Részletes keresés

Elveszett vagy ellopták? – A leghíresebb eltűnt műalkotások és történetük

Képzeljünk el egy művészeti intézményt, amely csakis elveszett alkotásokat tár elénk: több tárgyat tartalmazna, mint a világ összes múzeuma együttvéve. Számos művészi alkotás már csak különféle szövegeken, reprodukciókon és egyéb forrásokon keresztül ismert napjainkban. A mindörökre megsemmisült műtárgyak tragédiáinál képzeletünket még inkább megmozgathatják az elkallódott – ellopott, elrejtett és elfelejtett – műalkotásokat érintő történetek. A műtárgy.com összeállításában ezekből sorakoztatunk fel hírhedt eseteket.

 

Kezdjük néhány meghatározó festménnyel:

Leonardo da Vinci: Anghiari csata, 1503

1503-ban Leonardót megbízták, hogy fessen egy hatalmas freskót a Palazzo Vecchio tanácstermének egyik falára, így emlékezve meg Firenze anghiari-i győzelmére. (Riválisának, Michelangelónak is hasonló megbízást adtak: a cascina-i győzelmet fesse meg a terem másik falára, ezzel keltve vetélkedést köztük. Utóbbi bele sem kezdett a munkába.)

Leonardo festménye végül nem készült el teljesen. A megbízást akkor adták számára, mikor az uralkodó Medici családot kiszorították Firenzéből. Későbbi visszatérésükkor Cosimo herceg felkérte Giorgio Vasarit, az „első” művészettörténészt, hogy bővítse ki a termet és alakítson ki egy úgynevezett Salone dei Cinquecentót, fesse át a korábbi alkotást. Az építkezés közben Leonardo falfestménye eltűnt. Mivel Vasari nagy tisztelője volt, nem valószínű, hogy szívesen semmisítette volna meg az alkotást. A tudósok úgy vélik, Vasari hamis falat épített elé, hogy megvédje azt, miközben teljesítette a megbízatását (effajta trükkel más átépítésekkor is "tüntetett el" Masaccio- és Giotto-képeket.) Vasari azt állítja, hogy az általa emelt falra ráfestette a következő két szót: „Cerca trova”, ami annyit tesz: "Keresd és megtalálod!"

1980-ban már keresték a Vasari által emelt falat, azóta kiderült, hogy rossz helyen próbálkoztak. A kutatások a mai napig tartanak, azonban némely álláspont szerint az eltűntnek vélt freskó sosem létezett.

 

Anghiari csata, Peter Paul Rubens másolata, 1603. Forrás: peterpaulrubens.net

 

Jan van Eyck: Az igaz bírák, 1432

Az igaz bírákat, ami egyike egy 12 darabos oltárképnek, 1934-ben emelték le a genti katedrális faláról. A festmény helyén egy különös üzenetet hagytak franciául: “Németországból eltulajdonítva, a versailles-i szerződés által”. A feltételezett tettes egy belga politikus, Arsene Goedertier volt, aki a lopás tettét soha nem ismerte el, de halálos ágyán elárulta, tudja, hol található a festmény, azonban a titkot magával vitte a sírba.

 

Caravaggio: Jézus születése Szent Ferenccel és Szent Lőrinccel, 1609

A 20 millió dollár értékre becsült Caravaggio-festmény máig az FBI legkeresettebb műalkotása.  Ma sem tudjuk pontosan, mi történt vele, és hogy előkerül-e valaha. 1969-ben lopták el Oratorio di San Lorenzo-ból, úgy, hogy pengével kivágták a helyéről. Azóta különböző történetek keringenek róla; valaki például azt mondta el vallomásában, hogy elégették, más arról beszélt, hogy a képet sorsára hagyták, és patkányok vagy disznók ették meg.

