusokat úgy tekintik, hogy Strauss ily módon próbálta menteni zsidó barátait és rokonait – ugyanis menye és unokái is érintettek voltak.


Zweig 1939-ben Londonba költözött, onnan az Egyesült Államokba, majd Brazíliába utazott tovább, ott hunyt el 1942-ben. Kéziratgyűjteményének egy kis szeletét, 206 darabját az örökösei 1986-ben ajándékozták a brit nemzeti könyvtárnak: ebben 131 zenei, a többi irodalmi kézirat. A zenei anyag legfontosabb darabjának Mozart saját kezűleg írt katalógusát tekintik, az irodalmi pedig olyan ritkaságokat tartalmaz, mint Luther, Verne, Goethe, Freud, Robespierre és Balzac kézírásai. (Érdekesség, hogy ezek egy részét Zweig könyvbe köttette, nyilván így érezte biztonságosnak a különálló lapok őrzését.) A gyűjtemény digitalizálva, nagy felbontásban megtekinthető a könyvtár honlapján. (A gyorskeresőbe érdemes beírni Zweig nevét, ekkor megjelenik a teljes gyűjtemény.)


(Zweig műveinek kéziratai és 6 ezer darabból álló levelezése a New York-i Fredonia egyetem könyvtárába került.)

Forrás: MúzeumCafé

Illusztrációink Mozart és Wagner egy-egy kottarészletét mutatják

More news
Mittersisters – Táskakészítés és képzőművészet kollaborációja a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

Mittersisters – Táskakészítés és képzőművészet kollaborációja a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

2024-05-23

A Mittersisters üzlete egy kreatív műhely, ahol bárki megtervezheti és elkészítheti álmai táskáját. A márka 9 évvel ezelőtt lakásstúdióként indult, de gyorsan kinőtte magát: három évvel ezelőtt, a tulajdonos Mitter Anna Róza vezetésével már a belvárosba költözhetett. A cég jelenlegi stúdiója igazi ékszerdoboz: a VI. kerületi, Dob utcában található üzlethelységbe lépve egy jól felszerelt, letisztult belső tér fogadja a látogatókat. Mindemellett több falnyi mini táska várja, hogy felfedezzék és megvásárolják őket.

Festménynyomozás, a műkereskedelem legjei, hogyan készül a műtárgy?

Festménynyomozás, a műkereskedelem legjei, hogyan készül a műtárgy?

2024-05-17

2024-ben nyolcadik alkalommal rendezi meg a műtárgy.com vezető műkereskedelmi információs portál a Műtárgyak Éjszakája Fesztivált rekordszámú, 113 művészeti programmal. Tavalyhoz képest 22 új, összesen 71 helyszínen várják a műtárgyak szerelmeseit.  Az idei év központi tematikája a műtárgyak titokzatos történetére, provenienciájára fókuszál, ezért a restaurátor programok kiemelt szerepet kapnak. Ezeken a műtárgy „lecsupaszodik”, a restaurátorok előtt megelevenedik a műtárgy legféltettebb története: múltja, sérülései, hiányossága vagy éppen az alkotó személyisége is.

Fény derül a Fabergé-tojások titkaira

Fény derül a Fabergé-tojások titkaira

2024-05-15

Ritkaságuk, történelmi jelentőségük, és persze az értékes anyagok felhasználása miatt kelhetnek el akár rekordmagas áron az aukciókon a Fabergé-tojások. Az utolsó tojás, amely árverésre került, a Rothschild család számára készült, és 2007-ben 8,9 millió fontért (18,5 millió dollárért) értékesítették a Christie's New York-i árverésén.  Azonban 2014-ben előkerült egy újabb elveszett darab: a harmadik császári tojás megvásárlója akaratlanul 14 000 dollárt fizetett a 18 karátos tömör aranyból készült műtárgyért egy középnyugati antikváriumban. Ez a tojás az eredetivé nyilvánítása után egyes beszámolók szerint később 33 millió dollárért kelt el.

Új kiállítás nyílt Vasarely és Fajó művészetét bemutatva

Új kiállítás nyílt Vasarely és Fajó művészetét bemutatva

2024-05-15

A bolygó meghódítása címmel nyílt új időszaki kiállítás az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával létrejött Hungarian Art & Business (HAB) művészeti központban. A tárlat Victor Vasarely, az op-art kiemelkedő képviselőjének, valamint az őt példaképnek tekintő Fajó János, a geometrikus absztrakció alkotójának közös munkáján kíséri végig a látogatókat egy művészet- és kultúrtörténeti feldolgozás keretében. A Fajó Alapítvány támogatásával és Rieder Gábor kurátor közreműködésével megvalósuló kiállítás egészen szeptember 18-ig tekinthető meg. 

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit

2024-05-11

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit a restaurálásnak köszönhetően. A nyolc réteg lakk idővel elnyomta az ikonikus festmény színeit, mivel a bevonat az oxidációtól megsárgult.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.