 

Michelangelo Merisi da Caravaggio: Jézus születése Szent Ferenccel és Szent Lőrinccel, 1609. Forrás: Artmagazin

 

Az Isabella Stewart Gardner Múzeumból ellopott festmények, 1990

Két magát rendőrnek álcázó férfi 1990 márciusában 13 alkotást lopott el a múzeum kiállítótermeiből, becslések szerint 600 millió dollár értékben. A rablást máig a világtörténelem legnagyobb megoldatlan műkincslopásának tartják. A művek még mindig hiányoznak, annak ellenére, hogy a nyomravezetési jutalmat nemrég 5 millió dollárról 10 millióra emelték. Az évek során több gyanúsítottat azonosítottak, vádat még soha nem emeltek. A lista különösképp meghatározó elemei:

Johannes Vermeer: A Koncert, kb. 1663-1666 - A világ legértékesebb eltűnt műalkotása, értéke több, mint 200 millió dollár.

Rembrandt van Rijn: Vihar a Galileai-tengeren, 1633 – Nem ez az egyetlen alkotása, melyet keresnek a hatóságok. A rablás során eltűnt még az Egy hölgy és egy úr feketében című festménye, továbbá egy önarcképe.

Édouard Manet: Chez Tortoni, 1875 - A festmény egy ismeretlen úriembert ábrázol a Café Tortoni de Paris asztalánál ülve, miközben vázlattömbre rajzol.

Az említetteken felül a rablók magukkal vittek még öt Degas-, egy Flinck-alkotást és két további műtárgyat.

 

A rablás során eltűnt műtárgyak. Forrás: Art Recovery International

 

Vincent Van Gogh: Pipacsok, 1887

Sok más mester munkáihoz hasonlóan Van Goghnak is több festményét keresi a rendőrség. Ezek közül talán a leghíresebb a Pipacsok. Az alkotást kétszer is sikerült ellopni ugyanabból az intézményből, a kairói Mohammed Mahmoud Khalil Múzeumból. Legutóbb ismeretlen elkövetők 2010 augusztusában lopták el festményt, miután a kisméretű alkotást kivágták a keretéből. Az 50-55 millió dollárra becsült képet korábban 1977-ben vitték el és 10 évvel később került elő Kuvaitban.

 

Pablo Picasso: Galamb borsóval, 1911

Picasso egyik főművét 2010-ben lopta el a párizsi Modern Művészeti Múzeumból egy ablakon bemászó tettes. A tolvaj további öt képet is elvitt (Matisse, Braque, Léger, Modigliani alkotásait). Egyedül cselekedett, a nyomozók azt feltételezik, hogy megrendelésre lopott. Amikor a rendőrök végül letartóztatták gyanúsítottjukat, így vallott: kétségbeesésében az összes ellopott festményt egy nyilvános szemétkosárba dobta, röviddel azok elvitele után. A Picasso-kép kivételével már az összes többit megtalálták. A legtöbb nyomozó hiszi, hogy a festmény nem kallódott el, a feketepiacon mozoghat. Értéke 28 millió dollár.

 

Masamune Honjōszamuráj kardja

Japán leghíresebb kardkovácsa, Masamune készítette a 14. század elején. Évszázadokon át harcoltak vele, nevét egy 17. századi tulajdonosról, Honjō Shigenaga tábornokról kapta. Honjō a sikeres Dewa Shonai ostrom után megpihent táboriszékén, amikor egy merénylő megközelítette, majd csapást mért a fejére: a sisak könnyedén átszakadt, de őneki csodálatos módon nem esett baja. A támadót aztán megölte, a kardot megtartotta. Innen ered a legendája, miszerint ártatlanokat nem lehet vele megölni. 1939-ben lett Japán Nemzeti Kincse besorolású. Később a Tokugawa-családé volt, majd több mint egy tucat másik karddal együtt a mejiroi rendőrségre került 1945 decemberében. Innen tulajdonította el 1946-ban egy magát szövetségi tisztnek álcázó elkövető.  Számos elmélet kering a kard hollétéről.

 

Andreas Schlüter: Borostyánszoba, 1711

A híres borostyánszoba, amelyet a második világháborúban a nácik hurcoltak el a Szovjetunióból, 1945-ös eltűnése óta tartja lázban a történészeket.

Az 1711-ben elkészült szobát I. Frigyes porosz király berlini kastélyába tervezték. Az uralkodó barokk pazarlása után fia került a trónra, aki jókora államadósságot is örökölt. Ennek csökkentése érdekében többek között a Borostyánszobától is megvált, amelynek teljes berendezését (mintegy száz négyzetméternyi díszítést) 1716-ban Nagy Péter orosz cárnak ajándékozta.

1941-ben, miután a németek lerohanták a Szovjetuniót, a borostyánszobát Königsbergbe szállították. Egyes részeit még a háború alatt kiállították, ám végül a kollekciónak 1945-ben nyoma veszett. Történészek szerint a darabokra bontott, és dobozokban tárolt borostyánszoba az egykori német főparancsnoksági bunker alatt lehet, 12 méter mélyen a föld alatt.

 

A borostyánszoba Szentpéterváron rekonstruált másolata. Forrás: Shutterstock, Heritage daly

 

Nézzünk pár esetet a közelmúltból:

A drezdai uralkodói palota kincstárából ellopott ékszerek

Az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb értékű műkincsrablását hajtotta végre egy banda, amely 2019-ben kipakolta a drezdai fejedelmi palota nagytermét, a Zöld kincstárat. A XVIII. századból való ékszergyűjteményt elvileg a legmodernebb biztonsági berendezésekkel védték, a tolvajoknak mégis mindössze néhány percre volt szüksége, hogy a 21 darabból álló, 113 millió euró értékű zsákmánnyal távozzanak. A tetteseket (egy berlini bűnbanda hat tagját) 2022-ben állították bíróság elé, azonban az ékszerek nagy része máig nem került elő. 

 

Néhány az elveszett ékszerek közül. Forrás: Art Recovery International

 

A zürichi Szépművészeti Múzeumból eltűnt festmények

2023. január 24.-én a zürichi Szépművészeti Múzeum intézménye közleményt adott ki két festményének eltűnéséről: ezúttal Robert van den Hoecke és Dirck de Bray 17. századi művészek alkotásai váltak áldozattá. A múzeum saját nyomozást indított az ügyben. A munkák máris bekerültek az eltűnt és ellopott műalkotásokat listázó Art Loss Registerbe, a világ legnagyobb magánadatbázisába: https://www.artloss.com/

Az elmúlt év legjelentősebb hazai műtárgylopásairól a közelmúltban foglalkoztunk cikkünkben

A legutóbb nyilvántartásba vett lopott, eltűnt műtárgyak részletes adatbázisa ide kattintva érhető el.

Szerző: műtárgy.com

Forrás: The Guardian, History collection, Smithsonian magazine, Art Recovery International

Címlapkép: Maurizio Seracini és asszisztense a Palazzo Vecchio-ban egy Giorgio Vasari falfestményt vizsgál az elveszett Da Vinci-festmény ügyében. Címlapkép forrása: Dave Yoder/National Geographic Society


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit

2024-05-11

Delacroix mesterműve visszanyerte eredeti színeit a restaurálásnak köszönhetően. A nyolc réteg lakk idővel elnyomta az ikonikus festmény színeit, mivel a bevonat az oxidációtól megsárgult.

Kalandozások a Nemzeti Múzeum rejtett tereiben  

Kalandozások a Nemzeti Múzeum rejtett tereiben  

2024-05-10

Tudtad, hogy Ady Endre temetésén regisztrációs jeggyel lehetett részt venni? Vagy hogy Széchenyi Ferenc nem szeretett volna magáról szobrot? Hogyan kiabáltak túl egy termet a korszak szószóli? Tégy egy idő-és tér utazást az MNM épületében és ismerd meg Európa elsők között létrejött nemzeti múzeumát! 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.